ANTONIO BALIC Cropix
DANAS GA MNOGI PRIZIVAJU

BiH ima još jednu priliku za plasman na Euro, a za to je zaslužan bivši Dinamov trener

‘Igra se na jednu utakmicu i u takvim utakmicama favorita nema‘, komentirao je ždrijeb Savo Milošević
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 23. studeni 2023. 16:17

Tri izbornika izmijenila su se na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovim kvalifikacijama za Euro 2024. Počeo je Faruk Hadžibegić, nastavio Meho Kodro, da bi ih završio Savo Milošević. Nijedan se, blago rečeno, nije proslavio. Sva trojica su dala "doprinos" u najgorem rezultatu BiH poslije rata. U 10 utakmica osvojili su samo devet bodova, doživjeli rekordnih sedam poraza, uz, također rekordnu, negativnu 9-20 gol razliku, a u kvalifikacijskoj skupini J samo je Lihtenštajn bio gori od BiH. Ali unatoč groznim kvalifikacijama BiH ima još jednu priliku za plasman u Njemačku i to zahvaljujući izborniku koji je bio prije njih trojice.

Bugarin Ivajlo Petev naišao je na najveći otpor od svih trenera koji su vodili reprezentaciju i to zato jer su navijači smatrali da je on osobni izbor omraženog predsjednika Saveza Vice Zeljkovića. Ironično, danas mnogi od njih prizivaju Peteva jer upravo je bivši Dinamov trener zaslužan što će Bosna i Hercegovina nastupiti u dodatnim kvalifikacijama.

Pod Petevom BiH je osvojila B Ligu nacija i sebi osigurala nastup u playoffu i domaćinstvo u polufinalu. Ipak, da ne bude sve tako blistavo pobrinuo se ždrijeb u Nyonu koji je Bosni i Hercegovini suprotstavio vjerojatno najbolju momčad u cjelokupnom playoffu - Ukrajinu. Da su Ukrajinci imali nešto slabiju skupinu kvalifikacija vjerojatno bi se izravno plasirali. Ovako će svejedno biti favoriti protiv BiH, čijim navijačima je jedina utjeha da se playoff igra za četiri mjeseca, odnosno 21. i 26. ožujka. Jer da se kvalifikacije igraju sada vjerojatno ne bi imali nikakve šanse, pošto su u ovim zadnjim utakmicama pod Savom Milošević izgledali kao razbijena vojska.

- Ima i pozitivnih i negativnih stvari oko ždrijeba. Negativno je što smo u polufinalu izvukli jednu od najjačih ekipa. To će biti vrlo teška utakmica, jer svi znamo kvalitetu Ukrajine koja se mogla vrlo lako direktno plasirati na Euro. S druge strane, igramo kući i prvu i, nadam se, i drugu utakmicu što može biti prednost. Stoga možemo biti umjereno zadovoljni. Igra se na jednu utakmicu i u takvim utakmicama favorita nema - komentirao je ždrijeb Savo Milošević koji je od svog ustoličenja vodio četiri utakmice, dobio Lihtenštajn i onda doživio tri glatka poraza.

Priliku za iskupljenje imat će 21. ožujka u Zenici protiv Ukrajine. Igra se samo jedna utakmica i ako prođe Ukrajince BiH će opet biti domaćin u Zenici, pet dana kasnije, a gost će im biti pobjednik duela između Izraela i Islanda.

Linker
04. svibanj 2024 02:51