Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
PRESICA VATRENIH

Dalić najavio promjenu sustava: ‘Ostali smo bez Kovačića, ali i onoga tko ga je trebao zamijeniti‘

Izbornik je odgonetnuo i rješenje problema napadača: ‘On je najviše pokazao!‘
Piše: SNObjavljeno: 17. studeni 2023. 17:38

Nakon siromašnih rezultata u listopadskom ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024., hrvatska reprezentacija stiže u Rigu. S Rujevice pamtimo 5:0 pobjedu nad Latvijom, koja će izabranike Zlatka Dalića ugostiti na stadionu Skonto u glavnom gradu zemlje u subotu od 18 sati.

Poznato je, Hrvatska u D skupini ne ovisi sama o sebi i prikupili li Wales jednako ili više bodova u ogledima s Armenijom i Turskom, čekaju nas dodatne kvalifikacije temeljem rezultata ostvarenih u Ligi nacija. U svakom slučaju, nema potrebe za velikim kalkulacijama, s Latvijom i Armenijom treba odigrati na maksimalnoj razini i prikupiti šest od šest bodova, tada će nas Vatreni uvjeriti da su nedaće od prošlog mjeseca samo kratka i prolazna epizoda, a istovremeno napraviti i najbolje što se u datom trenutku nudi.

Uoči susreta u Rigi, izbornik Zlatko Dalić odgovarao je na pitanja novinara u društvu kapetana Vatrenih, Luke Modrića, koji je prvi govorio za medije.

- Nismo se nadali da ćemo biti u ovoj situaciji, ali dogodilo se što nitko nije očekivao niti priželjkivao, treba zaboraviti što je bilo u prošlo ciklusu te pokušati odigrati dvije prave utakmice. Imperativ su pobjede, a nadamo se da će nas se poklopiti rezultati i da se plasiramo na Euro. To bi bilo idealno. Moramo odigrati kao s njima u Rijeci, takva mora biti pristup i igra, vjerujem da to možemo ponoviti - započeo je Luka Modrić.

Ponovno ima dosta izostanak, hoće li to biti dodatan motiv?

- Vjerujem da hoće. Svi su oni bitni za našu igru, a mi ih moramo nadoknaditi. Dobro smo trenirali pet dana, dobro je što smo duže skupa, vjerujem da to što smo radili možemo pretočiti na teren u ove dvije utakmice.

Hrvatskoj treba pomoć Armenije ili Turske...

- Armenija je s pobjedom i dalje u igru za Euro. Sve je otvoreno. Ima kvalitetu, dobrih igrača koji mogu jednim potezom riješiti utakmicu, bit će zanimljiva utakmica njih i Walesa. Wales je također dobar, bio je aut od svega, a sada je u igri. No, moramo imati fokus na nas, da se ne bismo poskliznuli opet ako budemo previše mislili na druge utakmice.

Nakon pet godina u reprezentaciju se vratio Marko Pjaca.

- Definitivno mi je drago što je opet s nama. Zna se koliko je bio važan i velik za nas prije ozljede. Sretni smo što je opet s nama, imao je nekoliko teških godina boreći se da se vrati. Izabrao je pravi put došavši u ekipu koja se bori za vrh u Hrvatskoj, ima prostora, vidim ga dobrim, trenira dobro, bit će nam od pomoći ako mu izbornik ukaže šansu.

Utakmica se igra na dan sjećanja na žrtve rata, noće li to biti dodatni motiv?

- Bilo bi lijepo da taj dan obilježimo s pobjedom i napravit ćemo sve da tako i bude.

Kakav je prvi dojam ostavio Marco Pašalić?

- Dosta dobar dojam je ostavio na mene, nisam ga imao previše prilike gledati, jednu-dvije utakmice za mladu reprezentaciju, vidjelo se da ima nešto drugačije, zasluženo je pozvan. Ako mu izbornik da šansu nadam se da će pokazati da je s pravom tu. Prije nismo imali ljevaka na desnoj strani.

image

Luka Modrić i Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Nema ni Matea Kovačića...

- Već igramo dugo skupa, super se poznajemo, Brozović, on i ja funkcioniramo jako dobro, iako se ne bi reklo po zadnjem ciklusu. Žao mi je što ga nema, pokušat ćemo ga nadomjestiti na najbolji način i doći do pobjede. Vidjet ćete na dan utakmice tko će igrati umjesto njega, mi već znamo - nasmijao se Luka.

Čega se pribojavate od Latvije?

- Nemamo straha nikakvoga, ovo je nogomet, sport, došli smo odigrati što bolje i pobijediti. Respektiramo Latviju kao i svakog protivnika, pokušat će nam zakomplicirati. Morat ćemo biti sto posto unutra s pravim pristupom da dođemo do pobjede.

Što znate o Latviji izvan nogometa?

- Ne mogu reći da sam previše čuo o Latviji. Bili smo ovdje 2010. godine, ali nisam igrao. Riga izgleda kao lijep grad, a Latvija kao lijepa država - završio je Modrić.

Zatim je na red došao Zlatko Dalić. Jeste li dobili kakve informacije o Latviji od Tomislava Stipića?

- Popričali smo, ali ne o Latviji niti puno o nogometu.

Očekuje li pomoć Armenije protiv Walesa?

- Ne razmišljam o tome, nisam fokusiran na njih nego na nas i da mi obavimo svoj posao. Mi moramo uzeti šest bodova, došli smo po tri boda. Možda će rezultat iz Erevana djelovati u nekom smjeru prema nama jer znat ćemo ga, budući da igraju ranije.

Tri dana kasnije je Armenija, koja je jača, hoće li poštedjeti koje igrače?

- Nećemo razmišljati o Armeniji, nama je Latvija najvažnija utakmica, to nam je jako bitno, nema smisla kalkulirati. Želimo da svi budemo fokusirani, ne odmaran nikoga. Ali svjestan sam da Ivanušec i Kramarić dugo nisu igrali, nemaju minutažu, moramo ih spasiti i sačuvati koliko god možemo za Armeniju. Ne razmišljamo o Armeniji nego o njima koji dugo nisu igrali.

Tko će igrati umjesto Kovačića?

- Velike je šteta da smo izgubili Sučića, bio je u prvom planu da on bude taj. Sad je i on otpao zbog zdravstvenih tegoba, igrat ćemo više napadački, bit će dva vezna i polušpica. Spremamo se igrati drugačije kad već nema Kovačića.

Imate li plan B ili C za Latviju?

- Imamo respekt prema protivniku, pogotovo što igra doma. Turci su teško ovdje dobili, Armenija izgubila... Moramo biti strpljivi, bit će potpuno drugačija utakmica nego u Rijeci. Teža, napornija. Oni su primili većinu golova u zadnjih 15 minuta. Psihološka priprema je jako bitna.

U listopadu je Hrvatska u napadu bili "osakaćena". Sad je u ekipi Ante Budimir koji je u sjajnoj formi. Hoće li mu igra biti prilagođena?

- Mora biti. Kad su igrali Musa i Beljo govorio sam da ekipa nije igrala za njih, u dvije utakmice nismo stvorili šansu, za takvog napadača moramo napraviti pas i centaršut, bez toga neće biti na nivou. Dobro je što je u drugoj formi, tražio sam napadača za budućnost, ali nitko nije pokazao više od Budimira. Očekujem da opravda povratak u reprezentaciju.

Koliko će to biti kad se zna kakva imamo krila i bekove?

- Cijela igra se mora na to fokusirati. Stanišić to može raditi jako dobro. Cijela ekipa mora biti bliže golu, okomitija, moramo prolaziti jedan na jedan, uzeti više rizika. Lopte smo davali natrag, kad je zablokiran vezni red, nismo imali rješenja. Tražim od igrača da pokušavaju, da uzmu rizik, igraju jedan na jedan, moramo zabiti gol.

O Latvijcima je još rekao:

- Oni djeluju dobro kao ekipa, opasni su u tranziciji, imaju dobrog visokog napadača, imaju energiju, dobro se brane, a jaki su u prekidima - zaključio je Zlatko Dalić.

Linker
28. ožujak 2024 17:39