AFP
SAMO U BOSNI I HERCEGOVINI

BiH brutalno kažnjena zbog greške novog izbornika, nakon debakla na udaru i kći - Milorada Dodika

Svi su pokušavali doći do Cristiana Ronalda, a neki su i uspjeli, zahvaljući rodbinskim vezama
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 17. listopad 2023. 22:28

I ona minimalna šansa da će se reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirati na Euro 2024. kroz kvalifikacije ugašena je nakon što je Portugal protutnjao Bilinim poljem u ponedjeljak navečer (5:0). Kultni zenički stadion vidio je svakakvih utakmica, velikih pobjeda i teških poraza, ali teško da se navijači sjećaju kada je domaća momčad bila ovako nemoćna protiv ekipe koja je djelovala kao da igra neki posve drugi sport. Od prvog gola Ronalda iz jedanaesterca, pa do petog pogotka Felixa, koji je djelovao kao da je postignut na treningu, Portugalci su izgledali toliko bolje, moćnije i kvalitetnije da je jedino što je prolazilo kroz glave većini na stadionu bilo je strah da to ne bude potop bilbijskih razmjera. U tipično balkanskom maniru da bi sakrili strahove i dublje emocije mnogi su se okrenuli zezanciji i sprdnji.

‘Odgovornost je moja‘

”Najbolje da naši ne izađu u drugo poluvrijeme, da UEFA registrira utakmicu 0:3” ili “Trebamo se drugačije podijeliti, ne može ovako”, jedne su od boljih fora kojima su zasute društvene mreže u poluvremenu utakmice.

Ipak, u drugom poluvremenu Portugalci su pokazali milosrđe, malo su “povukli ručnu”, a i domaći su igrali kao da su zadovoljni što su primili “samo” pet komada.
- Moram da priznam da mi je bilo iznenađenje ovo sve, vjerojatno, ne vjerojatno nego sigurno, ja sam najveći krivac za ovo sve. Energetski im nismo mogli parirati, oni su drugi nivo u odnosu na nas, ali to nema veze sa nama, mi nismo bili na maksimumu. Prije tri dana je izgledalo dobro, ali očigledno je da nemamo energije za dvije utakmice u tri dana. Zabrinjava me malodušnost koju smo pokazali večeras - rekao je novi izbornik BiH Savo Milošević.

Nekadašnji trener Olimpije i Partizana kao najveću negativnost izvukao je to “odustajanje od borbe” čim su primili prvi gol. Druga njegova pogreška, kazao je, bila je odluka da “igraju visoko”, s puno ofenzivnih igrača naprijed i bez pravih defanzivnih veznih igrača, što je izbacilo stopere na vjetrometinu. Na takav se potez odlučio zbog činjenice da im je za ostanak u igri za direktan plasman na Euro bila potrebna pobjeda protiv Portugala. Ukratko, napao je Portugalce i za to bio kažnjen.
- Nemamo nijednog veznog igrača sa defanzivnim karakteristikama i nismo mogli da zaustavimo tranziciju. Ovakve utakmice mogu više da pomognu. Možda je dobro što se ovo dogodilo, jer se mnogo stvari otvore. Odgovornost je moja - kazao je Milošević.

BiH ima još jednu šansu za Euro

Ipak unatoč svim taktičkim eksperimentima novog izbornika, ovakve utakmice jasno pokazuju koliko malo igračke kvalitete ima pogotovo u usporedbi s boljim reprezentacijama. Bosna i Hercegovina će sigurno dobiti još jednu šansu za Euro, jer osigurane su dodatne kvalifikacije, ali da bi i tada imala nekih izgleda potrebno je da se poklopi puno toga. S kim god da bude igrala favorit sigurno neće biti.
- Dobro je završilo kako je počelo. Protiv ovakvih ekipa ne možemo igrati s četiri igrača nazad, jer nismo dorasli ovim ekipama da igramo situacije jedan na jedan. Nadamo da će ovaj poraz pomoći igračima i izborniku da se pripremimo za baraž, to nam je jedini put do Europskog prvenstva. Izbornik ima vremena da vidi i neke druge igrače koji mogu pomoći, jer nama kad nedostaje jedan igrač to nije ista reprezentacija - iskren je Edin Džeko, jedini igrač koji je u velikoj anketi jednog portala dobio prolaznu ocjenu kod navijača.

No, najveću utjehu BiH navijačima ponudio je - Roberto Martinez, portugalski izbornik. On je kazao kako je BIH “kolateralna žrtva”, jer kada Portugal ima takav dan, onda malo tko može parirati. Kamoli BiH.
- Bosna i Hercegovina nije ništa kriva večeras. Jednostavno koja god reprezentacija da je bila nasuprot nama, mislim da bi uvjerljiva pobijedili jer smo od starta igrali impresivno. Naša igra iz prvog poluvremena je vrhunska i nijedan tim ne bi imao odgovor na to - rekao je Martinez.



Nepotizmom do slike s Ronaldom

Jedan od duhovitijih komentara vezanih za utakmicu bio je i da su domaći “najopasniji bili kada je navijač utrčao do Ronalda”. U želji da se uslika sa slavnim Portugalcem jedan navijač nije mario što je utakmica bila u punom tijeku, uletio je na teren i zagrlio Ronalda držeći mobitel u rukama. Cristiano Ronaldo u prvi mah bio je uplašen da je napadnut, ali i osiguranje je brzo reagiralo. Ne znamo što se dogodilo s uljezom, ali poznavajući BiH pravosuđe uvjereni smo da sve što je zaradio su doživotne priče svog podviga.

Inače, Ronaldo je bio apsolutna zvijezda u Zenici ali i na aerodromu u Sarajevu. Svi su pokušavali doći do njega, a neki su i uspjeli i to zahvaljući rodbinskim vezama.

Svi su pokušavali doći do njega, a neki su i uspjeli i to zahvaljući rodbinskim vezama.

Tako je Gorica Dodik, kći Milorada Dodika, podijelila sliku svoje djece s Ronaldom. Tu ne bi bilo ništa sporno da na čelu Saveza ne sjedi Dodikov nećak Vico Zeljković. No, ni tu nije bio kraj nepotizma. Među djecom koji su izašli na teren s igračima bila su djeca uposelnika Saveza, ali i samih reprezentativaca. Ali, to je BiH...

image

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo

SCREENSHOT Sportklub

Linker
30. travanj 2024 18:31