Sukobi engleskih navijača s policijom u Marseilleu 2016.

 Leon Neal/AFP/Profimedia
STRAH OD NEREDA

Alarm u Uefi: Detektirana utakmica visokog rizika na Euru, boje se reprize kaosa iz 2016.

Utakmica između Srbije i Engleske, koja se igra 16. lipnja u Gelsenkirchenu, označena je kao visokorizična
Piše: Vito TomasObjavljeno: 03. prosinac 2023. 12:43

Nakon subotnjeg ždrijeba skupina Eura u Hamburgu, jasno je da u lipnju i srpnju sljedeće godine napetosti neće nedostajati ni na terenu ni na tribinama. Susret u kojem se očekuju pojačane tenzije svakako će biti onaj između Srbije i Engleske. U Gelsenkirchenu će 16. lipnja poseban fokus Uefe biti na tribinama.

Utakmica je, kako prenosi As, odmah klasificirana kao visokorizična zbog opasnih navijača s obje strane koji nose dugu povijest s problemima oko utakmica koje u europskim natjecanjima igraju njihovi klubovi i reprezentacije.

Prva asocijacija na ovaj navijački ogled kaos je koji se 2016. dogodila u Marseilleu. Tada je došlo do masovne tučnjave između engleskih i ruskih navijača koja je završila s velikim brojem ozlijeđenih i uhićenih ljudi. Ovaj put će na drugoj strani biti Srbi, a reputacija njihovih navijačkih skupina također predstavlja velik sigurnosni rizik.

Srbija se na Europsko prvenstvo vraća nakon 24 godine pa je jasno da će euforija i napetost u susjedstvu biti na vrhuncu. Nesigurnost povećava i činjenica da je ovo prva utakmica na turniru za obje reprezentacije, a ni vrijeme utakmice (21.00) ne ide u prilog. Tijekom dana samo će rasti tenzije, što će, spojeno s velikim količinama alkohola, pozivati na dodatan oprez za policiju i ostale sigurnosne snage.

Linker
01. svibanj 2024 22:50