RONALD GORSIC/CROPIX/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
NIJE IDEALNO

Dalić sprema rošadu i potpuno novi eksperiment u reprezentaciji: Liječnik otkrio problem s dva kapitalca

Kondicijski trener Luka Milanović pred posljednje dvije utakmice kvalifikacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2023. 06:22

Pred Zlatkom Dalićem je zamka, kako će joj doskočiti? Hrvatska u subotu igra u Rigi s Latvijom i nužna joj je pobjeda, a samo tri dana kasnije u Zagrebu ima težeg suparnika Armeniju. Od ranije se zna da naša reprezentacija nerijetko ima problema u drugom susretu jer pojedini igrači nisu navikli te u nekim situacijama nemaju energiju ponoviti jednako izdanje u tako kratkom vremenu. No, ovaj put ta je priča posebno naglašena zbog duge stanke koja je iza Andreja Kramarića i Luke Ivanušeca. Koliko su Kramarić i Ivanušec sposobni odigrati u minuta u dvije utakmice koje su na programu u tri dana, prijeti li opasnost da se u Rigi potroše pa neće biti pravi u Zagrebu? To je golem problem za ozbiljne stručne analize, stožer mora dati pravi odgovor jer pogreška bi mogla biti jako skupa.

Može se govoriti o još nekim igračima budući da Josip Stanišić nema kontinuitet nastupa u klubu, da to vrijedi i za Marija Pašalića, a niz njih ne igra dvaput tjedno poput Ante Budimira, Marka Pjace, Marca Pašalića, Lovre Majera, posebno zanimljivo će biti vidjeti izdanje Marcela Brozovića, pa i drugih.

image
RANKO SUVAR Cropix

Međutim, Ivanušec i Kramarić trebali bi činiti razliku u ofenzivnom dijelu u odnosu na loše listopadske utakmice u kojima ih nije bilo. Oni su zdravi, imaju i nastupe, ali brojke nisu velike. Kramarić je nakon oporavka dvaput ušao u igru. S Leverkusenom u 78. minuti te na gostovanju kod Augsburga u 70. minuti. Veliko je pitanje može li izdržati 90 minuta ozbiljnog tempa, a jasno je stožeru Vatrenih da to nije u stanju dvaput u tako kratkom razdoblju.

Na pitanje jesu li Ivanušec i Kramarić fizički spremni za devedeset minuta nogometa u visokom intenzitetu, kondicijski trener Vatrenih Luka Milanović nam je odgovorio:

- Kramarić i Ivanušec su u zadovoljavajućoj formi s obzirom na pauzu koju su imali. Spremni su za ozbiljnu, ali logično ne i maksimalnu minutažu u dvije utakmice u tako kratkom vremenu, s obzirom da ni u klubu još nisu igrali punu minutažu.

Posebice je za Kramarića realno da ovog časa ne može odraditi dva cijela susreta u punom gasu te izbornik mora razmisliti kako mu dozirati opterećenje. Idealno bi bilo da prvu utakmicu uopće ne igra, da sačuva svježinu za Armeniju. Ili da u Rigi bude na klupi te uskoči na pola sata bude li nužno, a ako momčad odradi svoje neće ni trebati.

Eksperiment na desnom krilu

Koliko se god to sada čini eksperimentom budući da ga je pozvao u zadnji čas, mogao bi izbornik na desno krilo u Latviji staviti Marca Pašalića, a na centarfora Antu Budimira i tako poštedjeti Kramarića koliko to utakmica bude dopuštala. Dakako, ima i druge opcije za pokriti te pozicije kao što su Lovro Majer, Mario Pašalić, Marko Pjaca...

Protiv ekipa koja nema visoku klasu i vjerojatno će biti u čvrstom defenzivnom bloku "snajperist" ljevicom poput Marca Pašalića mogao bi imati pravi lijek. Naravno da Kramarić ima prioritet na svakoj napadačkoj poziciji koju god poželi igrati...

Luka Ivanušec je u nešto boljoj situaciji jer ranije se oporavio te je igrao u pet utakmica nakon ozljede, ali niti jednu kompletnu. Na terenu je bio u minutama - 12, 45, 58, 16 i 10. Očito je da stožer smatra kako niti on nije u stanju "giljati" 180 minuta. Njegova je prirodna alternacija Pjaca.

Najgore bi bilo da Vatreni dobiju u Rigi, da se poklope drugi rezultati, a da ne ide s Armenijom te se onda krene s potezima očajnika, da igrači iz drugog plana ulaze u završnih dvadesetak minuta i od njih se očekuje da loptu uguraju u vrata. Kako se to ne bi dogodilo treba odigrati prave utakmice i sve suvereno riješiti, ali i kvalitetno menadžirati s igračima.

Iako su ogledi s Latvijom i Armenijom po prirodi takvi da Hrvatska ima ulogu velikog favorita i da s pravom očekujem sigurne pobjede, u današnjem nogometu puno se toga zna zakomplicirati stoga Dalić i stožer moraju dobro odvagnuti kako dobiti prvi susret i sačuvati svježinu za drugi. To bi moglo utjecati na izgled početnog sastava koji se većinom zna, ali o nekim pozicijama bi stručnjaci trebali dobro promisliti.

Koga poštedjeti?

Zacijelo se neće dogoditi da u Latviji starta i bez Ivanušeca i bez Kramarića, no pitanje je bi ili bilo pametno jednoga, recimo Kramarića, prištedjeti. Sve će biti super ako Hrvatska riješi dvojbe o pobjedniku u prvom poluvremenu pa mogu u stanci odmah van. No, što ne bude li tako? Nemojmo se previše razočarati vide li se kod njih posljedice stanke, ako neće letjeti po terenu. Još nemaju ni gol niti asistenciju od povratka na travnjak. Toga smo svi svjesni.

Osim izostanka veliki problem Vatrenih bila je i forma igrača, oko koje i sada ima upitnika kad su pojedini u pitanju. Mnoge studije govore kako su najveći stresovi u životu čovjeka promjena radnog mjesta i stana. Brojni Dalićevi izabranici to su doživjeli ove sezone, a okružje u koje su došli nije svugdje bilo najbolje. Negdje je bilo i jako loše. I taj faktor utjecao je na urušavanje momčad u listopadu. Pozitivni pomaci po pitanju adaptacije postoje, no daleko je to od idealnog. I to je golema tema za dublje sociološke analize. Ona o fizičkoj spremi je očitija, ali treba mudrosti.

Linker
11. svibanj 2024 03:37