Hrvatski navijači

 Ante Čizmić/Cropix
DETALJI OBRANE

Doznajemo: Uefa idući tjedan odlučuje o kazni, ovo je HNS-ov plan da Opus Arena ipak bude krcata

Savez ne želi ulaziti u sukobe s FARE-om, iako su javno komunicirali uvjerenje da je incident režiran
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. rujan 2023. 12:21

HNS će ovaj tjedan poslati UEFA-i očitovanja po pitanju dva stegovna postupka koja je pokrenula protiv njega, a odluke Disciplinske komisije UEFA-e o kaznama očekuju sljedećeg tjedna.

Tada će se znati hoće li se utakmica Hrvatska - Turska u Osijeku 12. listopada igrati s gledateljima ili neće. Ukoliko UEFA zaključi da je HNS nakon uvjetne kazne zaslužio da mu se zatvori stadion vodeći ljudi hrvatskog nogometa vjeruju kako će biti dopušteno da na utakmici budu djeca do 14 godina te već pripremaju plan za to. Namjeravaju napuniti cijelu Opus Arenu, svih 13 tisuća mjesta s djecom, prvenstveno iz Slavonije i Baranje, ali i drugih krajeva.

UEFA je od ranije kaznila HNS uvjetnom sankcijom te navela da će se u slučaju ponavljanja djela iz domene rasizma i diskriminacije primijeniti odluka o igranju jedne utakmice iza zaključanih vrata, kako je službena formulacija. Nakon toga HNS je dobio dvije prijave, za ustašku zastavu u Rijeci te za tučnjavu navijača u Armeniji.

Prvi put ovakav slučaj

Po pitanju zastave napisao je HNS opsežno očitovanje na nekoliko stranica u kojem je glavna poanta da se radilo o samo jednom incidentu koji je odmah zaustavljen čim je uočen, da su počinitelji privedeni, dvojici je odmah izračena kazna Prekršajnog suda, a treći je pod istragom. Obrana HNS-a temeljit će se na tezi da za jedan izolirani događaj ne treba kažnjavati ni organizatora, a pogotovo ne nogometne navijače jer po svemu ostalome atmosfera na stadionu je bila odlična. Bez ijednog izgreda, baklje, neprimjernog povika ili bilo čega. Podastrijet će podatke što je sve urađeno u pripremi utakmice i prevenciji.

image
Damir Škomrlj/Cropix

HNS ne želi ulaziti u sukobe s FARE-om, iako su javno komunicirali uvjerenje da je incident režiran. Kažu da UEFA još nije imala identičan slučaj da je netko bio pod uvjetnom kaznom te se potom na utakmici dogodio samo jedan izdvojeni incident čiji su vinovnici nađeni, još u prvom poluvremenu privedeni u policiju i sankcionirani, pa i UEFA mora dobro razmotriti kako se postaviti. No, napravljen je propust što je ta zastava unijeta na stadion.

Nada još uvijek postoji

U Kući nogometa neslužbeno drže kako bi primjerena kazna bila financijska za taj propust, a ne i najstroža koja se tiče odredbi o rasizmu i diskriminaciji. Dodaju kako je cilj svih da se države i savezi bore protiv toga, a ne da ih se teško kažnjava čak i kad poduzmu mjere koje su im na raspolaganju, a dogodi se neka omaška. Dakle, u HNS-u nisu ostali bez nade da UEFA neće aktivirati najstrože sankcije te da će ipak moći prodavati ulaznice za kvalifikacijsku utakmicu za Euro s Turskom.

U očitovanju za tučnjavu koja se dogodila u Erevanu na stadionu za vrijeme utakmice na južnoj tribini, HNS ni od koga nije dobio potvrdu da se radilo o Hrvatima, u svim izvještajima spominje se sumnja da bi mogli biti, ali niti jedno ime nije navedeno ili bio kakav drugi podatak koji bi govorio i identitetu tih ljudi, te će HNS navesti da ne raspolaže s činjenicama koje bi potvrdile kako se radi o hrvatskim navijačima, a tko god da jest, prilikom dolaska na utakmicu nije bio u kontaktu s Hrvatskim savezom. Očekuju da će zbog nedostatka dokaza prijava biti odbačena.

Naravno, sve ovo je pogled iz Zagreba. Odluka se donosi u Nyonu.

Linker
01. svibanj 2024 03:00