Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
'DUGO ĆE GA SANJATI NA POLJUDU'

EUFORIJA I U DUBAIJU NAKON RUŠENJA HAJDUKA! ODUŠEVLJENI ŠEF SE JAVIO I 'REZERVIRAO' DRUGO MJESTO U HNL-U 'Mi smo hrvatski Atletico Madrid!'

DAMIR MIŠKOVIĆ Rijekin predsjednik derbi gledao u Dubaiju
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 10. ožujak 2020. 13:06

U ožujku prije osam godina granulo je sunce iznad Učke. Damir Mišković je na svoj rođendan, 20. ožujka, počeo svoju avanturu za kormilom HNK Rijeka. Igrom slučaja, dan nakon toga, na Kantridi je u zaostaloj utakmici gostovao Hajduk. Splićani su dobili 3:0... U osam godina i 30 utakmica pošlo im je to za rukom još samo dvaput. U nedjelju je na Rujevici bila stota utakmica. Tortu je donio Hajduk! Damir Mišković je utakmicu gledao iz Dubaija... Žao mu je što nije doživio atmosferu Rujevice. A bilo je kao u šampionskim danima...

- Slažem se da je to bila najbolja utakmica ove sezone. Iako mi je najdraža pobjeda ona protiv Dinama, jer smo izborili polufinale Kupa. Nadigrali smo odličnu ekipu Hajduka i pokazali da je Rijeka puno bolja - govori Mišković.

Baš kao iz snova

Rijekin je predsjednik još jednom potencirao činjenicu da su u sastavu bili mladi igrači, Pandur, Lepinjica, Štefulj i Smolčić.

- Ispred svega bih stavio činjenicu da su mladi odigrali sjajno, kao da su iskusni prvoligaški igrači. Kao da su deset godina prvotimci. Ponosan sam na ovu riječku mladost. Impresionirala me kolektivna snaga naše momčadi, kako su se nadopunjavali u presingu. Igrala je momčad u visokom intenzitetu. To očekujemo od Rijeke. Nikad nećemo igrati tiki-taka, nemamo novaca za kupovanje igrača za takav nogomet. Svake godina, kroz ovih osam sezona, radimo momčad koja će imati zajednički duh. Sportski direktor Srećko Juričić, njegov zamjenik Ivan Mance i trener, slažu kompetitivnu momčad. Rezultati su vidljivi. Pobjeda nad Hajdukom je najbolja potvrda.

Mišković je uživao u pristupu njegove momčadi.

- Mi smo hrvatski Atletico Madrid! Igrači se žrtvuju jedan za drugoga, pomažu, zatvaraju... Po cijelom terenu. Maksimalna taktička disciplina. U nedjelju je bio festival nogometa na Rujevici. Ova momčad zaslužuje takvu podršku s tribina. Svaka čast i navijačima. Bio je užitak gledati i slušati, makar na “drugoj strani svijeta”. Sve je bilo idealno, kao iz snova.

Rijeka kao Atletico Madrid, a Čolak kao Diego Costa.

- Hajdukovi stoperi dugo će sanjati... Nije im dao disati. Ali cijela je momčad bila u tom duhu. Tri igrača napadali bi suparničkog igrača s loptom. Caktaš je jedan od najboljih igrača HNL-a, a nije mogao doći do zraka, pokazati svoje sjajne odlike. To je slika utakmice.

Tek Dinamo...

Kaže da je Rijeka kvalitetna momčad, igrači zaslužuju povjerenje.

- Moramo vjerovati i Rožmanu, kao i svima koji rade za dobrobit kuba. Bit će slabijih rezultata, ali nećemo to shvaćati katastrofom, niti ćemo biti u euforiji nakon pobjede. Imamo svoj put, idemo korak po korak... Govore da je Rijeka slaba? U prijelaznom roku Rijeka je prodala sedam igrača, Kvržića, Župarića, Acostyja, Puuljića, Punčeca... A protiv Hajduka na klupi ili na tribinama imena kao što su Prskalo, Lončar, Pires, Pavičić, Yateke, Escoval, Murić, Tomečak... Nitko osim Dinama nema takvu klupu! Osim toga, imamo i deset igrača na posudbama.

Uništio ih taktički

Zajedno su zaigrali Čolak, Andrijašević i Gorgon.

- Iskreno, i mene je to iznenadilo. Igrali smo s tri napadača. Dobitna kombinacija. Imali smo petnaestak udaraca na gol... Hrabra Rožmanova odluka. Ali on s njima radi cijeli tjedan i najbolje zna tko što može dati u kojem sustavu. Mi smo sa strane navijači, ali Rožmanu svaka čast, taktički je uništio momčad Hajduka. Rožman radi sjajan posao. Naglasak je na tome da je napravio sjajnu atmosferu, zajedništvo svlačionice. Svaki je igrač spreman uskočiti u momčad.

Osam godina predsjednikovanja.

- Hvala navijačima. Svima. Puno rada, odricanja, truda, stresa... Osam godina u nogometu je kao tri puta više, 24 godine normalnog posla ili života... Nogomet iscijedi, ali zadovoljstva je napredak, činjenica da smo podignuli Rijeku na drugu razinu. Nije bitno hoćemo li biti drugi ili treći, nego da vidim klub da zdravim nogama.

Nema, dakle, imperativa osvajanja drugog mjesta?

- Ne. Nikakav imperativ, nego najdraže bi mi bilo još jednom osvojiti Rabuzinovo Sunce. I izboriti Europu.

Na kraju će Mišković kazati:

- Posebno mi je drago zbog Rožmana i mladih igrača.

Dotaknuli smo se i ulaganja. Navodno se ne ulaže dovoljno.

- Otkako sam došao, osam godina, mi ulažemo prosječno milijun i pol eura godišnje u igrače.

Kavanske priče dežurnih filozofa.

Linker
25. travanj 2024 12:46