Ivan Martinović (treći slijeva)
 Ronald Gorsic / CROPIX
TAJNI ADUT

NOVO HRVATSKO ČUDO Proglašen je najboljim mladim igračem na svijetu i briljira u jednom od najboljih klubova najjače lige na svijetu!

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. siječanj 2020. 20:25

Euro se približava, a danas je u Poreču za hrvatsku reprezentaciju prva od dvije provjere na tradicionalnom Croatia Cupu. Prvi protivnik je Bosna i Hercegovina, a u nedjelju ćemo igrati protiv Katara. U ponedjeljak i utorak slijede treninzi nakon kojih će Lino Červar odrediti 16 putnika za Graz. Trenutačno ih je na okupu 18, dakle dvojica su “viška”, no kako kod nas ozljede dolaze i na spavanju, bolje pričekati kraj priprema pa biti siguran na čemu si.

Izbornik Červar najavio je da ima još samo jednu dvojbu, pa pokušajmo nagađati. Dva vratara, tri pivota i četiri krila su, recimo, realnost. Tu ih je devet. Dakle, ostaje još sedam mjesta u vanjskoj liniji u kojoj su neupitni - bude li zdravlja - Duvnjak, Cindrić, Karačić, Mamić i Stepančić. Dakle, traže se još dva vanjska, između Hrstića i Šarca lijevo te Martinovića i Vekića desno. Ako je Lino rekao da ima jednu dvojbu, dakle jedna od spomenutih je riješena.

Velika perspektiva

Ono što najpreciznije treba utvrditi je desna strana obrane i zato će biti zanimljivo vidjeti kako će to na turniru pokušati rješavati Červar kada u igri nije Stepančić. Opcija je puno, a na tom problemu će se vidjeti ono na čemu Červar najviše inzistira - “spremnost podrediti se momčadi”. Ta odluka bit će vrlo zanimljiva, a mogla bi biti i dobar početak velikog posla koji nas očekuje u Grazu. Ustvari, Duvnjak je najbolje rekao “o Beču zasad ne razmišljam”.

Ne treba zaboraviti da je reprezentacija u kompletnom sastavu tek od 1. siječnja, da su joj nedostajala čak petorica igrača koji igraju u Njemačkoj, da njih petorica praktički nisu imala predah, pa ne treba očekivati nikakve spektakle. Prenaprezanja u ovoj fazi ne smije biti jer su jedino što nam ne treba - ozljede. Od 28 s popisa, već smo ostali bez Šebetića, Mihića i Milete, a svaki igrač je dragocjen jer na Euru treba odigrati devet utakmica u 18 dana.

Igrač koji je nakon ozljede Šebetića došao u prvi plan svakako je Ivan Martinović, najbolji mladi rukometaš svijeta lani na SP-u juniora u Španjolskoj. Jaka glava, jer s 21 godinu igrati već drugu sezonu u Bundesligi i nositi Hannover koji je trenutačno drugoplasirani iza Kiela, to je posebna stvar. Možda je Šebetić zbog obrambenih sposobnosti bio u prvom planu uz Stepančića, ali će sasvim sigurno biti dobro vidjeti Martinovića koji je velika perspektiva ove reprezentacije, koji uz srednjake kao što su Duvnjak, Karačić ili Cindrić može postati senzacija preko noći. Jer, kada u Bundesligi u prvoj sezoni zabije više od 100 komada, a ove godine je nakon tri i pol mjeseca već na 61, onda tu definitivno ima nešto što Červarovu viziju brzog rukometa može oplemeniti.

Ivan Martinović je rukomet počeo igrati u Austriji u kojoj je za svoj prvi klub Fivers Margareten u sezoni na odlasku zabio čak 174 gola za naslov prvaka. Odveo ga je izazov u Gummersbach gdje je igrao prošle sezone, ali je Gummersbach ispao, a on odlučio prihvatiti ponudu Hannovera. Bio je to pun pogodak i za njega i za klub. Rezultat sve govori.

- Da, dobro mi je u Hannoveru, puno radim, puno mi svojim znanjem i iskustvom pomažu trener Carlos Ortega i njegov pomoćnik Iker Romero. Igram puno, više napad nego obranu, jer za to treba malo vremena. Mlad sam, tijelo se treba adaptirati na silinu, a to nije stvar koja se rješava treninzima nego vremenom. Recimo da trebam sazreti i fizički. Ali, moram reći da na treningu igram i obranu, da to izgleda sve bolje uz pomoć trenera. To mi je druga godina u Njemačkoj, s jačom sam momčadi nego lani pa mi je lakše igrati.

Rezultat Hannovera je bolji od svih očekivanja.

- Dobro igramo, pobijedili smo neke važne utakmice. Momčad je snažna, obrambeno jaka, napadački sam najviše s Mortenom Olsenom, koji je danski reprezentativac, i Fabianom Böhmom, koji igra za Njemačku. To je za mene veliko iskustvo. Desno mi je na krilu također njemački reprezentativac Kastening, na crti naš Ilija Brozović i Nijemac Pewnov. Imamo stvarno dobru momčad koja raste od lani i ima ozbiljne ambicije dosegnuti plasman s kojim bi igrala zapaženu ulogu i u Europi. Osjetili smo da možemo kada smo dobili Flensburg doma, a nakon toga i vani u Kupu.

Bili ste najbolji igrač SP-a juniora?

- Više bih volio da smo zlatni, nego što sam ja MVP, ali da je to veliko priznanje na koje sam ponosan - i to je istina.

Bit će zlato sada?

- Ako Bog da, dat ćemo sve od sebe.

I bit će puno vaših navijača jer ste doma?

- Trebalo bi biti mojih navijača puno ako bude dosta ulaznica. Jedva čekam te utakmice.

Za uvod imamo BiH i Katar, a nakon toga Crnu Goru, Bjelorusiju i Srbiju?

- U Bundesligi sam naučio da nikoga ne smiješ podcijeniti. Pravilo je isto i ovdje. Sve su to protivnici koji mogu iskoristiti slabost.

Njemačka bi nam mogla doći u drugom krugu...

- Tko god dođe, a da dođemo i mi, jer stvari ne treba preskakati, ozbiljan je protivnik, među 12 u Europi. Za mene su Nijemci među top 5 selekcija, a tu su još Danska, Francuska, Španjolska i mi. Kako će se rasplesti, vidjet ćemo. Ja sam optimist - zaključio je Martinović.

Linker
03. svibanj 2024 12:08