Milan Ristovski (desno)

 DOMENIC AQUILINA Nurphoto Via Afp
RIJEČI OHRABRENJA

‘Gledali smo vas i zaključili - Hrvatska je bolja od Italije! Svjetski ste vrh, navijat ću za vas od sveg srca‘

Milan Ristovski, sjevernomakedonski reprezentativac i mlađi brat Stefana, senatora maksimirskog kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. lipanj 2024. 14:24

Prvu utakmicu u pripremama za Europsko prvenstvo Vatreni će 3. lipnja na Rujevici odigrati protiv reprezentacije Sjeverne Makedonije. Makedonci su bili u svom kampu u Skoplju, a u petak su krenuli prema Rijeci, gdje će trenirati i onda u ponedjeljak zaigrati protiv Dalićeve vrste.

Prije nego što će krenuti prema Hrvatskoj, porazgovarali smo s reprezentativnim napadačem Milanom Ristovskim (26), čovjekom koji itekako poznaje Rujevicu. Trenutačni igrač praškog Bohemiansa iz Rabotničkog je još u veljači 2017. godine stigao u Rijeku, tada u U-19 momčad. Iz riječke momčad bio je dosta puta posuđivan na razne adrese, vraćao se u Rabotnički, bio je u Krškom, Nitri, Spartaku iz Trnave, koji ga je na koncu i kupio. U siječnju ove godine potpisao je za Bohemians. Za reprezentaciju je odigrao 24 utakmice.

Inače, Milan je mlađi brat Stefana Ristovskog, 32-godišnjeg Dinamovog senatora.

- Ovaj sastav naše reprezentacije je trenutačno najbolje što može ponuditi Sjeverna Makedonija. Naravno, uvijek se tu može plus-minus govoriti o nekim igračima koji mogu biti konkurentni, ali generalno, ovaj roster je definitivno najbolje što imamo - kaže nam u uvodu Ristovski mlađi.

image
DOMENIC AQUILINA Nurphoto Via Afp

Pitamo ga kako vidi Vatrene, što im predviđa na Europskom prvenstvu u Njemačkoj?

- Eto, baš prije nego što ste me nazvali, analizirali smo reprezentaciju Hrvatske. Komentirali smo svi u reprezentaciji vašu sjajnu momčad i došli smo do zaključka da Hrvatska ima bolju reprezentaciju od Italije! To sigurno... Ma, vaša reprezentacija je na najvišoj razini, uostalom, trebam li to uopće govoriti, bili ste drugi i treći na svijetu. Vi ste sami svjetski vrh. Držim da Hrvatska na Euru ima jako dobru šansu opet pokazati da je svjetski vrijedna i da može napraviti jako puno. Navijat ću od sveg srca za Hrvatsku i držim da će napraviti dobar rezultat, a to je za tu reprezentaciju završnica Eura.

Ipak, kaže da se Makedonija u ponedjeljak neće predati samo tako.

- Naravno da se nećemo predati, bez obzira na to što igramo protiv svjetski vrijednih hrvatskih zvijezda. Mi kreiramo kroz godine reprezentaciju za budućnost. Nažalost, nismo se uspjeli plasirati na Europsko prvenstvo. Ali, ciljamo na Ligu nacija, tu nam je cilj završiti prvi u skupini. Hrvatska je za nas sjajan test kako bismo vidjeli gdje smo i što smo. Mi vjerujemo u sebe, u svoju kvalitetu. U ponedjeljak je moramo pokazati.

Naravno, kako bi to bilo da s mlađim bratom nismo porazgovarali o starijem Stefanu, jednom od ključnih igrača Dinama u osvajanju trostruke krune ove sezone u Hrvatskoj.

- Jako sam ponosan na svog starijeg brata i jako sam sretan što je s Dinamom osvojio sve što je mogao. On ne predstavlja samo Dinamo i sebe ili samo makedonski nogomet. Stefan predstavlja kompletnu makedonsku naciju. Zato sam zbog njegovih uspjeha s Dinamom presretan i oduševljen ne samo kao njegov brat, nego i kao Makedonac! Stefan je nevjerojatno karakteran igrač koji gine na svakoj utakmici, to u Dinamu zorno pokazuje. Vjerujte, gledao sam svaku utakmicu Dinama i divio se bratu. Bio sam sretan kad je Dinamo osvojio prvenstvo i Kup, kao da sam ja uzeo te trofeje. Jer, sezona je za zagrebački klub bila iznimno naporna, zahtjevna, teška... I sve su izdržali.

image
PEDRO FIUZA Nurphoto Via Afp

Šteta što Stefana više nema u makedonskoj reprezentaciji, zar ne?

- Sigurno jest da brat nedostaje našoj reprezentaciji, kao što nam nedostaje još jedan igrač Dinama, Arijan Ademi. Ademi je također imao ogroman utjecaj u makedonskoj reprezentaciji. Brat i on bili su za nas bitni ne samo na terenu, nego i izvan terena. Puno su značili novim generacijama koje dolaze u reprezentaciju. Mi smo svi njih gledali kao na idole. Međutim, odlučili su kao što su odlučili. Na nama ostalima je sad da se borimo za Makedoniju.

Milan Ristovski je zaključio:

- Vidite, kad nas je Hrvatska izabrala da igramo utakmicu s njima pred Euro, bili smo svjesni da smo zaslužili da igramo s takvom reprezentacijom, da nas vaša reprezentacija respektira. Jer, ne bi baš nas izabrali da nije tako. I zato ćemo na Rujevici pokazati da zaslužujemo taj respekt. U nogometnom žargonu kazano, poginut ćemo na terenu kako bi se što bolje suprotstavili velikim hrvatskim nogometnim zvijezdama. Da, utakmica jest prijateljska, ali kad igrate i borite se za svoju državu, onda nema prijateljskih utakmica. Naravno da nam rezultat s te utakmice znači. Možete očekivati dobru utakmicu, ofenzivnu, a tko je bolji neka pobijedi!

Linker
18. kolovoz 2024 04:50