INA FASSBENDER Afp
EUROCAST

‘Uefa je odlučila nagraditi šljakera. Olmo? Ovo bi mu bio najbolji izbor, iako ga čeka klupa‘

U posljednjem izdanju Eurocasta u gostima su nam bili Marko Lozo i Robert Šola
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 15. srpanj 2024. 14:33

Gotovo je, gotovo. Europsko nogometno prvenstvo završilo je pobjedom Španjolske nad Engleskom (2:1). Zasluženo su Španjolci slavili s obzirom na to da su prikazali najbolju igru tijekom cijelog turnira, a s tim su složni i naši gosti u posljednjem izdanju Eurocasta.

- Očekivano je i zasluženo da je Španjolska osvojila, možda malo teže nego što sam očekivao. Sjajno se španjolski izbornik De la Fuente adaptirao, sjajno je taktički postavio momčad za Engleze. Jedini problem koji se njemu mogao događati je taj međuprostor s Fodenom i Bellinghamom gdje je on onda spustio Ruiza i Rodrija, a Olma postavio s Moratom naprijed u fazi obrane. Tu je sjajno zaustavio koridore po kojima je Engleska i bila najopasnija - smatra nogometni trener Marko Lozo.

Glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola na sličnom je tragu.

- Sedam utakmica, sedam pobjeda, sedam susreta u kojima su svaki put išli na pobjedu bez okolišanja ili nekog taktičkog nadmudrivanja. To je momčad koja ima puno mladosti, koja puno trči i koja preuzima puno rizika. I sinoć su stvorili puno više prilika od Engleske i apsolutno je zasluženo da su osvojili naslov prvaka. Isto tako je zasluženo da Englezi nisu osvojili jer ništa nisu pokazali tijekom turnira.

Dosta toga se piše o svemu što se događalo u Berlinu sinoć, a jedna od stvari koja je dosta odjeknula je izbor Rodrija za najboljeg igrača Europskog prvenstva.

image

Rodri je imenovan MVP-jem turnira

TOBIAS SCHWARZ Afp

- Po meni Rodri nije bio MVP turnira. Ako bih gledao samo Španjolsku prije njega bi bili i Olmo i Yamal i Ruiz, pa i Williams. On bi po meni bio peti najbolji igrač Španjolske. No, Rodri je igrač koji nikada ne igra ispod ocjene 6,5. Komisija koja je odlučivala je vjerojatno puno utakmica gledala uživo jer mi na televiziji nećemo nikada toliko cijeniti i prepoznavati igrače koji pridonose momčadi trkom, radom ili taktičkim postavljanjem. Drago mi je jer je Rodri tip igrača koji nikada ne dobivaju nagrade jer nije igrač koji zabija golove već šljaker koji rade za momčad, ali osobno mu ne bih dao nagradu - smatra Šola.

Lozo je objasnio po kojem principu bi on dodijelio ovu, ali i sve slične nagrade.

- Ne možeš reći da je nezasluženo, ali nagrada za najboljeg igrača ovakvog turnira uvijek treba ići u ruke igrača koji su prevaga, koji donose zgoditke. Može Rodri sve obraniti, ali golove postižu napadači, a nogomet se igra za golove. Meni su uvijek ofenzivci uvijek u prednosti što se tiče tih nagrada. Nagradu je trebao dobiti Williams - dobar je i u fazi obrane i u napadu, a da je postigao još jedan gol bio bi sigurno proglašen MVP-em.

image

Danija Olma čeka transfer iz Leipziga

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

U konkurenciji za tu nagradu je bio i Dani Olmo kojeg gotovo pa sigurno sljedećih dana čeka transfer. Izlazna klauzula od 60 milijuna eura je produžena do subote, a engleski mediji pišu kako su u velikoj borbi za njegov angažman Manchester City i Liverpool.

- Teško mi je reći kako će Liverpool izgledati bez Kloppa, bojim se da će im trebati jedno vrijeme da opet budu na razini na kojoj su bili s Kloppom. Zato mislim da je City u ovom trenutku bolji izbor. Druga stvar je da Guardiola obožava igru u međulinijama, i u sredini i u bokovima, a tako igra Olmo. Tu treba vidjeti što će biti s De Bruyneom, ostaje li ili ide, a piše se da je i Alvarez nezadovoljan što je rezerva. Problem u Cityju može biti da ga čeka puno utakmica na klupi - rekao je Šola, a Lozo dodao:

- U Cityju sigurno traže zamjenu za De Bruynea, ako ne trenutno, onda za šest do dvanaest mjeseci. Između Cityja i Liverpoola teško možeš pogriješiti.

Čime nas je još oduševila Španjolska, zašto Harry Kane ne može biti tragičar Engleske, tko su igrači koji su oduševili na turniru, koje utakmice su bile najbolje, a koji golovi najatraktivniji. Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u cijelom Eurocastu:

Linker
15. srpanj 2024 14:37