Duvnjak i Mandić
 Ante Cizmic / CROPIX / Ante Cizmic / CROPIX
UMJERENI OPTIMIST

'S AUSTRIJOM NE BI TREBALO BITI PROBLEMA, ALI NE DAO BOG DA NAM O JEDNOJ DRUGOJ UTAKMICI OVISI POLUFINALE!' Naš stručnjak analizira hrvatske suparnike

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. siječanj 2020. 17:55

Nenad Šoštarić, trener Lokomotive i izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije, i inače pozorno prati rukometna zbivanja. Naravno da ne propušta ni velika natjecanja poput Europskog prvenstva rukometaša, na kojem je Hrvatska ostvarila tri pobjede na startu.

- Ulazak s puno emocija i uistinu veliko zajedništvo sigurno je dobra priča. Vidljiva je želja da se u svakoj utakmici pobijedi, da nema kalkulacija. Po dečkima se vidi da idu korak po korak, sve je to prekrasno - ističe Šoštarić.

Ne bojim se za Francuze

Impresionirao ga je Domagoj Duvnjak.

- Obrana 5-1 odlično reagira kad Duvnjak zatvori sve, od lijevog do desnog vanjskog. Strašno se dobro kreće, odlično čita igru, svojim velikim rukama radi pometnju u suparničkim redovima i jako dobro zaustavlja napade. Volio bih da igrači iza njegovih leđa malo manje skaču u blok, a malo više rade prekršaje. Kad smo protiv Crne Gore igrali “odbojku”, kad smo skakali u blokove, nije bilo kruha. Međutim, nakon što se krenulo agresivnije, i obrana je bolje reagirala, dakako, i Šego. Iz takve obrane idu kontre i polukontre, lagani golovi, nadam se da će toga ubuduće biti još više.

Što bismo još mogli popraviti?

- U napadu će nam trebati više kretanja vanjskih igrača. Austrijanci, recimo, vole ući u prekršaj, a mi to možemo izbjeći napadanjem prostora.

Drugi dio ždrijeba je evidentno teži, iznenađenja su u te tri skupine postala pravilo, a ne iznimka na ovom Euru.

- Jako je puno kvalitetnih reprezentacija, a jedna od onih koje spadaju među vrhunske je i Slovenija. Sama pobjeda Slovenije nad europskim doprvakom Švedskom na njezinu terenu jest iznenađenje, ali nije čudo. Slovenci imaju kvalitetne igrače, a Vranješ Šveđane ima u malom prstu. Isto vrijedi za slavlje Islanda protiv Danske. Islanđani su svima znali poremetiti priču, ali su vrlo rijetko imali konstantu. Ne treba zaboraviti da je u tom dijelu ždrijeba i Norveška, koja je odigrala savršeno. I Portugal je pokazao puno, bit će opasan bez obzira na to što ne prenosi bodove.

Šoštarić smatra da je u toj skupini sve potpuno otvoreno glede plasmana u polufinale.

- Norvežani su se oslobodili protiv Portugala, Sagosen nije morao igrati 60 minuta jer su proigrali i drugi. Oba desna vanjska bila su odlična, jednako tako O’Sullivan, a Bergerud na golu da ne pričamo. Bit će tu još svega i svačega, svaka utakmica bit će derbi. Zbilja nas u toj skupini čeka borba titana, do zadnjeg dana se neće znati tko ide dalje.

Zagreb, 14.05.2017.
Zracna luka Franjo Tudjman Zagreb.
Povratak rukometasica Lokomotive iz Svedske nakon osvajanja Challenge cupa.
Na fotografiji: Nenad Sostaric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Nenad Šoštarić

Sigurno je pak da u borbi za odličja ovaj put nećemo gledati Francusku.

- Oni se i dalje cijelo vrijeme baziraju na istome, na snazi. Daleko više od svih radili su u teretani i kad se igra jedan na jedan, nema pomaganja, svatko sam rješava svog igrača. U ovom trenutku jako im nedostaje Omeyer, bez obzira na Gerarda koji je bio odličan protiv Norveške. Dobro je Abalo rekao da ih se sada više nitko ne boji. Jer, kad se nekoga bojiš, onda u startu gubiš 3:0. Druga stvar je čista biologija. Ljudi stare, dolazi do situacije da Nikola Karabatić nije na razini na kojoj je bio, a mladi još nemaju toliko taktičke discipline. Jedino je Fabregas na pivotu odličan, a u obrani im Sorhaindo igra relativno malo, nema ni Luke Karabatića, a oni su držali obranu. Taktička disciplina mlađih igrača nije na razini koju je Francuska imala prije, ali ne bojim se za njih. Toliko puno ulažu i imaju razvijen sustav rada s mladima, iz ogromne selekcije vade igrače i ponovno će se vrlo brzo vratiti u vrh.

Čudna je podudarnost da su već nakon prvog kruga na Svjetskom prvenstvu ispale Francuskinje koje su branile naslov, a na Euru su već nakon dva nastupa otpali i Francuzi.

- Da, to je čudno za francuski rukomet, ali napravit će oni dobru analizu i postaviti priču na pravu osnovu. To je bila dobra opomena da nikad ne treba previše dignuti nos, nego treba biti čvrsto na zemlji i raditi iz dana u dan. Svi rade i pokušavaju biti bolji, evo kako su se Portugalci digli nakon što su im se digli i klubovi. U skladu s tim, i mi moramo biti ponizni...

Prošireni turnir je dobar

Bilo je puno priče o tome kako će izgledati Europsko prvenstvo sa 24 reprezentacije, postojali su strahovi da će se razvodniti kvaliteta i slično. Kako vi gledate na proširenje, je li ono dobro za rukomet?

- Mislim da je turnir sa 24 sudionika dobar s obzirom na kvalitetu ekipa koje igraju. Jedini problem su napori, ali igra se svaki drugi dan, pa se igrači mogu malo bolje oporaviti. Međutim, ne volim ova natjecanja koja se odvijaju u više zemalja istodobno. Putovati iz Trondheima u Beč, to mi je neprirodno. Razumijem da je to biznis, da su dvorane pune, sve je to financijski u redu, ali sam za to da se velika natjecanja odigravaju u državama koje su zemljopisno bliže jedna drugoj.

Tko je u ovom trenutku najbliži zlatu?

- Još je prerano za priču o tome. Nakon prve dvije utakmice u drugom krugu moći će se polako govoriti o tome tko bi mogli biti favoriti za prva četiri mjesta, dotad slijedi kreševo. Može još svega biti, stoga ćemo pričekati s prognozom - zaključio je Nenad Šoštarić.

Nenad Šoštarić o našim suparnicima u drugom krugu

Austrija: Imaju odličnih igrača, ali ne i širinu

U jednom trenutku imali su protiv Makedonije i +10, pa je izbornik Pajovič dao šansu svima. Imaju dobrog golmana Eichbergera iz Graza, visok je skoro dva metra. Protiv Makedonije su odigrali 5-1 obranu, ali ne klasičnu, nego prema Kiri Lazarovu na desnom vanjskom i tako su napravili pomutnju. Ne bi bilo čudno da tako pokušaju i protiv nas, kako bi otjerali Duvnjaka ili nekog od naših ostalih vanjskih igrača. Na desnom krilu je Robert Weber koji je godinama jedno od najboljih krila Bundeslige, imaju dva dosta tjelesno jaka i visoka pivota, obojica su iz domaće lige. Osnovu vanjske linije čine im tri igrača, izmjene su rijetke ili dolaze u kasnijoj fazi utakmice. Srednji vanjski je Zeiner, tipični playmaker bez šuta izvana, razigrava ostale i nastoji se ubaciti u prazan prostor. Na lijevom vanjskom je Bilyk, uz Sagosena najbolji strijelac prvenstva. Desni vanjski je Janko Božović, tipičan šuter koji ide više prema sredini kad puca po golu. Bilyk ima dobru fintu, često napada prostor između prvog i drugog, ima odličan šut odlaskom na sredinu. No, Duvnjak igra s njim u Kielu i dat će prave savjete suigračima. Austrijanci trče u kontru, trče na brzi centar. Imaju podršku publike jer igraju doma, dobra su reprezentacija, ali kvalitetom smo mi bolji i u normalnoj konstelaciji snaga ne bi trebalo biti posebnih problema. No, moramo biti maksimalno oprezni.

Češka: Kašparek je odličan, dosta ovise o vratarima

Gro reprezentacije igra im u Njemačkoj, jedna od iznimaka je Horak koji im je glavni u obrani. Među važnije pojedince spadaju vratari Galia koji brani u Poljskoj te Mrkva koji je isto dobar u Bundesligi. Iskusni Zdrahala je efikasan strijelac, on je također u Poljskoj, ostalo su igrači iz njemačkih drugoligaških klubova i par iz domaće lige. Češka je specifična po tome što ima izbornički tandem, Filip koordinira napad, a Kubeš obranu. Imaju izuzetno dobrog Kašpareka na desnom vanjskom, njega je PPD Zagreb htio posuditi od Szegeda ali nije uspio. Visok je preko dva metra, finter, pucač. Na sredini su Babak i Bečvar koji je puno okomitiji. Oni su ozbiljna momčad, ali mi smo bolji od njih i samo treba biti koncentriran.

COLOGNE, GERMANY - JANUARY 21: Uwe Gensheimer of Germany reacts during the 26th IHF Men's World Championship group 1 match between Croatia and Germany at Lanxess Arena on January 21, 2019 in Cologne, Germany. (Photo by Jörg Schüler/Getty Images)
Getty Images
Uwe Gensheimer


Njemačka: Nešto fali u njihovoj igri i nek’ samo tako i ostane

Kad gledamo rezultate ostvarene na Euru, Njemačka zbilja nije na visokoj razini. Dobila je Nizozemsku s devet razlike na početku, pa lagano izgubila od Španjolske i na kraju Latviju svladala sa samo jednim golom razlike. Nešto mi kod Nijemaca nedostaje. Ne daj Bože da se to promijeni, ali vratari im nisu na potrebnoj razini, tek na 24 i 26%. Nema onoga da Wolff 'poludi' i brani sve moguće. Uz dužno poštovanje njihovim pucačima, najjači su im linijski igrači. Snaga im je Gensheimer na lijevom krilu i tri odlična pivota Pekeler, Wiencek i Kohlbacher koji je više u napadu, dok su prva dvojica osnovica njihove obrane. Odličan je i Reichmann na desnom krilu. Imaju probleme s ljevacima, ostao im je samo Häfner. Drux je dobar na srednjem... Njemačka je uvijek Njemačka, 'dosadna' i uporna do krajnjih granica. I njima je to utakmica biti ili ne biti za otići u gornji dio skupine drugog kruga, jer treba voditi računa da je i Bjelorusija jako ozbiljna reprezentacija koja bi nekima mogla poremetiti planove. Uglavnom, Nijemci dosad nisu pokazali što se od njih očekuje, imaju objektivne i subjektivne probleme, ali to je sastavni dio sporta. Naši igrači koji igraju u Njemačkoj ih jako dobro poznaju, kao i oni njih. Odlučivat će sitnice i detalji, ali vjerujem u naše dečke. Uz pravu obranu i otvaranje kontre i polukontre možemo im napraviti dosta problema. Ne smijemo raditi previše tehničkih pogrešaka, trebamo biti uporni i dosljedni.

Španjolska: Dao Bog da ta utakmica ne odlučuje o polufinalu

Branitelj naslova je iskusna ekipa. Dugo igraju zajedno, gaje isti stil igre, i izbornik Ribera već je s njima određeno vrijeme. Igraju dobro i lijepo, u tri utakmice imaju gol-razliku +29, ne treba ništa više reći. Zbilja su dobro posloženi po svim pozicijama, od Solea i Arina na krilima, preko Aguinagaldea i Gomeza na crti, pa do vanjske linije s vrhunskim pojedincima kao što su Sarmiento, Entrerrios, Dani i Alex Dušebajev, Maqueda, Canellas... Velika su to imena i očito uživaju igrati za reprezentaciju. Entrerrios je to prekrasno objasnio: 'sve dok igram, uvijek je isto, kad izađem na teren dajem sve za svoju ekipu’'. Tako i treba biti, nema “ja”, nego “mi”, a Španjolci su očito u tome jaki. Mi s njima imamo i dobra i loša iskustva, ali dao Bog da ta posljednja utakmica ne odlučuje o polufinalu.

Linker
27. travanj 2024 08:53