Foto: Ante Cizmic / CROPIX
IZBORNIKOVA ANALIZA

IZBORNIK LINO ČERVAR OBJASNIO ZAŠTO JE PUNOM SNAGOM IŠAO NA SRBIJU 'Mi nemamo takav luksuz kao Francuska, nismo deset godina igrali finale!'

Lino Červar nakon obavljenog posla u Grazu o onome što smo pokazali dosad i što očekuje od momčadi u nastavku natjecanja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. siječanj 2020. 00:13

Skinuo je trenirku, obukao vestu i košulju spreman za bečko izdanje u sljedećih 9 dana. Lino Červar je totalno na zemlji, bez trunke euforije koja polako počinje loviti javnost. Previše je iskustva skupio da ne bi znao da je ovo u Grazu bio sam dobar početak.

- Prvi zadatak smo napravili. To je sada prošlost. U Beču imamo drugačiji, puno teži zadatak i tražit će se od nas puno više na svakoj utakmici.

Koliko ste zadovoljni prikazanim u Grazu? Dosta je bilo sat dobrog rukometa od tri ukupno odigrana da riješimo Bjelorusiju, Srbiju i Crnu Goru.

Spoznaja za Beč

- Nosimo u Beč vrlo važnu spoznaju i mislim da smo s njom profitirali. To je iskustvo koje kaže da nema tog protivnika koji se može lako pobijediti, posebno ne na ovakvom natjecanju kakvo je Europsko prvenstvo. Neovisno o imenu, i što papir kaže, manje je važno tko je favorit. Realno, na Euru takvih nema. Ispala je velika momčad Francuska, s ogromnim kadrom igrača, s velikim ulaganjima. Mi nemamo tih argumenata kao oni, nismo deset godina igrali finale uopće, i nemamo nikakav razlog da svakoj utakmici ne pristupimo dovoljno kvalitetno.

Rekao je i primjer…

- Bjelorusija nije svjetski vrh, definitivno, ali je spremna iznenaditi i iskoristiti priliku. Neovisno o značaju utakmice sa Srbijom, mi smo htjeli individualno dobiti utakmicu prije same utakmice. Kasnije smo dokazali da se samo maksimalnim pristupom može doći do pobjede. Ako smo imalo mudri, mi ćemo ta iskustva koja smo dobili znati primijeniti i iskoristiti.

Koliko ste zadovoljni činjenicom da smo se ipak malo uspjeli prištedjeti velikih napora?

- Legendarni Aleksandar Nikolić kojeg često citiram je nekad davno rekao u smislu potrošnje igrača da dobar igrač, vrhunski igrač mora uvijek biti raspoložen za nastup. To čini razliku vrhunskog od ostalih igrača i mediokriteta. Ne možemo si dopustiti puno luksuza da štedimo bilo koga.

Austrija, Graz, 130120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, Hrvatska - Srbija.
Na fotografiji: Lino Cervar
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Trener je lider

Ozljede se polako javljaju?

- Marić je često imao problem s leđima. Bolje mu jest, ali vidjet ćemo treba li kiropraktičara za pomoć, da to stavimo na mjesto. Pozvali smo Brozovića da bude tu, iz opreza, jer je i Musa rovit. Sigurnost mu je pokolebana, nije jednostavno vratiti se iz ozljede kada ne igraš mjesec dana prije Eura.

Što učiniti da se sada ponovo ne dogodi neki Brazil?

- Poštujem svaku analizu, ali logika je da trener u toj priči ima svoju viziju, jer on je lider momčadi. Na onoj utakmici s Brazilom lani, iako nije bila ključna, igrači su mislili da smo mi apsolutno bolji od Brazila, podcijenivši to da smo imali s njima problema i ranije, podcijenivši agresivni rukomet koji oni igraju. Individualno smo probali rješavati problem i nije išlo. Kada smo počeli respektirati dogovor, vratili smo se na -1, ali primili kroz gol noge i opet pali. Nismo se držali dogovora, a baš takva je utakmica bila protiv Srbije ovdje. Srećom, drugačije je završila. Nije isto igrati u klubu gdje ima 16 igrača koje možeš vrtjeti bez da se išta dogodi. Mi takav luksuz nemamo i zato nam je taktička disciplina ključ. Uzorak toga je bila Bjelorusija koju smo razbili, a razlika nije takva kakva je bila na terenu.

Naglasio je kapetana…

- Duvnjak je dobar, jer čita igru, tjera protivnika da promijeni odluku i onda je to pravi pritisak koji dolazi do izražaja. Za nadvladati obranu koju imamo protivnik mora biti izuzetno tehnički i taktički spreman. Ta obrana je naš original na koji sam ponosan. Ali i napad mora tako igratii.

Linker
01. svibanj 2024 11:32