Gustavo Poyet

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
TEŽAK PROPUST

Grčkoj blamaži smije se nogometni svijet: Zbog grubog previda mogli bi upasti u velike probleme

Netko iz Saveza očito je zaboravio interpretirati pravila na dobar način
Piše: SNObjavljeno: 12. rujan 2023. 09:52

Nesvakidašnji propust dogodio se u nogometnoj Grčkoj. Zapravo, pomalo neshvatljiv splet grešaka koji bi tamošnju nogometnu reprezentaciju mogao skupo stajati. Grci se u skupini B kvalifikacija za Euro sljedeće godine s Nizozemskom bore za drugo mjesto, a četiri kola prije kraja napravili su (možda) grubi previd...

Što se dogodilo? Grčka je proteklog četvrtka u Eindhovenu izgubila dvoboj s Nizozemskom (3:0), a na toj utakmici četiri gostujuća igrača dobila su žute kartone. To su bili, redom - Siopis, Tsimikas, Kourbelis i Mantalos. Odmah nakon dvoboja, grčki su novinari dobili obavijest od nogometnog saveza da su spomenuta četvorica suspendirana za ogled s Gibraltarom, kojeg je uzgred rečeno Grčka u Ateni dobila s 5:0. Točno je da je četvercu to bio drugi akumulirani žuti karton u kvalifikacijama za Euro, ali u grčkom savezu su očito zaboravili na disciplinska pravila.

Suspenzija se igraču dodjeljuje tek na trećem akumuliranom žutom kartonu. A to znači da je nacionalni izbornik Gustavo Poyet bez ikakvog razloga igrače izostavio iz kadra za Gibraltar. Doduše, priznati moramo, u zapisniku je imao tri imena manje, jer je u međuvremenu bio aktiviran Sotiris Alexandropoulos, no svejedno, pogreška je napravljena. Istina, reći će neki, Gibraltar bi se dobio i ovako i onako, no to ne umanjuje veliku pogrešku čelnih ljudi grčkog nogometa.

Grčki mediji ukazuju dakle, na članak 54., stavak 2. UEFA-inog pravilnika pod naslovom Disciplinski zakoni i procedure koji jasno nalaže da je suspenzija aktivna tek nakon trećeg, petog i svakog daljnjeg neparnog žutog kartona u kvalifikacijama za Euro 2024. Očito su se Grci malo preračunali. Nevjerojatno je kako nitko nije znao za to.

Grčki izbornik Poyet sada je u velikom problemu. Četvorici igrača prijeti "prava" suspenzija zbog trećeg žutog kartona, a nacionalne obveze u listopadu su jako teške. Slijedi im gostovanje u Dublinu kod Iraca, a potom i odlučujući domaći dvoboj s Nizozemskom, kojeg bi ti igrači (Siopis, Tsimikas, Kourbelis i Mantalos) mogli i propustiti dogodi li im se novi žuti karton.

Standings provided by Sofascore
Linker
20. svibanj 2024 12:55