Izbornik Slovenije Matjaž Kek

 JURE MAKOVEC Afp
TKO PUTUJE U NJEMAČKU?

Danas počinje rasplet dramatičnih kvalifikacija za Euro, Slovenci i Srbi u puno boljoj situaciji od Hrvatske

Plasman na europsku smotru mogu već danas osigurati i hrvatski susjedi, ali i Albanija, Nizozemska...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. studeni 2023. 09:24

Danas se nastavljaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, na rasporedu su posljednja dva kola po skupinama. Neke reprezentacije su se već plasirale na završni turnir, dok ostali žive u neizvjesnosti. Među njima je i Hrvatska koja nakon listopadskih kikseva protiv Turske i Walesa više ne ovisi sama o sebi.

Vatreni u subotu gostuju kod Latvije, potom u utorak u Zagrebu dočekuju Armeniju. Iz skupine D plasman na Euro osigurala je Turska, dok Wales vizu za Njemačku može osigurati već u subotu ako pobijedi Armeniju, a Hrvatska izgubi od Latvije. Takav rasplet bi ujedno potvrdio hrvatski plasman u play-off.

Izgubi li Armenija od Walesa, više neće imati izgleda za osvajanje prva dva mjesta, a ista stvar dogodit će se ako Armenija remizira s Walesom, a Hrvatska pobijedi Latviju koja je još ranije ostala bez izgleda za plasman na prvo ili drugo mjesto.

Sve je riješeno u skupini A, na europsku smotru već u listopadu kvalificirale su se reprezentacije Škotske i Španjolske, dok je iz skupine B plasman osigurala Francuska koja će u subotu odigrati susret revijalnog karaktera s Gibraltarom.

Nizozemska istog dana dočekuje Republiku Irsku te u slučaju pobjede može osigurati plasman na Europsko prvenstvo. Ako se to dogodi, Grčka će ostati bez mogućnosti izravnog plasmana te će biti potvrđena kao sudionica doigravanja. Bez izgleda su od ranije Irska i Gibraltar.

Jedno je mjesto ostalo u skupini C gdje se Engleska već kvalificirala, dok za drugu poziciju konkuriraju branitelj naslova Italija i Ukrajina. Sjeverna Makedonija i Malta više nemaju šansi za jednu od prve dvije pozicije u skupini. Italija u petak u Rimu dočekuje Makedonce te bi joj u slučaju pobjede u posljednjoj utakmici skupine, na gostovanju kod Ukrajine na neutralnom terenu u Leverkusenu, bio dovoljan i remi za izravni plasman na Euro. Ako Azzurri ne uspiju upisati sva tri boda protiv Ademija i društva, tada će Ukrajini na BayAreni biti dovoljan bod u međusobnom ogledu.

U skupini E u povoljnoj poziciji nalazi se Albanija koja će potvrditi plasman u Njemačku ako ne izgubi na gostovanju kod Moldavije, također na neutralnom terenu. Albancima može pomoći i Poljska pobjedom nad Češkom. Poljaci ne mogu osvojiti jedno od prva dva mjesta ako ne pobijede Čehe, ili ako Moldavija svlada Albaniju. Češka će se plasirati na Euro ako svlada Poljsku, a Moldavija ne pobijedi Albaniju. Najmanje izgleda ima Moldavija, dok su Farski Otoci otpali iz svih kombinacija.

Sve je jasno u skupini F, u kojoj su plasman na europsku smotru još u listopadu izborile reprezentacije Belgije i Austrije.

Najbliže osiguravanju vize za Njemačku u skupini G nalazi se Mađarska koju čeka gostovanje kod Bugarske. Mađari će osigurati Euro ako ne izgube od Bugarske, ili ako Crna Gora ne svlada Litvu. Srbija se može plasirati ako Crna Gora ne upiše sva tri boda protiv Litve, dok Crnogorci moraju pobijediti kako bi ostali u konkurenciji za prve dvije pozicije. Litva i Bugarska ne mogu se plasirati na prve dvije pozicije.

Slovenija i Danska su favoriti za prolaz na Europsko prvenstvo iz skupine H, a u petak će igrati međusobno. Momčad Matjaža Keka može proći već sutra pobjedom protiv Danske, ili s bodom ako Kazahstan ne svlada San Marino. Ako Kazahstanci kojim čudom izgube od San Marina, tada bi se Slovenci plasirali bez obzira na rezultat utakmice u Kopenhagenu. Danska će se plasirati ako svlada Sloveniju, ili ako Kazahstan ne pobijedi San Marino.

U skupini I u najboljoj poziciji su Rumunjska i Švicarska. Rumunjska će potvrditi plasman na Euro ako pobijedi Izrael, ili ako Izrael ne svlada Švicarsku, a Rumunji potom izbjegnu poraz protiv Izraela. Švicarcima je zadatak ‘jednostavan‘; s pobjedom protiv Izraela osigurat će nastup u Njemačkoj. Izraelcima bi pak trebale dvije pobjede, ali i pomoć Kosova koje ni bi smjelo izgubiti od Švicarske. No, Izraelci imaju osiguran play-off ako ne uspiju ostvariti izravni plasman.

Portugal je osigurao prolaz u skupini J, a večeras bi to mogla učiniti i Slovačka ako na domaćem terenu osvoji najmanje bod protiv Islanda. Bosna i Hercegovina ne može izravno na Euro, ali ima osiguran play-off.

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Linker
05. svibanj 2024 09:47