Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
EUROCAST

Ništa od transfera Vatrenog u Dinamo: ‘Mogli su ga dobiti za 1,5 milijuna, a sad ga sigurno neće platiti‘

Davor Mladina i Davorin Olivari o ključnim temama hrvatske reprezentacije i Dalićevih izabranika
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. lipanj 2024. 15:57

U novoj epizodi Eurocasta, našeg dnevnog podcasta namijenjenog Europskom prvenstvu u Njemačkoj, gostovali su trener Rudeša Davor Mladina i novinar Sportskih novosti Davorin Olivari. Budući da je iskusni Mladina "debitirao" u ovogodišnjem Eurocastu, za početak je najlogičnije poslušati njegove dojmove o predstavi reprezentacije Hrvatske.

- Situacija na koju nismo navikli jer smo dosad prolazili grupe... Kad malo rezimiramo situaciju, imali smo dosta nesreće u zadnje dvije utakmice, ali i očito je da smo nekada ranije imali i nešto sreće, tako da nam se taj faktor vraća. Fokus je trebao biti na Albaniji, nismo iskoristili šansu. Rekao bih da smo dobro igrali protiv Albanije i Italije, ali to očito nije bilo dovoljno - počinje Mladina.

Zlatko Dalić proživljavao je nešto stroži tretman javnosti i medija nego što je dosad navikao. U četvrtak je u emisiji HRT-a elaborirao sva ključna pitanja, govoreći da preuzima odgovornost i da ne bi mijenjao popis reprezentativaca. Izbornikov je dojam da je "cijelo prvenstvo stalo u 90 sekundi", odnosno posljednje trenutke sučevih nadoknada, a tvrdi da "nitko ne igra zbog starih zasluga, nego zato što nemamo bolje", očito misleći na naše "senatore".

- Mislim da je Dalić rekao sve. Tko će igrati, tko neće igrati? Sva ta pitanja padaju u vodu, jer Dalić je rekao da ništa ne bi promijenio i da i dalje vjeruje starijima. Čudi me da je rekao da će senatori igrati dokle god hoće, uz dodatak da moraju biti u formi. Igrači ne mogu to sami odlučivati, to je posao izbornika. Međutim, Dalić je pokazao ono što sam ja i pretpostavljao. Da vjeruje ovoj momčadi i ide njima do kraja, pa dok nismo pali. Nije želio "kemijati" - ukazuje Olivari, pa se nadovezuje na tezu Davora Mladine o faktoru sreće i nesreće.

image

Zlatko Dalić i Luka Modrić

CHRISTOPHE SIMON Afp

- Gledamo li Rusiju i Katar, koliko smo mi utakmica pobijedili u regularnom vremenu? Dvije! Protiv Kanade i Maroka u borbi za treće mjesto. Sjetite se kako smo mogli ispasti protiv Belgije, Lukaku je promašio ono što ne bismo niti nas trojica. Prema tome, tada je karta bila na našoj strani, ovoga puta nedostajalo je takve sreće i evo ti dva gola u zadnjim minutama. Tako to obično biva...

Dio javnosti mislio je da će Dalić "spustiti zastor", ali brzo nakon eliminacije Vatrenih, predsjednik HNS-a Marijan Kustić u eter je ubacio informaciju o nastavku suradnje. Zlatko Dalić i dalje će voditi reprezentaciju.

- Nema tu nikakve priče, napravio je više od svih dosad i trebao bi imati kredit barem kroz jedno natjecanje koje slijedi. Drago mu je što su stigle takve vijesti. Najvažnije je da Dalić ima energije, očito je da će trebati pomladiti momčad. Dalić i Modrić su dvije osobe koje su toliko puno napravile za nogometnu Hrvatsku da bi im, po meni, trebalo dati određeni kredit. Nadam se da je Dalić svjestan izazova u budućnosti. Trenerski gledajući, šteta da nismo prošli prvi krug - navodi Mladina pa nastavlja:

- Moramo biti svjesni da naši nosioci nisu bili u formi. Mojem Brozoviću, kojeg sam trenirao skoro dvije godine, trebala je barem još jedna utakmica za pravi ritam. U zadnjoj utakmici pokazao je da može. Isto važi i za Modrića, bio bi sve bolji kako turnir ide dalje, kao i Perišić.

Sve češće možemo čuti teze da bi Hrvatska mogla igrati 3-5-2 ili varijacije takve postavke?

- Probali smo već jednom tako, čini mi se protiv Meksika. Nije se to tada pokazalo dobrim pa se odustalo. No, mislim da bi se to sada moglo napraviti, puno klubova u Europi sklono je takvoj formaciji. Ako ćemo imati puno veznih igrača koji su kvalitetniji od krila, onda je normalnije da igramo u drukčijoj formaciji, primjerice u rombu. No, sve ovisi o tome koga Dalić vidi u budućnosti, ali svakako je bitno da igrači ostanu na svojim prirodnim pozicijama i na njima daju maksimum.

Ostanemo li u obrambenom redu, primijetit ćemo i da se "zakotrljala" priča o transferu Marina Pongračića iz Leccea u Dinamo...

- Postoji još jedna zanimljiva priča, a zapravo je počela prošle zime. Informacije su dolazile iz različitih izvora, ali ova je gotovo sigurna. Naime, Pongračić je bio ponuđen Dinamu za 1,5 milijuna eura i plaću od okvirno 400 tisuća eura godišnje. Ta se priča nije dogodila, a Dinamo bi ga sada opet želio. Na kraju krajeva, i Jakirović je sam iskomunicirao da mu trebaju dva stopera. No, bit će teško, bojim se da je sada i prekasno. Pongračiću je cijena skočila na visoke grane kakve Dinamo sigurno neće platiti. Naravno da bi takav igrač Dinamu dobro došao, ali bojim se da od toga neće biti ništa jer će Pongračić dobiti puno boljih ponuda. Dakle, prilika je propuštena na zimu. Dinamo želi i slovenskog stopera Drkušića, a prema menadžerskim izvorima on 90 posto ide u PAOK.

Detaljniji osvrt Mladine i Olivarija na reprezentaciju Hrvatske, mogućnosti u bliskoj budućnosti, te uvodne riječi o sutrašnjim susretima Italije i Švicarske, odnosno Njemačke i Danske, poslušajte u priloženoj epizodi Eurocasta ili na našem YouTube kanalu.

Linker
28. lipanj 2024 16:50