Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
MOŽEMO DO KRAJA!

LINO ČERVAR OTKRIO KLJUČ PROLASKA U PRVO FINALE KAUBOJA NAKON 10 GODINA 'Protiv Nijemaca to nije izgledalo dobro, bude li opet tako, nećemo moći'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. siječanj 2020. 09:00

Igor Karačić je izašao iz lifta i namignuo:

- Bit će sve O.K.

Poslije je to potvrdio na društvenim mrežama. Lino Červar je zbog toga sigurno sretan, ali isto tako je siguran i da nas u Stockholmu danas protiv Norveške čeka najteži posao na ovom Euru dosad. Zato je s obje noge na zemlji, ne slavi ulazak u polufinale, tek realno procjenjuje situacije, traži od igrača maksimalnu posvećenost i koncentraciju na tih preostalih 120 minuta u kojima se dijele “kolači”.

- Nakon što smo stigli u zonu medalja mogu reći da smo ispunili i drugi cilj na ovom natjecanju. Sada smo za polufinale dobili protivnika koji je ipak mali favorit. Norvežani su dvostruki doprvaci svijeta s posljednja dva SP-a na kojima mi nismo bili na postolju. Oni će u Stockholmu biti praktično na domaćem terenu, jedina skandinavska reprezentacija u završnici. Mi, s druge strane, imamo problema s ozljedama, nemamo još čistu sliku mogućnosti, ali to su posebne utakmice i ne sumnjam da ćemo biti na visini kada bude potrebno.

Vrlo snažno je Lino predstavio Norvežane?

- Norveška je možda najviše pokazala dosad na ovom natjecanju, jedina je sa svih sedam pobjeda i ima najjači rejting od polufinalista. Igraju dinamično, imaju jaku tranziciju i dobro su uigrana momčad koja je već dugo na okupu. Borbeni su, s nekoliko sjajnih individualaca među kojima je Sander Sagosen u ovom trenutku najbolji igrač svijeta. Tu je Johannessen koji mu je najveća napadačka potpora, OSullivan koji je iznimno važan u oba pravca jer ga se može kombinirati sa spomenutom dvojicom, pa su tu sjajna krila Jøndal i i Bjørnssen, pa Bergerud na golu. Tu su i dva odlična kružna napadača, Øverby i Gullerud, koja su zatvorila neigranje Myrhola... Jedna jako dobro složena reprezentacija od strane izbornika Bergea koji je isto imao problema uoči Eura s ozljedama igrača, ali je postavljeni sustav sve to savršeno zasad eliminirao. I zbog svega toga su ogroman izazov za nas.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Posljednji put smo ih u Zagrebu prije dvije godine nadigrali? Bilo je to u drugom krugu Eura.

- Istina, to je bila naša najbolja utakmica na Euru, ali ne bi imalo smisla spajati te stvari. Ovo će biti jedna posve drugačija utakmica.

Što je ključ dobre utakmice?

- Moramo biti zdravi, koncentrirani, dobro se vraćati, moramo biti svjesni svoje, ali i njihove kvalitete. Imaju sustav kako napadaju obranu 6-0 i kombiniranu obranu 5-1. To rade iznimno brzo i snažno, u meso ponekad. Tu nema povlačenja. Treba reći da su rezervni igrači jako dobro odigrali utakmicu sa Slovenijom, što samo potvrđuje tezu o sustavu u kojem svaki igrač ima svoj doprinos. Jako je bitno kako će naša obrana igrati, posebno obrana 5-1. Protiv Njemačke to nije izgledalo dobro, stajali smo preširoko, a bude li tako s Norveškom, ponovno neće biti dobro. Napad na njihovih 6-0 može biti problem ako ne budu svi zdravi. Nemamo tako širok odabir za takav luksuz i samo se nadajmo da će Cindrić i Karačić biti zdravi, što bi nam dalo šire mogućnosti napada na njihovu zonu. Kažem, puno stvari treba se poklopiti, a mislim da će, kako god bude, u konačnici odlučivati detalji.

Mislite li stvarno da je Norveška favorit?

- Uspjeh je ući u borbu za medalje, ali sada smo tu da se borimo za jednu od njih. Mislim da sve četiri selekcije imaju argumente za to. Vidjet ćemo koliko smo u ovom trenutku moćni, kako ćemo to u osmoj utakmici izdržati. Nije to normalan sustav igranja jer igrati četiri utakmice u šest ili pet završnih dana je nemoguće na maksimumu. No, to nije pitanje na koje mogu odgovoriti, kao ni drugi izbornici. Možemo se tome prilagoditi ili ne. Mi dajemo sve od sebe da se uspijemo prilagoditi.

Bec,200120.
Eurosko rukometno prvenstvo.
Utakmica Hrvatska- Ceska.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX CROPIX

Pokazali smo sjajan karakter dosad, stigli smo Srbiju, Njemačku, Španjolsku, ali nije se baš uvijek zdravo vraćati iz velikih minusa jer jednom se može dogoditi da se ne vratimo?

- Pokazali smo da se možemo vratiti iz velikog minusa. Mentalna jakost nam je na visini, samo moramo napraviti da se svi, a najviše nositelji, nose s tim i uzmu odgovornost kada je najpotrebnije. Kada budemo to imali, imat ćemo tim, a kada imamo tim, imamo i šansu protiv svakoga. Neću se umoriti to ponavljati.

Često smo Norveškoj probleme zadali s obranom 5-1, je li nam to i sada adut?

- Da, 5-1 je važno, ali naši su igrači malo ostarjeli, a Norveška je selekcija u naponu snage. Mi to teže izdržavamo. Duvnjak je nekad bio latentna opasnost u napadu, sada to više nije u nekim segmentima. Posebno u prolazu, igri jedan na jedan, u kojoj Sagosen ruši sve pred sobom. Mi imamo Karačića i Cindrića koji to mogu, zato kažem da je važno da su zdravi jer ako to imamo, sve se može.

Jeste li vi optimist?

- Ja sam uvijek optimist, samo želim realno postaviti stvari. Dovoljno sam iskusan da ne poletim, ali vjerujem da ćemo uspjeti.

I dodao je:

- Vidim silnu želju igrača…

Ako želja bude odlučivala, Norveška neće imati šanse, barem ne ovaj put. Trebat će tu uz želju i puno, puno dobre igre. Pa, pokažite...

Linker
06. svibanj 2024 14:56