Ante Cizmic / CROPIX / Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
NAJJAČA KALKULACIJA

'MOŽEMO IZABRATI LAKŠI PUT KOJI NAŠ RUKOMET NIJE IMAO PUNIH DESET GODINA' Legenda hrvatskog rukometa riješila dilemu o kojoj danas priča Hrvatska

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 22. siječanj 2020. 15:04

Veliki Patrik Ćavar, član prve zlatne generacije hrvatskog rukometa, pomno prati zbivanja na Europskom prvenstvu i pobjednički put reprezentacije Line Červara. Šest pobjeda u nizu je na kontu, slijedi “Pakina” Španjolska, rukometna zemlja u kojoj je u redovima Barcelone (1997.-2001.) i Granollersa (2001.-2005.) i sam igrao dugi niz godina i odlično upoznao tamošnji rukomet.

- Španjolci su uvijek ekipa za apsolutni respekt, opet su jaki kao što su bili na prošlom EP-u u Hrvatskoj kad su otišli do kraja. I sada su u krugu nekoliko reprezentacija koje to mogu ostvariti. Kao i naši, upisali su prvih šest pobjeda, razvalili su Nijemce... Svakako imaju dovoljno kvalitete da ih se smatra vrlo ozbiljnim suparnikom.

Ćavar ima ideju kako se treba postaviti protiv dosad najjačeg suparnika u utakmici koja puno donosi:

- Treba ući bez kalkulacija u tu utakmicu i ići po novu pobjedu. Ne treba ništa eksperimentirati, glavni je razlog to što Norvešku smatram najboljom u onom drugom dijelu ždrijeba i mislim da će i oni u skupini II uzeti prvo mjesto te ćemo ih tako izbjeći u polufinalu, a to ne bi bilo loše.

Patrik Cavar
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Dosadašnji tijek EP-a, smatra Ćavar, ponudio je odličnu sliku naše reprezentacije, ali i puno iznenađenja:

- Stvarno se dosta toga neobičnog dogodilo. Ispadanje Francuza i Danaca koji su nama tradicionalno najgori suparnici dosta nam je otvorilo put prema samom vrhu. Začudilo me ispadanje Francuza, previše su se opustili i Portugal ih je iznenadio, a protiv Norveške se nisu mogli izvaditi. Što se Danske tiče, to mi je još veće iznenađenje, ne znam kako su tako pali, no, tko im je kriv. Bilo bi lijepo da se tako nešto sada iskoristi na najbolji način.

Činjenica da je protiv Češke igrala naša druga postava posebno je dobra stvar:

- Odmorio se Domagoj Duvnjak, odmorili su se i ostali. Na toj smo utakmici ‘dobili’ Marka Mamića čiji nam golovi izvana s desetak metara s te strane trebaju. I ostali su pokazali da mogu uskočiti kad to bude potrebno.

Što se Španjolske konkretno tiče, Ćavar ima samo riječi hvale:

- Imaju spoj iskusnih i mladih dobrih igrača, opet su pogodili u izboru i jaki su na svim pozicijama. Imaju odličan vratarski par, možda i najkompaktniji od svih reprezentacija, ne smije ih se razbraniti. Odigramo li onu dobru obranu koju znamo igrati, može se izabrati taj po meni lakši put do finala koji naš rukomet nije imao punih deset godina. Ostvari li se taj cilj, stvarno nas vidim u finalu jer izbjegavanje Norveške otvara mogućnost igranja s puno slabijim suparnikom.

Ćavar ne ističe igrače posebno, svi su na nivou:

- Pokretni su, brzi i snažni i imaju vrlo dobre šutere tako da obrana mora biti koncentrirana u svakom trenutku. Ne smiju se dečki opustiti niti trenutak, no oni i ne znaju što je to opuštanje i igraju ‘100 na sat’ cijelo vrijeme. Vjerujem da mogu do kraja, čini mi se da su ‘zreli’...

Linker
01. svibanj 2024 12:28