DAMIR SKOMRLJ Cropix
ŠOKANTAN TJEDAN

Dalić treba sjesti u avion, odletjeti u Istanbul i podržati Livakovića: ‘O videu s Modrićem nismo uopće pričali‘

Iza prvog hrvatskog vratara šokantan je listopadski kvalifikacijski ciklus, a pred njim novi izazovi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. listopad 2023. 15:46

Prazne su bile baterije Hrvata u utakmicama s Turskom i Walesom, a dobar dio igrača radio je goleme pogreške. No, vratarska je sudbina da se njihove najjače vide i najviše broje, te je Dominik Livaković pretrpio oštre kritike. Za njega je sve što se dogodilo ogroman šok jer došlo je kao grom iz vedra neba. Sada je na potezu izbornik Zlatko Dalić da ga spasi od teže traume...

Sporne odluke

Livaković je vratar briljantnog refleksa i postavljanja na liniji, no kod njega su se uvijek spornim smatrale odluke kad izaći van, a kad ne, taj “sat” koji golmani moraju imaju u sebi da im “zazvoni” u pravom trenutku. Uoči utakmice s Turskom sjajno je branio u Fenerbahčeu, a što je posebno zanimljivo u četiri-pet navrata baš je spasio izletima s gola. U Opus Areni je izvrsno ušao u dvoboj, imao je nekoliko fantastičnih obrana, toliko dobrih da ih oni koji ga pomno prate stavljaju u red njegovih ponajboljih ikad u reprezentaciji. Da je tada primio gol nitko mu ništa ne bi mogao reći, ali to se zaboravilo jer svladan je na način kako nije smio biti.

Osjećaj sigurnosti

Dojam je da se osjećao presigurnim kako može sve što zamisli, a kad je vidio da je lopta predaleko bilo je prekasno. Iz savršenstva u sekundi lupilo ga je kao maljem po glavi. Kod nas ljudi neće propustiti šansu da nekoga stave na “giljotinu” ako im se ukaže. Golman koji je nominiran za Lava Jašina, dakle, među deset najboljih na svijetu u ovoj 2023. godini, prikazan je kao rupa kroz koju je propala Hrvatska.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Livaković je pogriješio u Osijeku, mogao je učinkovitije reagirati i kod prvog pogotka Harrya Wilsona u Cardiffu, ali zar su drugi bili bezgrešni? Upirati prstom isključivo u njega je neispravno i nepošteno.

Specijalan je problem što je vrlo emotivan i pati. Silno ga bole i pogreške i kritike, ali izvrsna je stvar što zna izaći iz toga, ne pada u depresiju. Kroz koji dan opet će biti fokusiran na sljedeću utakmicu. Međutim, Zlatko Dalić treba sjesti u avion, odletjeti u Istanbul i dati mu snažnu podršku:

”Ti si moj prvi golman, tako će biti i s Latvijom, samo nastavi braniti koncentrirano i mirno!”

Izbornik ima pravo zamijeniti čuvara mreže ako griješi, ali Dalić je samo prije desetak mjeseci kiptio od ljutnje na FIFA-u kad nije Dominika kandidirala među petoricu najboljih za 2022. godinu, te je jasno kako Livaković kod njega ima kredit i treba ga spasiti! Ako nije tako, onda je sve licemjerje i površnost. Naravno, mora nastaviti braniti na vrhunskoj razini jer svaki je kredit s rokom trajanja...

Nije mu lako

Je li slomljen ili će iz ovoga izaći jak pitali smo Sandra Žufića, trenera golmana koji je više od tri godine radio s njim u Dinamu.

- Livaković nije slomljen i ništa ga ne može slomiti. Jasno da mu nije lako, međutim, već u sljedećoj utakmici za Fenerbahče branit će odlično. Jak je u glavi, za njega nema brige - odgovorio je Žufić, koji se stalno čuje s njim jer izgradili su odnos koji je više od profesionalnog.

U susretu s Walesom kod prvog gola domaćina napadaču je stigla visoka lopta, primio ju je na prsa, jasno da je potom odskočila, te mu je šansa da loba vratara savršeno došla. Livaković je izašao, nakanio mu je smanjiti kut ako ga bude želio probiti jakim šutom, a nehotice mu tako otvorio druga vrata. Vidjeli smo takvih milijun pogodaka, pa koliko je god jasno da je golman mogao bolje to nije razlog za konačnu lomaču. U dva nastupa imao je protiv Turske šest, a protiv Walesa tri obrane.
Žufić je rodom iz Rovinja, kao vratar branio je za brojne klubove, kao trener radio u Dinamovoj školi te s mladim igračima u reprezentaciji, a zadnje s Nenadom Bjelicom u Trabzonsporu. Pitali smo ga što je kazao Livakoviću?

- Rekao sam mu isto što i sada govorim javno - gol koji je primio u Osijeku je trenutak dekoncentracije, ali ne bih tome pridavao veliku pozornost. Ne znam zašto, no Livakoviću se stalno gleda gdje je što pogriješio, oštrije nego drugima. Imao je tu jednu lošu procjenu, ali obranio je taj dan 4-5 izvrsnih šuteva, koji su vjerojatno za mnoge neobranjivi. Osim toga, imao je jako dobru distribuciju lopti. Što se tiče Walesa, nameće mu se krivnja za prvi pogodak, a po meni nije kriv. Rekao sam mu da mu kao trener dajem za pravo. Izašao je, čovjek je dobro pogodio. Da je ostao na liniji, komentirali bi “zašto je ostao”.

Nije mu lako

Žufić je dodao:

- Nije mu lako jer kritike na njegov račun su jako zločeste. Gledajte jednog Onanu, koliko ga je platio Manchester United, kakve gafove niže, a ne ide se čak niti na njega toliko grubo. Naglasio sam mu da mu treba mir, ali i velika podrška struke. U Feneru će se sigurno dobro resetirati i bit će kvalitetan u reprezentaciji u studenom. Svaki je čovjek od krivi i mesa, naravno da te kritike pogode, no jak je u glavi i sve će nadići. Imao je probleme u reprezentaciji prije dvije godine, pa smo zajedno nas dvojica tada iz toga izašli jači.

Zlatko Dalić je u studenom 2021. godine kazao kapetanu Luki Modriću da popriča s Livakovićem jer izbornik ga nije stavio na gol u ogledu s Rusijom. Iz toga je nastao čuveni video u kojem mu Luka daje i kritike i podršku. Sad nije jednako, radi se o dvije utakmice iz noćne more za cijelu ekipu tako i njega, no nema kontinuiteta loše forme, nesigurnosti i pogrešaka.

- Uopće nismo pričali o tom videu, nisam htio o tome razgovarati, imao sam svoje metode s kojima smo dobrim radom, analizama i treninzima uspjeli podići njegove izvedbe na viši nivo. On je dečko koji samo želi rad.

Je li tada bio potonuo?

- Nije potonuo, ali nije mu bilo drago. Rekao sam mu da ne čita kritike. Znam njegove sposobnosti, ovo s Turskom je bio samo trenutak nepažnje. No, on će to prebroditi, ne treba se oko toga stvarati nikakva fama. Po meni, on je u ove dvije utakmice bio najbolji hrvatski igrač, ne opravdavam ga za bilo koju pogrešku, ali kako je došlo do takve situacije? - retorički će Žufić.

Na kraju je iskazao uvjerenje kako krize neće biti. Da će od sljedeće utakmice braniti dobro.

- Uvjeren sam u to. Bio je miljenik BBB-a, sad je već miljenik navijača Fenera, to nije slučajno - zaključio je Livakovićev nekadašnji golmanski trener i prijatelj Sandro Žufić.

Prosjek ocjena u SN u kvalifikacijama za EP

7,00 - Ivanušec (2)
6,75 - Perišić (4)
6,67 - Petković (3)
6,63 - Kovačić (4), Kramarić (4)
6,58 - Modrić (6)
6,50 - Šutalo (5)
6,40 - Livaković (5)
6,25 - Brozović (6), Majer (2)
6,17 - Gvardiol (6)
6,13 - Barišić (4), Pašalić (4)
6,00 - Beljo (1), Juranović (4), Sosa (3), Stanišić (4)
5,75 - Vlašić (2)
5,50 - Livaja (1), Vida (2)
5,17 - Musa (3)
5,00 - Brekalo (2)

KAKO GA JE MATIRAO WILSON

U 47. minuti Harry Wilson pobjegao je Vidi i zabio gol na dodavanje Brooksa prebacivši bespotrebno istrčalog Livakovića. Prije toga pogriješio je Brozović, koji je ispucao loptu na nogu domaćeg igrača. Drugi gol Wilson je zabio u 60. minuti i to nakon što je Daniel James nakon duže akcije ubacio loptu pred vrata, gdje je Harry Wilson ostao sam i potom glavom, zatiljkom, matirao Livakovića.

KAKO GA JE MATIRAO YILMAZ

Ozcan je u 30. minuti odigrao sjajnu dugu loptu sa svoje polovice i izbacio Yilmaza u šansu. Turski napadač pobjegao je Gvardiolu, no sve se to odvijalo na 30-ak metara od hrvatskih vrata. No problem je bio što je Livaković potpuno nepotrebno istrčao sa svojih vrata na brisani prostor, što je Yilmaz uočio i mirno prebacio hrvatskog čuvara mreže.

28

godina ima Dominik Livaković, od ljeta je u Fenerbahčeu

Linker
03. svibanj 2024 11:19