FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA Fabrice Coffrini/afp/profimedia
EUROCAST

‘Drago mi je da Euro dolazi do kraja, dosta mi je ovog nogometa koji nas je sve razočarao‘

U pretposljednjem Eurocastu gostovali su Marko Lozo i Robert Šola koji su najavili finale Europskog prvenstva
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 14. srpanj 2024. 12:57

Čekanju je došao kraj. Europsko prvenstvo u nogometu došlo je do svoje same završnice, finala kojeg će večeras na Olimpijskom stadionu u Berlinu igrati Španjolska i Engleska.

Vjerujemo kako će većina neutralnih nogometnih zaljubljenika večeras navijati za Španjolsku koja je na turniru prikazala puno više od Engleske, a to će sigurno raditi naši gosti u novom Eurocastu, nogometni trener Marko Lozo i glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola. Njemu je na neki način i drago što ovo prvenstvo dolazi do kraja.

- Drago mi je možda najviše zato što mi je dosta tog nogometa koji nas je sve zajedno razočarao, u kojem je dominirala destrukcija, ideja da ne primiš gol, a ne da nadigraš suparnika. Tu ideju su imali Španjolci i evo ih u finalu, Englezi nikako nisu tako da ću večeras u finalu navijati za Španjolce. Na Euru baš nije bio nogomet kakvom sam se nadao.

Lozo se složio s tom konstatacijom i dodao:

- Samo su Španjolska i Njemačka igrale nogomet na razini Lige prvaka. Sve ostale reprezentacije su igrale destrukcijski nogomet s idejom da se što manje primi, da se zabije gol iz ničega i tako dođe do pobjede. Nogomet nije bio na razini recimo Svjetskog prvenstva u Rusiji ili u Katru. Svakako smo puno više očekivali od ovog Eura.

Zbog čega je to tako? Zašto nije više momčadi igralo ljepši nogomet?

- Izbornici su pod velikim pritiskom rezultata da se napravi neki rezultat pa su se promijenile neke navike igre. Izbornici su se odlučili za pragmatičnost, nema više visokog presinga, nema više tog okomitijeg igranja. To je Španjolska zadržala i još ga nadogradila, ali osim njih smo to vidjeli samo kod Nijemaca i kod Nizozemaca u nekim utakmicama - rekao je Lozo.

Šola je izdvojio i neke momčadi koje su igrale dobro na Euru:

- Po meni su Turska, Gruzija, Švicarska i Austrija u svojim limitima igrali dobar nogomet. No, osim toga se reprezentativni nogomet se sve više pretvara da je u kvalifikacijama otići na veliko natjecanje, a kad dođeš tamo, onda je važno otići što dalje. Nitko više ne priča kako je važno igrati. Da zemlje poput Engleske ili Francuske igraju takav nogomet s toliko klasnih igrača, to je teško razumljiv izbor.

Detaljnu analizu onoga što nas čeka na večerašnjoj utakmici, tko bi mogao biti najbolji igrač turnira, kao i raspravu o budućem rivalstvu Yamal - Bellingham, odnosno hoće li ono uopće postojati, pogledajte u cijelom Eurocastu:

Linker
05. rujan 2024 17:24