JOHN THYS Afp
PRVE REAKCIJE

Drama u krvavoj noći, javili se kapetan i izbornik: ‘Kuda svijet ide? Suze su u očima, obitelj je zabrinuta‘

Nogometaši i navijači dugo nakon prekida nisu napustili stadion kao najsigurniju lokaciju
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. listopad 2023. 23:44

Utakmica osmog kola F skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo između Belgije i Švedske prekinuta je na poluvremenu pri rezultatu 1:1 zbog terorističkog napada. Iz Belgije neprestano stižu nove informacije o krvavom pohodu u kojem su život izgubile dvije osobe, a nešto više od dva sata nakon prekida javili su se i članovi švedske reprezentacije. Približno se u isto vrijeme, malo prije ponoći, krenula je evakuacija stadiona.

Igrači su dugo nakon prekida ostali na tribinama i unutar stadiona, državni napuci govorili su da je to najsigurnija opcija. Sigurnost na istom mjestu tražili su i novinari, a nekako su se uspjeli dokopati prvih reakcija igrača. Za medije je govorio kapetan Victor Lindelöf.

- Ja sam kao kapetan preuzeo inicijativu da zaustavimo utakmicu. Razgovarao sam sa suigračima, zatim i s Belgijcima i brzo je došlo do konsenzusa. Najvažnije je da su Šveđani na sigurnom, strašno je da ste u opasnosti dok nosite švedske boje. Što bi se sljedeće trebalo dogoditi? Belgija se već kvalificirala, moramo li uopće igrati? Ovdje se osjećam sigurno, moram reći da je stadion najsigurnije mjesto - rekao je branič Manchester Uniteda.

image
JOHN THYS Afp

Potom se odazvao i izbornik švedske reprezentacije Jan Andersson.

- U pauzi sam dobio ovu ludu informaciju, pitam se kuda svijet ide? Tada smo odlučili prestati. Nije važno hoće li se odigrati utakmica, svi smo jako tužni, suze su u našim očima. Želim izraziti sućut rodbini stradalih. Moja obitelj je jako zabrinuta - kazao je Andersson.

Neki navijači bili su premješteni u katakombe unutar stadiona, a belgijski mediji pišu da su novinari koji su prisustvovali utakmici dobili informaciju o pucnjavi netom prije nego što su zasvirale nacionalne himne, prenosi HINA. Međutim, pitanje je kada je ta informacija došla do igrača. Oni tvrde - na poluvremenu.

U međuvremenu je pokrenut proces evakuacije stadiona, a nije u planu otkriti gdje će se reprezentativci nalaziti poslije...

Linker
28. travanj 2024 10:12