ANDRE WEENING
UMJERENI OPTIMIZAM

Legendarna HR igračica: ‘Jedna stvar je ključ. Ako ćemo to odigrati dobro, nema razlog za strah!‘

Postigla je 769 golova za Hrvatsku, nitko kao ona. Sada tvrdi da možemo do medalje na Euru...
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 18. prosinac 2020. 16:13

Još prije tjedan dana, nakon pobjede nad Rumunjkama, Klaudija Bubalo ustvrdila je da je priča hrvatskih rukometašica predobra da bi završila bez polufinala.

Kalkulacija je u tom trenutku bilo još puno, o ulasku među četiri šaputalo se s oprezom, ali legendarna vanjska igračica hrvatske reprezentacije osjećala je da stiže jedna od onih "utakmica generacije". Dogodit će se večeras, protiv Francuskinja, s odličjem kao ulogom.

- Sve ovo dosad bilo je fenomenalno, a medalja bi bila nešto golemo, neviđeni šlag na tortu - počinje rekorderka po broju golova (769) za Hrvatsku.

Sama činjenica da su rukometašice prvi put nakon 2011. osigurale Svjetsko prvenstvo, i to bez kvalifikacija, kaže direktorica Lokomotive, već je dokaz da je sadašnja generacija sposobna probijati barijere. No, medalja bi im zacementirala mjesto u povijesti hrvatskog sporta.

image
Klaudija Bubalo
DRAGAN MATIC/CROPIX

- Ako zanemarimo Mediteranske igre, koje ipak nisu na razini velikih natjecanja, onda imamo samo jednu juniorsku medalju, i to prije ohoho godina. Cure definitivno zaslužuju nagradu za vrhunski turnir.

Što vas je na Euru dosad najviše impresioniralo?

- Najveća je kvaliteta reprezentacije što od prve utakmice igraju kao kolektiv, svaka igračica je poput puzzle u tom uspješnom mozaiku. Točno se zna tko ima koju ulogu, odlično se dopunjuju s idejama izbornika. Uostalom, velika je potvrda i to što imamo pet igračica koje kandidiraju za All-Star ekipu turnira. To su vratarica Pijević, srednji vanjski Blažević, lijevi vanjski Larisa Kalaus, pivotkinja Debelić i Ćamila kao najbolja obrambena igračica.

Kako protiv Francuske? Prijete li u polufinalu neke opasnosti s kojima se naše igračice još nisu susrele?

- O Francuskoj se zna gotovo sve. Braniteljice su naslova, još uvijek neporažene na turniru, godinama u vrhu europskog i svjetskog rukometa. Reprezentacija im je kombinacija iskusnih igračica iz najboljih klubova koji redovito igraju Ligu prvaka i ostalih koje su u domaćoj ligi. Obrana im je jedna od najboljih, a u napadu su pokrivene na svim pozicijama. No, ako mi zadržimo čvrstu obranu koju smo dosad pokazivali, nema razloga za strah.

image
CLAUS FISKER

Može li se utakmica promatrati kroz prizmu vratarskog okršaja? S jedne strane je Tea Pijević, a s druge tercet vrhunskih golmanica Darleux, Leynaud i Glauser?

- Istina, njihov izbornik teško može pogriješiti. Glauser je godinama reprezentativka i ima puno velikih utakmica, Leynaud još više, a Darleux odlično brani na turniru. Neki kažu da su obrane vratarki pola odrađenog posla, neki da je to trećina, ali što god da je bliže istini, složit ćemo se da one ne mogu bez obrane. Jer, kad obrana ne odradi posao, golman je na streljani. Dosad su naše igračice taj dio posla odrađivale besprijekorno, primili smo najmanje golova i može se očekivati da će detalji obrambene igre prelomiti utakmicu. Važno je zadržati čvrstinu i pokretljivost, onda će sve biti lakše.

Postoji li šansa da Francuska podcijeni Hrvatsku?

- Ne vjerujem da bi bilo koga namjerno podcijenile, tim više što igra naše reprezentacije više nikome ne bi smjela biti iznenađenje. Da slučajno pobijedite boljeg od sebe, onda bi to bilo shvatljivo, ali djevojke su cijeli turnir u kontinuitetu odigrale sjajno. Počevši od Mađarske, pa Nizozemske koja je aktualni svjetski prvak, Srbije koja je možda i najiskusnija s obzirom na to da ima 99 posto igračica u europskim klubovima, pa na kraju i Njemačke koja nas je koštala prošlog SP-a. Čak su i s Norveškom 40 minuta uspjele biti u egalu. Nitko nije odigrao 'za nas', nisu nam se karte poklopile, nego su cure i stožer sve zaslužili sami.

Ima li izbornik Šoštarić još neki adut koji nije izvukao?

- Jedina promjena bilo je priključivanje Dejane Milosavljević. Ostale ekipe imaju širi izbor, primjerice Norveška ih sa strane ima šest ili sedam pa si mogu priuštiti rošade, ali ako mene pitate, nema potrebe za promjenama. Sve najspremnije i najbolje su gore, a izbornik će najbolje odlučiti tko je u kakvom stanju i hoće li mu trebati taktička izmjena.

Linker
26. travanj 2024 11:12