Hrvatski navijači u Nürnbergu 2006.

 VINCENZO PINTO/Afp
DESANT NA NJEMAČKU

Golema navala za karte za Euro: Interes do 20 puta veći, postoji i dodatna šansa da dođete do ulaznice

Hrvatska će u lipnju sljedeće godine sigurno imati ogromnu podršku s tribina njemačkih stadiona
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. studeni 2023. 12:29

Nakon 18 godina i Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačku se vraća veliki nogometni turnir, ovaj put 17. izdanje Europskog prvenstva. Jest da je u njegovom prethodnom izdanju, prisilno igranom 2021. zbog pandemije koronavirusa, bavarski grad München bio domaćin četiri utakmice jer se takozvani Euro 2020. igrao širom Europe s finalom u Londonu, ali ovo je prvi put da mu je ujedinjena Njemačka samostalni domaćin. Tadašnja Zapadna Njemačka ugostila je najbolje europske reprezentacije 1988. godine.

image

Slavlje hrvatskih navijača 12. lipnja 2008. nakon pogotka Darija Srne u utakmici protiv Njemačke na Euru 2008, stadion Woerthersee, Klagenfurt, Austrija

VINCENZO PINTO/AFP/PROFIMEDIA Vincenzo Pinto/afp/profimedia

Za navijače Hrvatske 10 njemačkih gradova bit će skoro kao domaći teren s obzirom na brojku od pola milijuna Hrvata, koliko je neslužbena procjena da ih živi ili radi u državi od 82 milijuna stanovnika. Neki od njih su druga ili već treća, četvrta generacija iseljenika, ali tisuće njih dići će se na noge kada Dalićeva vrsta zakorači na njemačko tlo ili u njihov grad.

Dovoljno se sjetiti scena i atmosfere iz Berlina ili Stuttgarta 2006. kada je na dvobojima s Brazilom i Australijom bilo oko 30.000 hrvatskih navijača samo na tribinama, a barem još toliko ili više na ulicama tih gradova. Pisali smo i tada reportaže o “ludoj domaćoj atmosferi i provodima za sjećanje”, a ljeta 2024. moglo bi biti još jače i pamtljivije jer širom slikom gledani, tužni i tragični stampedo odlazaka iz Hrvatske započet 2013. ulaskom u EU, opustošio je naše krajeve, a napunio njemačke...

image

München, Allianz Arena

ALLOVER IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Allover Images/alamy/alamy/profimedia

Ključni detalj

Ipak, tu dolazimo i do ključnog detalja, čak i problema, a to su ulaznice čiji je broj ograničen, a za njih će kandidirati vjerojatno i 10 ili 20 puta više zainteresiranih. Do njih će regularnim putem doći samo oni najsretniji, a svi ostali bit će u domeni tko ima najbolje veze s čelnicima HNS-a, reprezentativcima, sponzorima i svima koji na bilo koji način imaju pravo na ekstra kontingente povlaštenih ulaznica.

Za ilustraciju, u prvom krugu prodaje, koji je završio krajem listopada, a u njemu se jedino znalo gdje igra domaćin Njemačka, prijavilo se 20 milijuna kandidata (65 posto iz Njemačke), a na raspolaganju je bilo 1,2 milijuna ulaznica, a čak 2,3 milijuna je tražilo ulaznicu za finale. Drugi krug prodaje započet će 4. prosinca, odnosno dva dana nakon ždrijeba skupina za završni turnir, koji je na rasporedu od 14. lipnja do 14. srpnja sljedeće godine. Tada će se znati tko gdje igra, pa je jasno da će svi pikirati na stadione gdje igra njihova reprezentacija.

image

GELSENKIRCHEN - EURO 2024, maskota

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

U igri će biti točno milijun ulaznica za ukupno 51 utakmicu turnira, ali jednostavnije je računati po kapacitetu pojedinog stadiona. Oni najveći u Berlinu i Münchenu, koji primaju preko 70.000 gledatelja imat će na raspolaganju i najviše karata. Recimo da puste u prodaju 30.000, a bude 200.000 zainteresiranih, to znači da bi svaki šesti ili sedmi navijač na kraju i došao do toliko željenog pristupa tribini. Nakon što se u ožujku 2024. saznaju i preostala tri sudionika EP-a, koja će se dobiti kroz dodatne kvalifikacije, krenut će i treći i završni krug prodaje.

Također, bit će otvoren i službeni kanal za preprodaju ili zamjenu ulaznica, prije svega za one koji su u prvom krugu napamet kupovali jer nisu znali raspored skupina. Oni su time ušli i u takozvanu kategoriju “Fan first”, pa imaju šanse ako se pojavi još slobodnih mjesta, a određeni kapacitet svakog stadiona (oko 10 posto) rezerviran je isključivo za jednu od dvije reprezentacije koja na njemu igra. Ukupno gledajući, oko 80 posto svih ulaznica ide na lutriju navijačima, što su organizatori istaknuli kao - najviše dosad.

image

Gelsenkirchen, Veltins Arena

SEBASTIAN EL-SAQQA Dpa Picture-alliance Via Afp

Prijava za ždrijeb ide preko službene stranice UEFA Euro 2024. i tamo se mogu saznati svi detalji oko načina kupovine ulaznica, a sve se obavlja digitalnim putem, tako da svi u lutriji imaju jednake šanse, bez obzira kada se i odakle prijavili za kupovinu. Najjeftinije ulaznice za utakmice po skupinama imaju cijenu od 30 eura, a ukupno oko milijun njih neće biti skuplje od 60. Za nokaut fazu turnira od osmine finala cijene idu od 50 eura prema gore, a najskuplja karta za finale u Berlinu košta 1.000 eura.

Savršena povezanost

Tko uspije riješiti najvažniji detalj, sve ostalo će mu biti lakši posao, a kao i svugdje, o debljini novčanika ovisi tko će gdje boraviti i kako se provoditi. Po prometnoj infrastrukturi Njemačka je savršeno povezana država, od autocesta koje se ne plaćaju, do brzih željeznica i aerodroma povezanih letovima sa svim hrvatskim zračnim lukama, uključujući i niskotarifne kompanije. Hoteli i smještajni kapaciteti bit će najskuplji u 10 gradova domaćina, ali zar je uopće problem prespavati i 100 ili 200 kilometara dalje za znatno nižu cijenu, a za sat ili dva vožnje biti na mjestu događaja.

Da ne govorimo o tome koliko navijača širom Njemačke ima rodbinu i prijatelje, pa je nogometni Euro idealni trenutak da ih se posjeti. Najbliži gradovi su München i Stuttgart (oko 550 i 780 kilometara od Zagreba), a najdalji Hamburg (1270) i Berlin (1070). O ponudi hrane i pića samo kratko - kobasice i pivo...

image

Hamburg, Volksparkstadion

CHRISTIAN CHARISIUS Dpa Picture-alliance Via Afp

CIJENE ULAZNICA

Natjecanje u skupinama

Fans first - 30 eura

Kategorija 3 - 60 eura

Kategorija 2 - 150 eura

Kategorija 1 - 200 eura

Osmina finala

Fans first - 50 eura

Kategorija 3 - 85 eura

Kategorija 2 - 175 eura

Kategorija 1 - 250 eura

Četvrtfinale

Fans first - 60 eura

Kategorija 3 - 100 eura

Kategorija 2 - 200 eura

Kategorija 1 - 300 eura

Polufinale

Fans first - 80 eura

Kategorija 3 - 195 eura

Kategorija 2 - 400 eura

Kategorija 1 - 600 eura

Finale

Fans first - 95 eura

Kategorija 3 - 300 eura

Kategorija 2 - 600 eura

Kategorija 1 - 1000 eura

image

Leipzig, Red Bull Arena

JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

Od 10 stadiona najveći u Berlinu, najmanji u Leipzigu

Deset gradova i 10 stadiona domaćini su Europskog prvenstva u Njemačkoj, a za razliku od Mundijala iz 2006. otpali su Nürnberg i Hannover. Ostali su Berlin, München, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Stuttgart, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Köln i Leipzig.

Olimpijski stadion u Berlinu gdje je na rasporedu i finale 14. srpnja, najvećeg je kapaciteta i može primiti 74.461 gledatelja, dok je najmanji Red Bull Arena u Leipzigu, koja ima 42.959 mjesta. Uvodna utakmica turnira igra se 14. lipnja na Allianz Areni u Münchenu, a u njoj će igrati domaćin Njemačka i suparnik kojeg joj donese ždrijeb skupina, koji se 2. prosinca održava u Hamburgu.


GRADOVI, STADIONI, KAPACITETI

Berlin, Olimpijski stadion 74.461
München, Allianz Arena 70.076
Dortmund, Signal Iduna Park 65.849
Stuttgart, MHP Arena 54.906
Gelsenkirchen, Veltins Arena 54.740
Frankfurt, Waldstadion 54.697
Hamburg, Volksparkstadion 52.245
Düsseldorf, Merkur Spiel Arena 51.031
Köln, RheinEnergie stadion 49.827
Leipzig, Red Bull Arena 42.959

Za 10 dana u kontinuitetu najmanje 1000 eura, niti nije preskupo

Utakmice u šest skupina Europskog prvenstva igraju se od 14. do 26. lipnja, ali razmak između prve i treće utakmice je između osam i 10 dana, ovisno o kojoj se govori. Ako bi se napravila mala, kako se kaže “odokativna”, projekcija troškova za desetodnevni kontinuirani boravak u Njemačkoj u vlastitom aranžmanu i vlastitim automobilom, onda bi se otprilike došlo do iznosa od najmanje 1000 eura.

Najjeftiniji paket ulaznica za tri utakmice oko 100 eura, devet ili 10 noćenja u najjeftinijim smještajima od 500 do 600 eura, hrana i piće 200 do 300, gorivo i troškovi puta od 200 do 300 eura kad se podijele troškovi četiri osobe u automobilu ili osam u kombiju (ovisi i gdje se igra i odakle se polazi jer nije isto Hamburg i München, kao ni polazak iz Dubrovnika ili Varaždina).

No, čak da je cijena i nešto viša jer dodatni troškovi lako se pojave, prihvatljiva je i za prosječni navijački džep, tako da uopće ne treba sumnjati u invaziju poklonika Vatrenih na Njemačku sljedećeg ljeta.

Linker
27. srpanj 2024 01:30