ANTE CIZMIC Cropix
Robert Matteoni
ANALIZA SN

Evo kako su Vatreni potpuno zbunili Latvijce: Kad se to dogodi, baš svaki suparnik može teško stradati

Svi su hrvatski reprezentativci odigrali "pravu" utakmicu i iskazali motivaciju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. rujan 2023. 11:32

Ono što se očekivalo od Hrvatske u prvom rujanskom kvalifikacijskom ispitu, oni su u dojmljivom izdanju ispunili. Štoviše, možemo reći da su i nadmašili očekivanja, jer pobjeda nad Latvijom je igrom bila još i uvjerljivija u odnosu na rezultat. Vatrenima, pogotovo za prvo poluvrijeme, treba odati priznanje na vrlo odgovornoj igri i niz spektakularnih akcija. Sve priče u najavi o neugodnim, visokim i hitrim Latvijcima te težini njihova bunkera, pale su u vodu već u trećoj minuti. Petković je majstorski iz slobodnog udarca pogodio mrežu gostiju i tako odmah postavio odnose u pravom smjeru za Hrvatsku

Latvija jest bitno inferiornija po kvaliteti u odnosu na Vatrene, no upravo je maksimalni pristup naših reprezentativaca dodatno uvećao te razlike. Dojam je da su Latvijci ušli s velikim respektom u dvoboj s Hrvatskom, a kad su osjetili razigranost i vrlo intenzivan ritam suparnika, kao da su se dodatno uplašili. Zatvoreni u bedem 4-5-1 izdržali su kratko, ali neovisno o vodstvu golom Petkovića, oni su bili primorani nastaviti s defenzivnim blokom. Brzim pasovima, promjenama mjesta, pridodavanjima po boku i ulaženjem između linija po sredini Vatreni su potpuno zbunili gostujuću momčad. Ona im je ostavljala previše vremena za primanje lopte i razmišljanje, a kada se tako prepusti igra Hrvatskoj onda ama baš svaki suparnik može stradati. Latvija je u konačnici dobro i prošla, iako valja reći da su u nastavku imali 2-3 zanimljive prilike. No, sukladno općoj ozbiljnosti svih Dalićevih izabranika, Dominik Livaković je spriječio bilo kakvo poentiranje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Naš izbornik može biti vrlo zadovoljan, kao što su to bili gledatelji na tribinama i oni pored malih ekrana. Osim visoke pobjede, odlične igre, vrlo ozbiljnog pristupa, dozirale su se snage, izmijenilo pet igrača i sačuvalo energiju za ponedjeljak i dvoboj u Armeniji.

Svi su Vatreni odigrali "pravu" utakmicu i iskazali motivaciju, iako je u ovakvim prilikama, s očitom dominacijom običaj da se voljni moment izmjenama i u finišu razvodni. No, naši su non stop držali visok ritam i to je značajna komponenta ovog izdanja Vatrenih.

Na kraju riječ dvije o Perišiću i Petkoviću. Dinamova devetka je večeras igrala kao devetka i osim dva pogotka demonstrirao je potencijale asistiranja, čuvanja lopte i dobro pozicioniranje u kaznenom prostoru. Ivan Perišić je pak igrao kako da je ovo najvažnija utakmica za njega i Hrvatsku. Rastrčan i razigran od prve do posljednje minute, i to u visokom ritmu u oba smjera. Na stranu kvaliteta suparnika, koji je ispao još "tanji" upravo zato što je Hrvatska bila moćna u pristupu, Perišića je bio užitak gledati...

Linker
26. travanj 2024 06:40