Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
KOJI POTEZ POVUĆI?

'PA NEMAMO MI STOTINE IGRAČA KAO ŠTO SU HANSEN I KARABATIĆ!' ČERVAR POTPUNO OTVOREN: 'Došli su jučer, a trebali bi pobijediti Češku i Španjolsku?'

LINO ČERVAR Izbornik nakon velike pobjede s obje noge na zemlji
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. siječanj 2020. 15:50

Nakon velikih pobjeda, a jedna od tih je bila ova protiv Njemačke, naš je izbornik Lino Červar uvijek nadahnut i spreman objasniti pravo stanje stvari. Doista je imao pravo biti ponosan i na momčad i na sebe.

- Djevica sam po horoskopu, a djevice uvijek sve analiziraju. Nisam spavao baš, jer sam ponovo gledao utakmicu, ali osjećam mi se ni nakon ponovljenog gledanja nije promijenio. Oni koji plaču nikada ne mogu uspjeti. Mi smo na kraju nagrađeni za hrabrost koju smo pokazali. To je snažna poruka. Bili smo nesigurni i dok se toga nismo riješili nije bilo dobro. Na sreću, napravili smo to na vrijeme.

Vidio je puno dobrog.

- Da, vidio sam da smo imali puno junaka. Karačić koji je zabijao teške golove, Šego koji je na kraju obranio najvažnije lopte, Mamić i Brozović koji su doigrale važne role, Duvnjak koji je nosi našu obranu, fantastičan pristup malog Mandića, odlučnost koje lomi sve pred sobom. Bila je to jedna utakmica za povijest, podsjetila me na onu s Francuzima kada smo izborili finale Eura 2008. u Lillehammeru. I tada je naš vratar na kraju obranio sedmerac, ali u takvim utakmicama te se stvari često događaju.

I vratio se na blisku prošlost…

- Vidite sad koliko su nam na zadnja dva natjecanja nedostajali Duvnjak i Cindrić. Ne možemo si mi priuštiti takve udarce, jer stvarati tim je puno teže nego što se misli. Za to treba puno vremena, strpljenja. Na papiru su sve to vrhunski, ali samo uklopljeni u tim koji zna što želi mogu se ostvariti u potpunosti.

Sada treba zaklopiti priču o Njemačkoj i okrenuti se preostalim utakmicama protiv Češke i Španjolske u skupini?

- Danas odmaramo, družimo se, snimamo zdravstveno stanje, a onda ćemo sjesti i napraviti plan za Češku. Puno je pitanja o tome hoćemo li odmarati igrače, ali moramo znati da mi nemamo na stotine igrača kao Hansen ili Karabatić, da je ne mogu od igrača koji su od jučer s nama poput Hrstića, Šarca, Matanovića, Ravnića, Brozovića tražiti da moraju pobijediti Češku ili Španjolsku. Dakle, morat ćemo reagirati i misli kao tim. Kako, procijenit ćemo na samoj utakmici. Ja uvijek želim pobijediti, ali ovaj puta želim i sačuvati snagu i argumente za dva završna susreta koja nas čekaju u Stockholmu.

Razmišljate li već o tome?

- Razmišljam, imam plan i za to, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme. Još smo u Beču, još igramo u skupini, prate nas ti naši divni navijači i zbog svega to moramo ozbiljno napraviti posao do kraja. Nema preskakanja. Znate i sami, uvjerili ste se i na ovom Euru da mi nikoga ne možemo dobiti ako glavnom nismo u utakmici 100 posto - zaključio je Lino.

Pitali su izbornika opet i za Štrleka, ponovo je po tko zna koji puta priču, pitali su ga bi li to uspoređivao s Portugalom 2003. makar je to neusporedivo. Krenuo je Lino u jednom trenutku u priču o realnostima hrvatskog rukometa kod kuće koji ne daje sliku u kojoj ovdje svi uživamo.

Majstor je opet naveo vodu na svoj mlin i ide dalje. Kaže da mu je ovo zadnji Euro, makar u glavi misli da bi mogao još pet barem odraditi. Teško ga je poloviti, ali bitno da on ima nit i da kaže da je trener taj koji nosi ideju, viziju i koji odgovara za priču. Znamo kraj te vizije i bila bi to njegova savršena priča koju mu od srca želimo.

Linker
13. svibanj 2024 09:51