Mikkel Hansen u sredini s loptom
 Srdjan Vrancic / CROPIX
NIŠTA OD TROSTRUKE KRUNE

NAKON ŠOKANTNOG ISPADANJA MOŽDA I NAJVEĆA ZVIJEZDA SVJETSKOG RUKOMETA POTPUNO IZGUBILA KOMPAS U TV programu uživo tijekom intervjua napao voditelja!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. siječanj 2020. 17:25

Danska se vratila kući s Europskog prvenstva ranije nego što je to bilo tko mogao očekivati ili predvidjeti. Isto se dogodilo i Francuskoj, a to su dvije reprezentacije koje su dominirale europskim i svjetskim rukometom posljednjih godina. No, dok su Francuzi već neko vrijeme u blagom padu te su se ove godine očito više orijentirali na Olimpijske igre, Danci su na sva usta najavljivali pohod na europsko zlato i trostruku krunu kojom bi kompletirali naslove sa Svjetskog prvenstva i olimpijskog rukometnog turnira.

Na kraju nisu prošli ni skupinu preliminarnog dijela natjecanja, skupo su ih koštali kiksevi protiv Islanda i Mađarske. Izbornik Nikolaj Jacobsen odbio je koristiti riječ “neuspjeh” u prvoj javnoj analizi rezultata Danske na Euru, ističući u prvi plan da je njegova momčad izgubila samo jednu utakmicu (Island), i to s jednim pogotkom razlike. S Mađarima su remizirali, i za kraj u nebitnom susretu pobijedili Rusiju.

Falio je plan B

Istina, samo jedan poraz, ali sustav natjecanja je takav da dalje više ne idu tri, nego samo dvije momčadi iz prvog kruga. I o tome su Jacobsen i suradnici ranije trebali voditi računa. Istina, nisu imali ni sreće s ozljedama, izostali su im neki važni igrači poput Caspera Mortensena te Magnusa Landina, krila izuzetno važnog i u obrani i u napadu. On je zbog problema sa stopalom propustio prve dvije utakmice u kojima su Danci kiksali i to se jako osjetilo.

- Nema sumnje da ne možemo zamijeniti Magnusa Landina s igračima koje trenutačno imamo u reprezentaciji. Za takve situacije u budućnosti morat ćemo pronaći plan B - priznao je Jacobsen. Dance je mogao spasiti Island, koji je u srijedu igrao za bodove koji se prenose u drugi krug, no i Mađari su imali za što igrati. Pobijedili su i kreirali rasplet iz noćne more za Dansku.

- Sve smo učinili isto kao i prošle godine, kad smo bili svjetski prvaci. Izuzetno smo razočarani. Nažalost, nismo bili dovoljno dobri. To je tako, iako me boli srce kad to govorim. Dužni smo sebi i Danskoj dati više kad znamo da možemo dati više. Ovo što nam se dogodilo u prve dvije utakmice teško je objasniti, ali mislim da nismo precijenili svoje mogućnosti. Cijelu skupinu smo shvatili vrlo ozbiljno. Ne bih želio zvučati previše filozofski, ali mi smo samo ljudska bića koja su podbacila kao individualci i kao momčad - iskren je bio Rasmus Lauge.

I dok Jacobsen vrti svoju priču u kojoj ne želi upotrijebiti riječ “neuspjeh”, danski mediji imaju malo drugačije viđenje cijele situacije vezane uz prerani oproštaj s kontinentalne smotre. Tako rukometni komentator tabloida BT kaže da je cijela priča nestvarna.

“Teško sam pronalazio riječi za doživljeno razočaranje. Neuspjeh je uobičajena riječ u sportskom novinarstvu, a Danskoj se dogodilo baš to. I to ogroman neuspjeh. Zato će ovaj Euro biti zapamćen kao jedno od najslabijih izdanja danske reprezentacije u njenoj povijesti”, stoji u njegovom komentaru.

List Politiken je zbivanja u Malmöu označio “šokantno lošim” te je prozvao i najveću dansku zvijezdu Mikkela Hansena. “On je Euro započeo odličnim prvim poluvremenom protiv Islanda u kojem je zabio sedam golova. No, nakon toga je potpuno nestao, a protiv Mađarske je bio praktički nevidljiv”, piše Politiken.

Ne priznaju isprike

A kad Hansen nije pravi, onda ni drugi oko njega ne izgledaju dobro kao inače. On je pak uživo u programu postaje TV2 napao voditelje optužujući ih da ga žele posvaditi s izbornikom... Inače, danski mediji su ispadanje rukometaša povezali i s podbačajem rukometašica na Svjetskom prvenstvu u Japanu, gdje su osvojile deveto mjesto i ostale bez olimpijskih kvalifikacija. Komentari su se dotakli i nekompletnosti reprezentacije na Euru, ali u tome ne traže isprike.

“Da, Jacobsen je u pravu kad kaže da je Danska završila u jednoj od najtežih skupina na prvenstvu. I da, bilo je problema s ozljedama i bolestima, ali to nimalo ne umanjuje veliki debakl, a igrače i izbornika ne izuzima od kritika”, stoji u osvrtu dnevnika Jylland-Posten.

Linker
23. travanj 2024 16:21