Zlatko Dalić

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
IMALI SMO SREĆE

Daliću ostaje jedna dvojba s Gvardiolom, a da se taj čovjek pojavio, naslovnice bi drugačije izgledale

Nekoliko pitanja ostalo je neodgovoreno, a Vatreni su pokazali malo taktičkih inovacija
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. ožujak 2024. 09:38

"Naša je zamisao napraviti kvalitetnu pripremu za Euro i odraditi team-building, ali nam je bitan i rezultat" - riječi su hrvatskog izbornika Zlatka Dalića uoči utakmice s Tunisom. Ako apstrahiramo dojam, koji nipošto nije bio kompatibilan s očekivanjima, ostaje pitanje: što je od planiranog ostvareno?

"Zidanje" homogenosti i međuljudskih odnosa unutar reprezentacije, subjektivnog je, pa i pomalo intimnog karaktera. Teško netko sa strane može kvalitetno prosuditi - koliko je team-building uistinu uspio ili ne? U sportu je egzaktan i bitan jedino rezultat. Ako zanemarimo činjenicu da je Ivica Ivušić postao "slučajni junak" utakmice u Kairu, možemo konstatirati da se Hrvatska plasirala u finale turnira, gdje ju čeka relevantan suparnik - reprezentacija Egipta (36. momčad na FIFA-inoj rang-listi).

Malo ideja

Međutim, nakon analize viđenog u srazu s Tunisom, ostaje podosta dvojbi i neodgovorenih pitanja. Malo smo ideja i taktičkih inovacija vidjeli u mučnoj borbi s tuniskim "bunkerom". Prije utakmice je prevladavalo uvjerenje kako se radi o protivniku na kojemu bismo mogli testirati neka "nova oružja". Intrigantna je polivalentnost Marija Pašalića i taktička zamisao da zaigra u veznoj liniji (završnih dvadesetak minuta) svakako je zanimljiva. Poglavito u situaciji kada, osim prokušanih "senatora" (Modrić, Brozović, Kovačić), stručni stožer nema na dispoziciji svježih opcija. Konačno, Pašalić je svoju raznovrsnost potvrdio igrama na razini Serie A, nastupajući za Atalantu u defenzivnom segmentu vezne linije.

image

Mario Pašalić

RONALD GORSIC Cropix

Neke druge taktičke dileme, detektirane uoči utakmice, Dalić je riješio na sebi svojstven način. On u svojim promišljanjima uvijek traži najracionalnije rješenje. Tako je odsustvo Šutala "pokrio" uvođenjem Gvardiola u sredinu obrane. Ostaje dvojba: je li to bila opcija za Tunis ili će Gvardiol i na Euru igrati stopera (u Manchester Cityju se najčešće pojavljuje kao lijevi bek).

Kada je u 59. minuti Erlić zbog ozljede bio primoran napustiti igru, Dalić je odlučio aktivirati Ćaletu-Cara. Stopera Lyona u hrvatskoj reprezentaciji nije bilo od lipnja 2022. No, bilo bi jednako zanimljivo vidjeti kako na razini nacionalne momčadi na stoperskoj poziciji funkcionira Josip Stanišić. Do sada smo ga redovito doživljavali kao desnog beka. Međutim, on je po vokaciji središnji branič, a upravo na tom mjestu sve češće igra i u Bayeru, vodećoj momčadi njemačke Bundeslige.

Devastirana reprezentacija

Hrvatskoj na turniru u Egiptu preostaje još jedna utakmica. Za očekivati je da će stožer i ostalim kandidatima omogućiti "pet minuta slave". No, čini se da je upravo Tunis bio prilika za eksperimente. Radi se o trenutačno devastiranoj reprezentaciji: od sastava koji je nastupio na Afričkom kupu nacija u Obali Bjelokosti (prije samo dva mjeseca) izostalo je čak 11 igrača. Među njima šestorica s najviše nastupa za nacionalnu momčad, te najveća zvijezda tuniskog nogometa Ellyes Skhiri, veznjak Eintrachta iz Frankfurta (koji na Transfermarktu vrijedi rekordnih 13 milijuna eura).

image

Joško Gvardiol

GORAN MEHKEK Cropix

Još smo na koncu imali i sreće da privremeni izbornik Montasser Louhichi nije u igru ubacio izvjesnog Faissala Mannaija, igrača lokalnog Monastira, koji je donedavno zarađivao za život kao vozač Ubera i dostavljač hrane. Da se čovjek pojavio na terenu vjerojatno bi medijske naslovnice danas drugačije izgledale...

Linker
24. ožujak 2024 10:07