Zlatko Dalić

 PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA
LOV NA DRESOVE ZA EURO

Dva vratara više nisu sigurna na Dalićevom popisu, a evo tko bi bio s Vatrenima da nije ozlijeđen

Izbornik je objavio popis za turnir u Abu Dhabiju na kojem sudjeluju i Tunis, Egipat te Novi Zeland
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. ožujak 2024. 18:50

Zlatko Dalić zna tko čeka Hrvatsku na Euru, koji su protivnici u sljedećem ciklusu Lige nacija, ali još nije raščistio do kraja koga će voditi u Njemačku. Prijateljski turnir u Abu Dhabiju doći će kao zadnji reprezentativni filtar, nakon toga sve će biti na igračima i njihovim igrama u klubu. Danas se sa sigurnošću može reći da izbornik ima 18 fiksnih imena ako svi budu zdravi i spremni, na ostalima je boj do zadnjeg kola.

Luka Sučić je jako blizu

To su vratar Dominik Livaković, obrambeni igrači Josip Stanišić, Josip Juranović, Josip Šutalo, Joško Gvardiol, Domagoj vida, Martin Erlić i Borna Sosa. Veznjaci Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Lovro Majer, Mario Pašalić te napadači Ivan Perišić, Luka Ivanušec, Bruno Petković, Ante Budimir i Andrej Kramarić. Jako je blizu i devetnaesti - Luka Sučić.

Na listi 23 za Njemačku bit će još dvojica vratara, no ulaskom u konkurenciju Dominika Kotarskog više nisu sigurni Ivica Ivušić i Nediljko Labrović, a osim golmana ostaju još dva-tri otvorena igračka mjesta. Za turnir u Emiratima pole-position imaju veznjaci Nikola Vlašić i Martin Baturina, napadač Marko Pjaca i stoper Marin Pongračić. Neće u Njemačkoj biti dresova niti za njih svu četvoricu, a pogotovo kad se zna da bi Luka Sučić sigurno išao u Abu Dhabi kad ne bi bio ozlijeđen jer vrlo dobro kotira kod Dalića. Iz drugog plana s pretpoziva vrebaju Barišić, Ćaleta-Car, Marco Pašalić, Moro i prvi put uvršteni Niko Kristian Sigur.

Upitnik kod Vlašića

Očit je pad rejtinga Marca Pašalića, kojeg koštaju lošija izdanja u Rijeci od onih kojima se predstavio u prvom dijelu sezone. Našao se na pretpozivu, a ne popravi li razinu prezentacija ispast će i s njega. Nije isto kad slabiju dionicu ima senator ili novak u nacionalnoj vrsti.

Vlašić je prvi Dalićev poziv dobio još 2017. godine, kako se u studenom našao na pretpozivu ostavit ćemo upitnik kod njega, iako o “ljubavi” izbornika prema igraču Torina pjevaju i vrapci na grani. Međutim, mjesta je malo, a Martin Baturina, koji je prvi put dobio izravan poziv jer prošlom prigodom aktiviran je s pretpoziva, klasa je predestinirana za velika djela u budućnosti, pa bi itekako bilo smisleno da se nađe s ekipom u Njemačkoj. Pritom već sad igra nogomet koji može pridonijeti Hrvatskoj, koliko je god jasno da najbolje od njega tek treba doći... Nadu nisu izgubili još neki igrači poput Josipa Brekala, koji se zbog toga odlučio za igranje u Hajduku...

Ništa ne treba isključiti

Dominik Kotarski na poprilično je visokoj cijeni, već ovaj tjedan njegov PAOK dolazi u Maksimir, a on bi od ljeta mogao u Peticu jer “udicu” su bacili klubovi iz Premier lige i iz drugih najjačih prvenstava.

Hrvatska u Abu Dhabiju želi reprizirati Dohu iz ožujka, odigrati dvije utakmice, cijelu akciju organizirati kao radni teambuilding i dodatno osnažiti ozračje pred Euro. Zato su se izbornik i Ivan Perišić dogovorili da i on ide u Emirate, kao dokapetan momčadi.

Nije ideja da će tamo sigurno igrati, ali ako bi bio toliko oporavljen da može, ništa ne treba isključiti.
Jedino potpuno novo ime računajući i širu listu je Niko Sigur. Mladi reprezentativac zaintrigirao je izbornika prvenstveno igrama u srednjem redu. Sigur je veznjak koji zavrjeđuje pozornost, a osim njega itekako je zanimljiv Petar Sučić. Godinu dana mlađi Petar odigrao je neke vrlo dobre utakmice za Dinamo, a osim toga kod njega je primjetan i veliki prostor za napredak. Radi se o mladom reprezentativcu Bosne i Hercegovine, pa bi ga HNS prvo trebao dovesti u hrvatski dres. Izbornik U-21 vrste Dragan Skočić nije to u prilici učiniti jer u tekućem ciklusu mladih reprezentacija nema pravo igrati za Hrvatsku budući da je već imao službene nastupe za BiH. Dakle, po pitanju Petra Sučića na potezu je sada - Dalić. Samo on može pozvati Sučića pod naš stijeg. Dugo se traži nasljednik Marcela Brozovića, a s vremenom trebat će rješenja i za neka druga mjesta u veznom redu...

Okupljanje 18. ožujka

Hrvatska se okuplja u ponedjeljak 18. ožujka u Zagrebu, dan kasnije Vatreni lete u Abu Dhabi, gdje će 22. ožujka igrati prvu utakmicu na turniru W Cup protiv Tunisa na stadionu kluba Al Jazira. Početak u 22 sata po lokalnom vremenu, što je 19 sati po hrvatskom vremenu. Drugi par čine Egipat i Novi Zeland, pobjednici igraju 26. ožujka finale, a poraženi dan ranije za treće mjesto. Također u 19 sati po našem vremenu. U Dohi je Hrvatska remizirala sa Slovenijom 1:1 i svladala Bugare 2:1, a u tim je ogledima isprobala travnjak stadiona Education City, na kojem je potom na Mundijalu izbacila Brazil u četvrtfinalu. Akcija u Abu Dhabiju nema takvu dimenziju, nema ni rezultatski imperativ, iako valja uzvratiti Tunisu za poraz u Varaždinu u prijateljskoj utakmici u lipnju 2019. godine u Varaždinu.

DALIĆEV POPIS

VRATARI

Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Dominik Kotarski, Nediljko Labrović

BRANIČI

Domagoj Vida, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Josip Šutalo, Martin Erlić, Marin Pongračić

VEZNJACI

Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Martin Baturina

NAPADAČI

Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Marko Pjaca, Ante Budimir

PRETPOZIVI

Borna Barišić, Duje Ćaleta-Car, Luka Sučić, Marco Pašalić, Nikola Moro, Niko Kristian Sigur

Hrvatska akcija u ožujku

18. ožujka: okupljanje u Zagrebu

19. ožujka: let u Abu Dhabi

22. ožujka: polufinalna utakmica s Tunisom

25./26. ožujka: utakmica za 3. mjesto ili finale (Egipat ili Novi Zeland)

Linker
12. svibanj 2024 01:39