Ronald Gorsic / EPH
POKRENULI STVARI

ŠUKER JOŠ NIJE ISPLATIO NOVAC ZA FRANCUSKU Igrači će premije dobiti uoči Kosova i Finske

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. rujan 2016. 15:18

Izborivši plasman u osminu finala Eura u Francuskoj, hrvatska nogometna reprezentacija zaradila je 12 milijuna eura. Nacionalna kuća nogometa je samo za plasman na Euro zaradila osam milijuna eura, pobjede u skupini protiv Turske i Španjolske donijele su Savezu dva milijuna eura, a neodlučeno s Češkom 500.000 eura. S obzirom na to da je plasman u osminu finala donio još 1,5 milijuna eura, računica je jasna, brojka milijuna eura je zaokružena na 12.

Uoči početka Eura, predsjednik HNS-a Davor Šuker s izbornikom Antom Čačićem i kapetanom Darijom Srnom dogovorio je da se premija od rezultata na Euru podijeli u omjeru 50:50. Kad su u pitanju kvalifikacije, odnosno plasman u Francusku, omjer je bio 70:30 u korist Saveza. Dakle, onih 8 milijuna eura dijeli se u omjeru 70:30, a ona 4 zarađena u Francuskoj u omjeru 50:50.

Premije za plasman i rezultate u Francuskoj bit će podijeljene prije sljedećeg okupljanja reprezentacije, uoči utakmica s Kosovom i Finskom.

Inače, tijekom svih ovih godina, nikad nije bilo većih prijepora oko raspodjele premija između HNS-a i igrača. Kuća nacionalnog nogometa nikad nije škrtarila kad su neposredni proizvođači u pitanju, jer je svakom bilo jasno da su oni presudni za život Saveza. Svaki plasman na neko veliko natjecanje donosi milijune eura u blagajnu nogometne nam kuće, a bez toga bi egzistencija bila teška, itekako upitna.

S druge strane, hrvatski nogometni reprezentativci, iako su znali da imaju jake pregovaračke karte u rukama, nikad nisu ucjenjivali, nikad nisu bili lakomi, dapače, dogovori s čelnicima Saveza uvijek su bili konstruktivni. Iako se ovdje radi o krutom profesionalizmu, kao i kod svih drugih reprezentacija na nogometnom Globusu, svakom našem reprezentativcu je nacionalni naboj na prvom mjestu. Tako će biti i ovoga puta.

Najvažnije je, naravno, da se Vatreni plasiraju na SP. Lako je onda sa smiješkom na licu dijeliti premije.

Linker
30. travanj 2024 05:44