Lino Červar
 REUTERS/Andreas Gebert / REUTERS
KLJUČ JE MIRNOĆA

LINO ČERVAR POSLJEDNJI PUT VODI HRVATSKU NA EUROPSKOM PRVENSTVU! Jako je važno da bude miran, staložen, i da sačuva živce na klupi...

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. siječanj 2020. 21:38

Bit će to posljednji Euro Line Červara na klupi Hrvatske. Šest ih je već odradio, i to pet na našoj klupi, a jednom na klupi Italije. Ako se tome doda i šest Svjetskih prvenstva, to je 13 - brojka za respekt.

Nekad davno, 1998., s Italijom je uspio pobjeći s posljednje pozicije, što je bio veliki plus s obzirom na kvalitetu. U to je vrijeme bio s njima i na jedinom SP-u dosad.

Na hrvatskoj klupi je debitirao u Sloveniji 2004., odradio četiri Eura u nizu i u ta četiri pokušaja sva četiri puta izborio nastup u polufinalu. Prva dva puta ostao je bez medalje zbog Danaca u Ljubljani i Zürichu, a onda je igrao dva finala u nizu: jedno su mu uzeli Danci u Lillehammeru, a drugo Francuzi u Beču.

Zagreb, 231019.
Arena Zagreb.
Prijateljska rukometna utakmica izmedju muskih reprezentacija Hrvatske i Njemacke.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon stanke od 2010. vratio se reprezentaciji prije Eura u Hrvatskoj, no, nažalost, nije uspio i do svog petog polufinala jer se karte jednostavno nisu posložile - od Duvnjaka, Francuza kada nam nisu trebali.

Lino uvijek isti, svoj, tvrdoglav u želji da nekad dokaže i nemoguće. Iako se sto puta dokazao, još ima potrebu dokazivati, i to ga definitivno čini drugačijim, posebno u njegovim godinama koje su također za respekt (69).

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 21: Head coach Lino Cervar of Croatia reacts during the 26th IHF Men's World Championship group 1 match between Croatia and Germany at Lanxess Arena on January 21, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Jörg Schüler/Getty Images

Plan mu je izdržati do Tokija i tamo završiti trenersku karijeru. Sigurno da će Euro biti jedan od trnovitijih dijelova tog puta koji želi prijeći. Jako je važno da bude miran, staložen, da sačuva živce na klupi jer mir s te strane za momčad je ponekad ključ, posebno kada imamo ekstra kvalitetu kao što je slučaj sada s 90 posto momčadi. Ako smisli kako s onih deset posto, bit će fenomenalno.

Linker
05. svibanj 2024 05:35