RONALD GORŠIĆ/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Goran Vlaović: Za Euro se nemamo čega plašiti, a jedan Dalićev potez sam dugo zazivao

Dok su naši nogometaši bili u Rotterdamu, skupina se malo zakomplicirala, ali nema mjesta panici
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. lipanj 2023. 12:37

Ovih dana svi su Hrvati bili toliko zaokupirani Rotterdamom da su igrane kvalifikacije za Europsko prvenstvo ostale pomalo zanemarene. Opravdano, ipak su Vatreni lovili zlato, na kraju krajeva uhvatili srebro i otišli na zasluženi odmor. Za to vrijeme trajao je drugi ciklus kvalifikacija za EP, a Hrvatska je s prvog pala na treće mjesto D skupine. Reprezentacije Turske i Armenije pokupile su pun plijen protiv Walesa i Latvije, tako i zauzele prve dvije pozicije s devet, odnosno šest bodova u armenskom slučaju, dok Vatreni broje četiri.

‘Ne vidim način‘

Na papiru to izgleda neugodno, možda bismo pomislili da se situacija malo zakomplicirala i da bi scenarij u kojem dvije ekipe (Turska i Armenija) ne preuzimaju dominaciju bio sretniji za Zlatka Dalića i društvo. Ipak, ne smijemo zaboraviti da Hrvatska broji dvije utakmice manje od Turske te jednu od Armenije, a niti neosporivu činjenicu da ekipa u kockastom dresu posjeduje nemjerljivo veću kvalitetu od grupnog društva. Zato će Goran Vlaović, s kojim smo prokomentirali skupinu i Final Four Lige nacija, kazati da nema potrebe za brigom po pitanju hrvatskog plasmana na Euro 2024. u Njemačkoj.

- Bez obzira na sve, ne vidim na koji način ne bismo izborili jedno od prva dva mjesta. Ne trebamo se ničega plašiti u ovoj skupini, neovisno o rezultatima s drugih utakmica - započinje Vlaović, s priznanjem da ni sam nije toliko gledao prema kvalifikacijskoj skupini, već je svu pozornost usmjerio na De Kuip.

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Istina, Hrvatska ovisi sama o sebi, kao i manje-više svaka ekipa koja u prve dvije utakmice osigura četiri boda. Ožujski ciklus kvalifikacija još uvijek je u friškom sjećanju - na Poljudu smo “prodali” bodove Walesu (1:1) u posljednjim sekundama nakon što je Andrej Kramarić poentirao u prvom dijelu, a iskupljenje je stiglo u turskoj Bursi, gdje nam je dvostruki strijelac Mateo Kovačić donio pobjedu (2:0). Vlaović smatra da je to čvrsti temelj za nastavak.

- Prije samog početka kvalifikacija mnogi bi potpisali četiri boda iz početne dvije utakmice. Računalo se na pobjedu nad Walesom i neriješeno s Turskom. Dogodilo se obrnuto i mislim da je to još bolji scenarij, jer Turska je trenutno kvalitetnija momčad nego Wales i slavlje na gostujućem terenu mnogo znači. I dalje je šteta što smo remizirali s Walesom, izborili su bod iz jedne, pa recimo bezvezne akcije iz auta. Kažem, čak ni ta utakmica s Velšanima nije veliki ‘kiks’ kada u obzir uzmemo trobod iz Turske.

‘Znali smo imati probleme u rujnu‘

Turci su do liderske pozicije stigli ususret slavlju nad Latvijom (3:2) i Walesom (2:0) i vjerojatno će nam ostati najžešći konkurent za prvu poziciju do samog kraja, a u priču za vodeća mjesta neočekivano se ubacila Armenija 4:2 pobjedom nad Walesom i 2:1 nad Latvijom. Izvanredan rezultat za reprezentaciju koja posljednji trijumf u službenoj utakmici pamti iz lipnja 2022. (1:0 s Irskom u Ligi nacija), a i na njega su čekali godinu dana. Armenci su se sada naglo uzdigli i u tri dana ostvarili jednak broj službenih pobjeda kao u prethodne dvije godine.

- Kakvi su Armenci, to ćemo vidjeti tek kad zaigramo s njima. Možda imaju određenu kvalitetu, ali teško je vjerovati da su tako opasni da bismo se trebali brinuti. Nisam pratio kako igraju, ali dosta toga može se zaključiti na temelju dosadašnjih iskustava. O kadru koji će se naći u nastavku kvalifikacija sada je teško i prerano govoriti. U rujnu inače znamo imati problema, početne utakmice odigravali smo slabije jer igrači još ne bi pronašli formu. Zato mislim da bi bilo dobro da izbornik razmišlja o korištenju igrača koji će u tom momentu imati više utakmica. To nije lako ukomponirati, jer mnogi zaslužuju igrati, ali treba se pogoditi da se ti isti igrači nađu u formi - zaokružuje Vlaović priču o kvalifikacijama, gdje Hrvatskoj iduće izazove predstavlja Latvija u Rijeci (8. rujna) i gostovanje u Armeniji (11. rujna).

image

Ivan Perišić

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Dakle, i više je nego jasno da se u bitci za Euro ne moramo pouzdati u sreću, već isključivo u postojeću kvalitetu, a možda bismo se i bolje suprotstavili Španjolskoj u finalu Lige nacija da se sudbina malo više naklonila Vatrenima četiri dana ranije.

Izmjene su ključna razlika

- Šteta što Nizozemsku nismo dobili u 90 minuta, mogli smo, bilo je tu malo nesreće s primljenim pogotkom pred sam kraj. Možda smo se tada malo previše potrošili, no bila je to fantastična prezentacija naše ekipe. Dojma sam da smo nakon toga nekako i prije finala svi bili uvjereni ‘to je to’, a Španjolska je itekako dobar i snažan protivnik. Po meni, s Furijom nismo odigrali na svom nivou. Svakako veseli činjenica da nismo izgubili protiv jake momčadi. Poraz na jedanaesterce nije nešto što treba biti zabrinjavajuće, utakmica je išla na ‘egal’.

Ključnu razliku, reći će Vlaović, pravili su igrači uvedeni s klupe.

- Izmjene su Španjolcima unijele dosta svježine i stvarale velike opasnosti pred našim golom, to nas je malo paraliziralo, pa u završni dio utakmice i produžetke nismo ušli na način da više riskiramo. Razlog tomu također je dijelom potrošnja u prethodnoj utakmici. Pogotovo nam je opasnost stvarao Ansu Fati, vidjeli smo da su ponekad i dva čuvara za njega premalo. Ukupno gledano, Španjolci su bili malo, malo bolji.

image

Ivan Perišić

CROPIX

Vlaović stoji iza toga da su izabranici Zlatka Dalića odradili dobar posao i teško mu je izdvojiti ugodno iznenađenje jer “nismo vidjeli ništa novo”, osim detalja izbornikove postavke - Perišić je igrao na beku, a Ivanušec na krilu lijeve strane terena, dok smo inače navikli na Sosu iza Perišića.

- Takvu sam formulu zazivao u nekoliko navrata. Ponovno se pokazalo koliko je Perišić univerzalan igrač, jedina šteta u cijeloj priči su njegove godine. Sada su mu 34, nećemo još dugo moći uživati u njegovim prezentacijama. On je predragocjen, već dugo vremena naš je najopasniji igrač i stvara najviše problema protivnicima. Njegova sposobnost igre u oba smjera već je dolazila do izražaja. Dakle, sviđa mi se takva promjena, ali i dalje sam mišljenja da je njegova ofenzivna strana jako bitna.

Završno, Vlaović kaže da ne treba žaliti zbog izostanka zlata.

- Ne bih govorio o gubicima i porazima, ispravnije je kazati da smo propustili osvojiti Ligu nacija, a ne da smo nešto izgubili - podcrtava naš bivši reprezentativac.

Linker
06. svibanj 2024 15:43