JAVIER SORIANO Afp
EUROCAST

‘Jedna utakmica se mora igrati, a na Euru sporta više nema. Novac vodi glavnu riječ‘

U gostima u novom Eurocastu su bili nogometni agent Miroslav Bičanić i novinar Jutarnjeg lista Tomislav Juranović
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. srpanj 2024. 14:57

Europsko prvenstvo u nogometu došlo je do pred samu završnicu. Ostala je još jedna utakmica, sutrašnje finale između Španjolske i Engleske, a posljednjih dana su se provlačile teze kako bi se na Euru trebala uvesti utakmica za treće mjesto. S tom smo temom otvorili današnju epizodu Eurocasta u kojem su nam gostovali nogometni agent Miroslav Bičanić i novinar Jutarnjeg lista Tomislav Juranović.

- Potrebna je utakmica za treće mjesto. Već nekoliko dana imamo repeticije onoga što se događalo u prethodnim utakmica. Utakmica za treće mjesto bi bila dodatna atrakcija, ali i dodatni rezultat onima koji su se borili kroz turnir, ušli među četiri najbolje momčadi. Sada bi jedna od onih koje su ispale u polufinalu pobjednički otišla s turnira - rekao je Bičanić i dodao:

- Biti treći je velika stvar, a mi to znamo jer smo bili treći dva puta i to nam je bilo jako lijepo i slavili smo to postignuće. Netko će reći da Francuzima ne bi to značilo jer su ciljali na naslov prvaka, ali i njima bi to značilo, svima je važno s pobjedom završiti turnir. Svakome godi, pa i na nekom kvartovskom turniru valja biti treći među 24 momčadi.

Juranović je istaknuo kako bi utakmica za treće mjesto dobro došla i medijima, za držanje intenziteta nakon polufinalnih susreta.

- Rupa je velika između polufinala i finala. Ta utakmica za treće mjesto bi bila dobra za medije, ali slažem se i s Bičanićevim stavom da bi to bilo dobro i za sam nogomet. U ovakvom formatu, s 24 momčadi, ima apsolutno smisla. Razumijem da se ta utakmica nije imala potrebe igrati kada je bilo puno manje momčadi na turniru, ali sada bi to bio jako dobar dodatak. Ta utakmica bi bila šlag na tortu, nikako nepotrebna.

Puno se priča i o formatu ovog natjecanja. Euro s 24 reprezentacije donio je dosta lošeg i kalkulantskog nogometa, posebno u grupnoj fazi.

- Lošeg nogometa nije bilo samo po natjecanju po skupinama već tijekom cijelog turnira uz izuzetak polufinalnih utakmica. FIFA i UEFA moraju razmišljati o tome da se raspored tijekom sezone rastereti jer je vidljivo da igrači nisu u punoj formi. Čak sam naišao na tezu da bi se Euro trebali igrati u listopadu ili studenom, kao što je bilo na Mundijalu na Katru, ali onda bi patili klubovi jer smo vidjeli da je bilo puno umora nakon Katra, da su se cijelog proljetnog dijela tražili - rekao je Juranović te dodao:

- Što se formata tiče, ja nisam fan povećanja broja momčadi, omasovljenja. Bojim se da FIFA i UEFA ne razmišljaju o tome da se broj sudionika smanjuje, već će ga vjerojatno željeti proširiti. Po meni bi i Euro i Mundijal morali imati svojevrsnu ekskluzivnost. Meni je Euro sa 16 reprezentacija bio najbolji format, isto kao i Mundijal s 32 momčadi.

Bičanić je nakon svega jasno zaključio:

- Danas sporta nema, danas novac vodi glavnu riječ i sve ovo pada u vodu. Nažalost, možemo samo prihvatiti to što će nam nametnuti. Ne pitaju se sudionici, nema demokracije, već samo novac i interesi nameću odluke. Na sljedećem Mundijalu igrat će 48 momčadi, mogli su pozvati svih 200 država, koliko ih već ima. Nažalost, tu nema više puno sporta, sve je u funkciji zarade.

U Eurocastu smo još dosta pričali o formatu natjecanja, ali i o najavi utakmice između Španjolske i Engleske. Posvetili smo pažnju i neatraktivnom nogometu koji se igra, kao i o nedostatku pravih zvijezda koje su obilježile turnir. Pričali smo i o transferima Vatrenih, s naglaskom na onaj Marina Pongračića, a pri samom kraju smo s Eura skrenuli i na HNL te razgovarali o transferima domaćih klubova. Sve to pogledajte u cijelom Eurocastu:

Linker
05. rujan 2024 17:25