TOM DUBRAVEC/Cropix
OPCIJA ‘B‘ ZA VATRENE

Dalićev rezervni plan: Hrvatska bi u polufinalu play-offa za Euro mogla ugostiti staru mušteriju

Nizozemska se pobjedom protiv Grčke približila izravnom plasmanu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. listopad 2023. 10:06

Neki su hrvatski navijači već "bezecirali" smještaj kod rodbine tijekom nadolazećeg Eura. Njemačka je mnogima alternativna domovina. Usput, raspustili su sve obveze u razdoblju od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. No u cijeloj priči pojavio se jedan problem: Hrvatska se još nije plasirala na Europsko prvenstvo.

Mjesec dana prije kraja kvalifikacijskog ciklusa, organizacijski projekti hrvatskih navijača glede odlaska na Euro ovise o reprezentaciji Walesa!? Život je ponekad doista čudna pojava. Nakon što su u lipnju doživjeli dva poraza – od Turske i Armenije (doma, 2-4), Velšani su praktički bili na marginama. Već su imali koncept o promjeni izbornika i pripremi za naredni kvalifikacijski ciklus, a onda je Robert Page okrenuo novu stranicu: Wales se pobjedom protiv Hrvatske vratio u igru i do senzacionalnog plasmana na Euro treba još dobiti Armeniju u Erevanu i Tursku u Cardiffu. Objektivno, teško je povjerovati da Velšani u spomenute dvije utakmice mogu osvojiti šest bodova. Ali...

Istovremeno, Hrvatska do konca kvalifikacija ima gostovanje u Latviji i zaključni susret doma s Armenijom. Bilo bi logično za očekivati da će Modrić i društvo svladati dvije najslabije momčadi u našoj kvalifikacijskoj skupini. Međutim, s iskustvom doživljenim u proteklih desetak dana možemo samo konstatirati: danas svi igraju nogomet.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

Premda i dalje vjerujemo kako će Hrvatska svoje mjesto na Euru izboriti izravnim plasmanom, mora se razmotriti i alternativna opcija, koja podrazumijeva sudjelovanje u dodatnim kvalifikacijama. Sustav play-offa temelji se na rezultatima Lige nacija. To je za Hrvatsku povoljna opcija, jer je natjecanje zaključila igrajući finale protiv Španjolske i bila bi najbolje rangirana reprezentacija u dodatnim kvalifikacijama, što znači da bi u polufinalnom susretu doigravanja bila domaćin.

Dodatne kvalifikacije se igraju 21. i 26. ožujka iduće godine, a sudjelovat će 12 reprezentacija, podijeljenih u tri divizije (A, B i C) Lige nacija. Od reprezentacija iz Lige A plasman nisu osigurale Hrvatska, Nizozemska, Češka i Poljska. Nizozemska se pobjedom protiv Grčke u ponedjeljak navečer (golom Van Dijka iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi) približila izravnom plasmanu. Vjerojatno će to uspjeti i Češkoj...

Prema trenutačnoj situaciji, Hrvatska bi u polufinalu doigravanja za Euro igrala doma protiv Estonije. U drugom će polufinalnom ogledu, najvjerojatnije biti Poljska te jedna reprezentacija iz terceta - Ukrajina, Finska ili Island.

Protiv Estonije su Vatreni dosad igrali devet puta, od čega šest u službenim utakmicama, u kojima Estonija nema nijednu pobjedu. Štoviše, zabila je tek jedan gol. Hrvatska je pobijedila pet puta, uz jedan remi i gol-razliku 13:1. U prijateljskim utakmicama, pak, obje momčad imaju po jednu pobjedu (Estonci su s 3:0 dobili zadnji dvoboj u ožujku 2017.), a jednom je završilo neriješeno.

No nadajmo se da ćemo sve spomenute kalkulacije 21. studenog baciti u smeće...

Linker
26. srpanj 2024 10:38