Slavlje Mađara u Sofiji

 NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/PROFIMEDIA Nikolay Doychinov/afp/profimedia
DRAMA U KVALIFIKACIJAMA

Euforija u susjedstvu: Plasman na Euro izboren u 97. minuti, navijači se sukobili s policijom

Mađarima je spas donio autogol Petkova u zadnjim sekundama dvoboja s Bugarskom
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 16. studeni 2023. 21:02

U skupini G kvalifikacija za Euro Mađarska je na gostovanju kod Bugarske u Sofiji izborila remi 2:2 i plasman na Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj autogolom domaćih za 2:2 u sedmoj minuti sudačke nadonade. Dvoboj u bugarskoj prijestolnici odigran je pred praznim tribinama zbog straha od navijačkih nereda. No, u sukobu bugarskih navijača i policije na ulicama Sofije bilo je ozlijeđenih na obje strane. Navijači bugarske reprezentacije organizirali su protest protiv predsjednika Bugarskog nogometnog saveza Borislava Mihajlova, koji je na spomenutoj funkciji gotovo 18 godina.

Bugari su u prvom poluvremenu u samo dvije minute uspjeli dobiti dva crvena kartona, ali je veznjaka Leedsa Grueva od isključenja spasio VAR. U nastavku su i Mađari ostali s igračem manje, a Despodov je iz jedanaesterca doveo Bugare do prednosti u 79. minuti, ali je za Mađare spas donio autogol Petkova u zadnjim sekundama dvoboja.

U skupini A Španjolska i Škotska su i prije današnjih susreta osigurali plasman, ali Furiji je svakako bilo stalo da osvoji prvo mjesto u skupini. Na gostovanju na Cipru, Španjolci su očekivano potvrdili status favorita i slavili 3:1. Yamal je nakon samo pet minuta igre doveo goste u vodstvo nakon što je lažnjacima povaljao po travi stopere i vratara izabrane vrste Cipra. Oyrazabal je potom udvostručio španjolsku prednost, dok je Joselu bio strijelac trećeg pogotka za Španjolsku nakon što je poslije kornera iz blizine pogodio praktički praznu mrežu u 28. minuti. Ciprani su u drugom dijelu uspjeli stići barem do počasnog pogotka.

Gruzija je u Tbilisiju remizirala protiv Škotske 2:2, iako je dvaput vodila. Hviča Kvarachelia je vrhunskim uklizavanjem nadmudrio škotsku obranu i poentirao iz blizine u 16. minuti za prednost domaćina. McTominay je početkom drugog dijela izjednačio prizemnim udarcem s desetak metara i opet postao škotski junak. No, Kvarachelia je još jednom zablistao poslije solo pandora i s vrha šesnaesterca naciljao u donji kut za 2:1, ali Škoti napokon u Tbilisiju nisu izgubili zahvaljujući golu Shanklanda u sudačkoj nadoknadi.

U skupini F Austrija je na gostovanju kod Estonije došla do pobjede 2:0. Nakon promašenog zicera Estonaca, Laimer je u 26. minuti poslije malonogometne akcije gostiju pogodio praznu mrežu, a potom je Leinhart poentirao iz blizine udarcem glavom. Austrijanci i Belgijanci su već na Euru, a Austrija može biti prva u skupini ako Belgija u posljednjem kolu ne pobijedi Azerbajdžan.

U drugoj utakmici ove skupine Azerbajdžan je na svom travnjaku deklasirao Švedsku 3:0. Azeri su već nakon šest minuta igre imali dva pogotka prednosti na svom kontu, prvenstveno zbog očajne igre švedske obrane i kapetana Lindelofa, što je u konačnici i presudilo pobjednika.


SKUPINA A

Cipar - Španjolska 1-3 (Pileas 75/Yamal 5, Oyarzabal 24, Joselu 28)

Gruzija - Škotska 2-2 (Kvaratškelia 15, 57/McTominay 49, 90+3)

Tablice omogućuje Sofascore

SKUPINA F

Azerbajdžan - Švedska 3-0 (Mahmudov 3, 89, Dadasov 6)

Estonija - Austrija 0-2 (Laimer 26, Lienhart 40)

Tablice omogućuje Sofascore

SKUPINA G

Bugarska - Mađarska 2-2 (Delev 24, Despodov 79-11m/Adam 10, Petkov 90+7-ag)

Crna Gora - Litva (20.45)

Tablice omogućuje Sofascore
Linker
26. travanj 2024 04:33