DAMIR SKOMRLJ Cropix
KONAČNA ODLUKA

Evo kad stiže kazna koju čekaju Vatreni i cijela Hrvatska: Pojavio se i novi olakotni detalj s Rujevice

Iz Hrvatskog nogometnog saveza je poslano očitovanje UEFA-i na stegovne prijave
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. rujan 2023. 15:48

HNS je u četvrtak poslao očitovanje UEFA-i na stegovne prijave protiv njega koje su pokrenute, a odluku Disciplinske komisije u Nyonu očekuje od srijede do petka sljedećeg tjedna. U Kući nogometa u Zagrebu nemaju točan datum kad će biti odluka o mogućem izricanju kazni.

HNS je već počeo s organizacijom utakmice s Turskom koja se igra 12. listopada u Opus Areni, ali kad se UEFA izjasni znat će hoće li smjeti prodavati ulaznice ili neće. Bude li odluka da se igra iza zaključanih vrata, plan je Saveza ishoditi da na tribinama budu djeca do 14 godina starosti.

Dobro dignuta frka

Podsjećamo da se očitovanje i obrana HNS-a temelji na činjenici da ustašku zastavu na Rujevici nitko osim pojedinaca nije primijetio, niti mediji, niti televizijski gledatelji, niti publika, da su počinitelji odmah privedeni i kažnjeni odlukama Prekršajnog suda. U izvještaju su naveli da su osim trojice neodgovornih na tribinama bili i odgovorni navijači jer jedan je gledatelj javio čelnicima Saveza da vidi ustašku zastavu na tribini i tako su pozvali zaštitare i policiju da je maknu. No, kako je ta zastava bila razvijena u nekoliko navrata samo po nekoliko sekundi, velika većina nazočnih nije je registrirala. Izuzev promatrača FARE-a koji ju je svaki put vidio, napravio svaki put video i fotografirao je.

U HNS-u kažu da znaju što se sve dogodilo, a to je očito došlo i do vodstva FARE-a jer izvršni direktor Piara Powar sam je tražio sastanak s predsjednikom HNS-a i doletio iz Londona u Zagrebu gdje je u utorak razgovarao s Marijanom Kustićem. Prije toga gotovo da nije bilo komunikacije, stizale su samo prijave i potom kazne, no sad je HNS očito dobro digao frku.

HNS se brani kako su UEFA-ini glavni zahtjevi da bilo kakve poruke iz domena rasizma i diskriminacije ne bude vidljive i da se vinovnici kazne. U Rijeci je to prošlo nezapaženo i nitko nije u javnosti znao dok nije stigla prijava UEFA-e, a kazne su izrečen dvojici, dok je treći u postupku. Zašto u postupku? Možda zato što je dao iskaz kako je on donio zastavu, i vjerojatno traže dublju pozadinu te priče.

No, zna se da je UEFA stroga, da HNS ima debelu arhivu kazni tako da je jedina nada našeg saveza da nogometni navijači ne trebaju biti kažnjeni zbog izolirane akcije. Opet, to dosad nije baš prolazilo kao argument. Može li sada?

Po pitanju tučnjave na stadionu u Armeniji, HNS se očitovao kako nema nikakvog službenog podatka da se radilo o Hrvatima. Osim kazne da se igra bez navijača u Osijeku na stolu je i moguća odluka da hrvatski navijači nemaju pravo ići niti na gostovanja, jedno ili više njih. Prvo je u Cardiffu 15. studenoga za koji su mnogi već kupili avionske karte. I to je pod upitnikom. Hoće li tamo smjeti legalno ili opet kao u Armeniju...

Linker
25. travanj 2024 10:27