DANIEL MIHAILESCU Afp
NEĆE PROĆI BEZ SANKCIJA

Drugi transparent je još sporniji! Evo što čeka Rumunje nakon geopolitičkog ekscesa, kazna bi mogla biti oštra

Iz UEFA-e su proljetos bili blagi prema zastavi ‘velike Mađarske‘, ali ovo je nešto drugo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. rujan 2023. 11:21

Neslužbeno se govori da bi noogmetni savez Rumunjske mogao biti kažnjen igranjem pred praznim tribinama u sljedećem susretu u kojem će ugostiti seniorska reprezentacija te zemlje ugostiti Andoru.

Nogometni savez Rumunjske je ubrzo nakon utakmice objavio priopćenje u kojem oštro osuđuje incident na Nacionalnoj Areni:

"Pobjedu protiv Kosova ostvarili su nogometaši i navijači reprezentacije, unatoč huliganima! Rumunjski nogometni savez oštro osuđuje neodgovorno ponašanje skupine gledatelja na južnoj tribini koje je dovelo do prekida sinoćnje utakmice između Rumunjske i Kosova. Prije svega, ponavljamo načelo po kojem se nogomet vodi u Rumunjskoj, a to je nemiješanje politike u sport.

Revizionizam u nogometu nije prihvaćen te NS Rumunjske oštro osuđuje provokativne poruke političke, ideološke, vjerske ili uvredljive prirode, koje su kategorički zabranjene na stadionima.

Sve je to na tribinama Nacionalne arene napravila manja skupina takozvanih navijača, utječući na normalan tijek utakmice, a time i na raspoloženje igrača. Huliganske radnje osudili su i ostali gledatelji na stadionu, koji su ostali uskraćeni za nogometni spektakl kojeg su željeli i za koji su platili ulaznicu.

Savez žali zbog lošeg iskustva većine gledatelja i zahvaljuje im na fantastičnoj podršci koju su pružili našim igračima u drugom poluvremenu utakmice i doveli ih do dramatične pobjede!‘‘, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Razvan Burleanu.

Rumunjski Prosport piše kako su UEFA-ini dužnosnici u ožujku ove godine bili blagi prema Mađarskoj kad su njeni ultrasi na utakmici s Estonijom istaknuli zastavu ‘velike Mađarske‘ koja prisvaja i dio današnjeg rumunjskog teritorija. Iako su Mađari tada tvrdili kako su dobili pozitivan odgovor, iz UEFA-e su poručili kako isticanje znakovlja ‘velike Mađarske‘ nije prihvaćeno u okviru njenih natjecanja.

Ipak, kazne nije bilo, a ni prekida utakmice. Rumunji se vjerojatno neće izvući bez sankcija...

O incidentu u Bukureštu izvijestili su i inozemni mediji. Tako mađarski Nemzeti Sport piše kako je policija pregovarala s ultrasima koji su pristali ukloniti problematični transparent.

‘‘Na kraju je navijačima dopušteno da ostanu na tribinama, iako su u sličnim prilikama bili izbačeni‘‘, donosi Nemzeti Sport.

Španjolska Marca je objavila kako neovisnost Kosova priznaje 100 zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, ali je Rumunjska među rijetkim zemljama u Europskoj uniji koje to nije učinila. U tekstu se navodi i kako pokušaj pražnjenja dijela tribine nije uspio.

Osim toga, Marca piše da su rumunjski navijači na istom dijelu tribine podigli i transparent s natpisom ‘Besarabija je Rumunjska‘. Besarabija je bila dijelom Rumunjske od 1918. do 1940. godine, a danas je podijeljena između Moldavije i Ukrajine.

Linker
06. svibanj 2024 13:06