JONATHAN NACKSTRAND AFP
SUSJEDI U IŠČEKIVANJU

JOŠ NISMO ZABORAVILI NJIHOV FRANCUSKI ŠAMAR, HOĆEMO LI IH DOČEKATI NA UZVRATU? 'Sve i da smo ih dobili 10 razlike, danas bi nam trebali bodovi

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. siječanj 2020. 10:42

Sve je za slovenske rukometaše izgledalo krasno u prva četiri nastupa na Europskom prvenstvu. Četiri uzastopne pobjede, što im je rekord na kontinentalnoj smotri, ispadanje Danske i Francuske, otvoren put prema polufinalu. I onda šok protiv pomlađene Mađarske, u utakmici u kojoj je Slovenija imala status favorita.

Mogla je Slovenija u tom susretu napraviti veliki korak prema polufinalu, no Mađari su zakomplicirali situaciju, vrijednom pobjedom i sebi su otvorili priliku za senzacionalan rezultat, a ujedno su i druge ostavili u igri. U Malmöu je samo domaćin Švedska bez ikakvih izgleda za prolaz na završnicu u Stockholm.

Dobro upozorenje

Slovenija i dalje ima realne izglede za polufinale, isto tako i za plasman na olimpijske kvalifikacije, što je i bio njihov glavni cilj na ovom turniru. Međutim, izabranici Ljubomira Vranješa više nemaju pravo na kiks, danas (16.00) moraju pobijediti Portugal.

Slovenia's head coach Ljubomir Vranjes reacts during the Men's European Handball Championship, main round match between Slovenia and Hungary in Malmoe, Sweden on January 19, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
JONATHAN NACKSTRAND AFP

- Još uvijek ovisimo sami o sebi i to je lijepo čuti. Možda je ovaj poraz bio jedno upozorenje. Sami smo sebe doveli u ovu poziciju, iz toga moramo sami i izaći. Portugal mora pasti, ali morat ćemo pokazati više nego protiv Mađarske u drugom poluvremenu - smatra slovenski kapetan Jure Dolenec.

Izbornik je poraz protiv svog bivšeg poslodavca primio prilično mirno. Iako je porijeklom iz regije, ipak je čovjek Šveđanin, a znamo kakav je njihov mentalitet kad je sport u pitanju.

- Nije ovo kraj svijeta. Izgubili smo jednu utakmicu na Europskom prvenstvu, i zbog toga nećemo sad raditi dramu. Natječemo se na najvećoj rukometnoj pozornici, i u budućnosti ćemo opet gubiti, ali i pobjeđivati. Nismo našli pravi ritam na početku drugog poluvremena, radili smo previše pogrešaka da bismo pobijedili dobru Mađarsku i njenu obranu - rekao je Vranješ.

Vranješ želi da svi igraju

Mnogi su se pitali zašto mu je najbolji igrač Dean Bombač protiv Mađara u igru ušao tek u 47. minuti, nakon što je bio briljantan protiv Islanda.

- Imamo dobre igrače u našoj reprezentaciji, želim da svi igraju. Turnir je dugačak, i da smo pobijedili Mađarsku, vjerojatno ne bismo pričali o Bombaču. Svi igrači zaslužuju moje povjerenje - konstatirao je Vranješ.

Blaž Janc, topnik Kiela i budući član Barcelone, naglašava da je i dalje sve u rukama slovenskih reprezentativaca.

- Čak i da smo pobijedili Mađarsku s 10 golova razlike, morali bismo pobijediti i Portugal. Jasno, bilo bi nam ljepše da u taj susret ulazimo s pobjedom, no ako je već morao doći poraz, bolje je da se dogodio sada nego kasnije. Kad se pobjeđuje, onda je euforija. No, kad dođe poraz, onda se moraš skupiti i pokazati karakter. Na sreću, i dalje ovisimo sami o sebi, i borit ćemo se do kraja - kaže Janc.

Portugal je jedno od ugodnih iznenađenja na Euru, malo tko ga je vidio ovako daleko, sa šansom za plasman na samu završnicu.

- Skupina je ispala vrlo zahtjevna. Iznenađenja je bilo i prije, s ispadanjem Francuske i Danske, sad se to nastavilo. Nisam očekivao da će Island pobijediti Portugalce, koji su prije toga nadigrali Švedsku. Sve je otvoreno, ispred nas je težak posao. Portugalcima također igra samo pobjeda, i sve će dati za nju. Mi zbog jednog poraza nećemo raditi dramu, porazi su sastavni dio sporta. Glavu gore, čekaju nas dvije najvažnije utakmice i nećemo se međusobno raspravljati. Ostat ćemo momčad - poručio je Janc.

Nakon Portugala, Sloveniju u srijedu čeka Norveška, ali o njoj danas nitko ne razmišlja. Za Vranješa i njegove igrače utakmica istine igra se danas.

Linker
19. svibanj 2024 09:19