Mario Pašalić

ČVRSTA HIJERARHIJA

Dalić je na ovaj dvojac posebno slab: Nisu top asevi, ali izbornik ih u krizi neće olako ‘pustiti niz vodu‘

Vatreni je reakcijom nakon pogotka Latviji pokazao što mu znači povjerenje izbornika
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. rujan 2023. 09:30

Mario Pašalić i Nikola Vlašić ne gube rejting kod Zlatka Dalića koji ih je uveo u 61. minuti protiv Latvije kako bi zamijenili Luku Modrića i Marcela Brozovića. I dok je Vlašić u pozitivnom tonusu, izbornik je još jednom pokazao koliko stoji iza Pašalića, kao što ranije nije dao na Vlašića kad se ovaj nije nalazio u najboljoj etapi karijere.

Otkako je Dalić preuzeo Vatrene, na njih je bio slab iako niti jednoga nije vodio u Rusiju 2018. Kad je prvi put objavio vlastiti popis igrača za utakmice s Grčkom u studenom 2017. na njega je stavio dva nova imena u odnosu na liste Ante Čačića koje su tome prethodile - Vlašića i Antu Rebića. Mario Pašalić trebao je čak startati u Kijevu na Dalićevom debiju kao alternacija ukoliko bi Vatreni ušli u utakmicu bez Ivana Rakitića koji se nije osjećao spremnim za nastup sve dok mu Dalić nije odagnao dvojbe. No, nastavak sezone išao je krivim putem pa Rusiju pamte samo kroz klupsku karijeru.

image

Nikola Vlašić i Luka Modrić

ANTE CIZMIC Cropix

Iako nisu glavni igrači Vatrenih, Pašalić i Vlašić odigrali su od Eura najviše utakmica za Hrvatsku, zajedno s Kramarićem. Pašalić i Kramarić po 28, a Vlašić 26. Primjerice Modrić i Brozović po 25. U kompletnoj Dalićevoj izborničkoj eri koja je startala u listopadu 2017., Pašalić je šesti igrač po broju nastupa - 52. Ispred njega su samo rekorder Perišić (68), te Modrić, Kramarić, Brozović i Kovačić. Vlašić je odmah do njega s 51. Nakon Rusije Vlašić je “brončani” po nastupima s 50, a Pašalić dijeli četvrtu poziciju s Kovačićem s 49. Na vrhu su Perišić (55) i Modrić (51).

Po rejtingu nisu u top 5

Brojke govore da u Hrvatskoj posloženoj nakon djelomične smjene generacija njih dvojica spadaju među pet igrača koje je izbornik najviše koristio iako objektivno po rejtingu nisu u top 5 glavnih asova. To su danas Modrić, Perišić, Kovačić, Brozović i Gvardiol.

Mario je nogometni multipraktik iza kojeg je niz jakih sezona u kojima je imao veliku ulogu u Atalanti, mijenjao pozicije od zadnjeg veznog do napadača, davao golove i asistirao te nakon Eura 2021. izbio u reprezentaciji u prvi plan. Iako je u proteklom prvenstvu imao vidljiv statistički pad u odnosu na sezonu ranije kad je na konto stavio 13 golova u Serie A, nije promijenio klub te je u aktualnoj sezoni igrao samo početnih 45 minuta u prvom kolu.

image

Mario Pašalić

Trener Gian Piero Gasperini tada ga je izvukao i više ga nije poslao na travnjak. U reprezentaciji je na završnici Lige nacija bio starter kao fiktivno desno krilo koje se pretvara u špicu, a to je igrao i na SP-u u utakmicama s Brazilom i Argentinom. Izbornik sada traži drugačija napadačka rješenje i Mario mu više nije tako “vruća” opcija, međutim našao je način da mu u sredini ponudi pola sata koje je vrlo dobro iskoristio i postigao pogodak.

Kisik za Pašalića

Dalić ima reprezentativnu hijerarhiju, vjeruje u kadar te čuva igrače koji zapadnu u krizu. Jednom je njegova izjava da je pozvao Vlašića kako ne bi potpuno izazvala golemu guru i rasprave, ali kako je tada čvrsto stao uz njega, tako i sada drži Pašalića živim i snažnim. Reakcijom nakon gola pokazao je koliko mu je to trebalo i značilo. Daje mu “kisik” i vrijeme da popravi rejting u klubu. Vlašić kod Ivana Jurića standardno igra u Torinu i nada se još boljoj sezoni od protekle.

image

Nikola Vlašić

ANTE CIZMIC Cropix

No, koliko god izbornik imao formiranu ekipu iz koje se teško ispada, mladi kucaju na vrata i postupni redizajn, pogotovo u napadu, jako bi dobro došao želimo li veliki rezultat na Euru. Zato svatko tko misli držati status na duge staze mora biti na visini rejtinga Hrvatske i u klubu i kad igra za nacionalnu vrstu. Dalić je pokazao da nikoga neće olako “pustiti niz vodu”, zato što se našao u krizi, iako će neki kazati da Mislavu Oršiću nije dao jednak kredit, ali on je potpuno izgubio poziciju u klubu i to je trajalo pola godine. Zbog toga ga nije bilo na Final Fouru.

Dogodi li se slično još nekome niti njemu minuli rad neće pomoći da ostane među Vatrenima. Izbornik očito ima tri nivoa hijerarhije - asove koji su nedodirljivi, standardne igrače koji mogu prestati to biti ako će pasti u formi ili se nametne netko bolji od njih, te rubne koji upadaju i ispadaju s vremena na vrijeme. Pašalić i Vlašić imaju impresivan broj nastupa i dali su vrlo bitne golove, ali svejedno nisu izborili mjesto u A kategoriji...

Linker
19. studeni 2023 00:19