GORAN MEHKEK Cropix
VATRENA ERA OD EURA 1996.

Dalić će u Njemačkoj stići u renomirano društvo, samo su petorica ostvarila više plasmana od našeg izbornika

Ukupno 156 europskih trenera u tom je razdoblju vodilo reprezentacije na EP i SP
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. studeni 2023. 22:46

Hrvatska je prvi put na velikom natjecanju zaigrala 1996. godine, bilo je to Europsko prvenstvo u Engleskoj, i od tada je odigrano ukupno 14 najvećih nogometnih natjecanja, što Eura, što svjetskih prvenstava. Od tada je reprezentacije na EP i SP vodilo 156 europskih trenera, a apsolutni rekorderi su Lars Lagerbäck i Joachim Löw s čak sedam velikih izborničkih natjecanja.

image

Joachim Löw

TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Šveđanin, danas 75-godišnjak, dugo je godina s Tommyjem Söderbergom u paru vodio izabranu vrstu svoje države i na klupi Švedske bio na dva SP-a i tri EP-a. Potom je bio izbornik Nigerije na Mundijalu 2010. pa je vodio i Island na Euru 2016. Löw (63) nije toliko selio, nije selio uopće. Bio je izbornik Njemačke od 2006. do 2021. i vodio je Elf na sedam velikih turnira.

image

Lars Lagerbäck

DAMIR KRAJAC Cropix

Nijedan od njih dvojice neće u Njemačkoj osmi put voditi neku reprezentaciju na najvećem natjecanju, osim ako nenadano dobiju nečiji poziv, a na Euru 2024. neće ih dostići ni Portugalac Fernando Santos (69), iako je imao priliku. Godinu je počeo na klupi Poljske, ali suradnja nije dugo trajala i Poljaci će bez njega preko play-offa probati doći do Njemačke.

Uz bok Santosu zato će stići Didier Deschamps, koji će kao izbornik povesti Francusku na šestom uzastopnom velikom natjecanju te tako na ljestvici iza sebe ostaviti velikog Nizozemca Guusa Hiddinka (77), koji ostaje na brojci pet.

image

Zlatko Dalić

CROPIX

Na popisu trenerskih velikana s tek jednim velikim turnirom manje u lipnju 2024. naći će se i Zlatko Dalić. Sjajno je društvo u koje Dalić stiže. Četiri puta su od 1996. na velikim natjecanjima bili Vicente del Bosque (72), Sven Goran Eriksson (75), Morten Olsen (74) i Carlos Queiroz. Španjolac Del Bosque je sve velike turnire odradio sa Španjolskom, Danac Olsen s Danskom, dok su Šveđanin i Portugalac malo šarali. Eriksson je EP i SP odrađivao s Engleskom i Obalom Bjelokosti, dok je Portugalac četiri puta bio na mundijalima - jednom s Portugalom i čak triput s Iranom.

Linker
27. srpanj 2024 02:23