FREDRIK VARFJELL Afp
NOVI NEUSPJEH

Haaland se pored bivšeg suigrača iz Cityja nije ni vidio, sada mu je potrebno čudo za plasman na Euro

‘Siguran sam 99 posto da ćemo se plasirati na Euro‘, davno je poručio izbornik
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. listopad 2023. 20:02

Kada je prije nepune dvije godine Norveška ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru porazom od Nizozemske, izbornik Stale Solbakken goruću je atmosferu ugasio sljedećom okladom: “Uvjeren sam 99 posto da ćemo se kvalificirati na Europsko prvenstvo”. Kako zasad stvari stoje, ovih jedan posto je prevagnulo. Sretna nogometna priča Erlinga Haalanda vjerojatno će ostati u granicama Manchestera, jer za direktni plasman u Njemačku njegovoj je momčadi praktički potrebno čudo.

Porazom od Španjolske (0:1) na stadionu Ullevaal u Oslu, Norveška se oprostila od izravnog plasmana. Međutim, Furija im je samo “formalno" presudila. Razočarani reprezentativci s europskog sjevera složit će se s iskazom centarfora i inače pouzdanog suigrača u napadu Alexandera Sorlotha.

- Trebalo je bolje odigrati protiv Gruzije i Škotske - osvrnuo se Sorloth na drugo i treće kolo skupine A, u kojima je Norveška izborila tek bod (1:1) na gostovanju u Batumiju, a onda dopustila Škotima dva pogotka (1:2) za preokret u 87. i 89. minuti predstave u Oslu.

Mekani i pasivni

Novim porazom, Norvežanima su blažena mjesta A skupine pobjegla za pet bodova i misija je postala nemoguća, pa će im se Škoti moći nasladiti 19. studenog, kada Solbakken vodi izabranike na Hampden Park u Glasgow. Ustvari, ako ih odvede, jer mnogi tamošnja javnost više nije sigurna je li 55-godišnjak iz Kongsvinger zaista ‘taj’. S jedne strane, kritika govori o boljoj igri momčadi u odnosu na prošle godine, no s druge dopiru glasne zamjerke. Kritika tvrdi da su Norvežani protiv Španjolske izgledali suviše uplašeno, mekano i pasivno. Solbakken još jednom smiruje situaciju, iako se ovaj put ne razmeće prognozama.

image
FREDERIK RINGNES Afp

- Stojim iza svojih riječi otprije dvije godine. Vjerovao sam u ovu momčad, vjerujem još uvijek. Mislim da smo u mnogim fazama igre postali mnogo bolji, ali neke stvari nisu se posložile i potrebno je iskoristiti postojeći prostor za napredak - govorio je poraženi izbornik nakon susreta, a u gotovo identičnom tonu dojmove je sažeo kapetan reprezentacije Martin Odegaard.

- Možda će vas ovo iznervirati, ali iskreno mislim da nikada nismo bolje izgledali. Poduzimamo ispravne korake i napredujemo kao kolektiv. Nismo se plasirali, ali mnogo smo bolji danas u odnosu na početak kvalifikacija. Osjećam da smo na ispravnom putu - kazao je veznjak Arsenala.

Ipak, opjevani napredak nijednom ljubitelju Norveške ništa ne predstavlja sve dok se ne pojavi u vidu odlaska na veliko natjecanje. Norveška je (izuzev Lige nacija) internacionalnu smotru posljednji put osjetila 2000. godine kada su završili kao deveta momčad kontinenta na jedinom Europskom prvenstvu na kojem su nastupili. Čekaju, dakle, 23 godine, a definitivno nisu očekivali da će vjerojatno još barem tri (do SP-a u SAD-u, Kanadi i Meksiku), jer vjerovali su da s Haalandom i Odegaardom kao izgrađenim nositeljima ne mogu pogriješiti.

Onaj tko je u to vjerovao 99 posto, sada mora stati u obranu Haalanda, za kojeg su kritičari zaključili da se nasuprot Španjolske nije ni vidio. Tek 17 dodira s loptom i samo jedan udarac na gol... Bivši suigrač iz redova Građana Aymeric Laporte strpao je 198 centimetara visokog centarfora “u džep”.

Komplicirana priča

- Erling je pružio herojski napor čitavih 90 minuta. On predstavlja problem i kada nije s loptom. Jednostavno, ne stvaramo dovoljno šansi i nemamo samopouzdanja. Naravno da je ovo razočaravajuće i teško, svim srcem vjerovali smo u Euro, ali i dalje mnogo ulažemo u ovaj dres - zaokružio je Solbakken.

image
Andrew Yates/imago Sportfotodienst/profimedia

Konačno, što Norveškoj treba da stigne do Eura? Situacija je komplicirana, čak je i Odegaard priznao da ne razumije kakve to veze ima s poretkom Lige nacija kojeg možete pronaći na stranicama UEFA-e. Naime, po četiri momčadi u A, B i C ogranku Lige nacija nakon kvalifikacija će igrati doigravanje. Naravno, one koje se nisu izravno kvalificirale na EP. Norveška se mora nadati da će biti jedna od četiri momčadi iz svojeg B ogranka koja će doseći play-off. Problem je što, sukladno UEFA-inoj listi Lige nacija, čak sedam reprezentacija iz B ogranka ima prednost: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska, Ukrajina i Island. Barem četiri od ovih reprezentacija trebale bi se direktno plasirati u Njemačku, tada bi Norveškoj bilo zajamčeno mjesto u doigravanju za EP.

Mjesto bi se moglo otvoriti i ovisno o (ne)uspjesima reprezentacija A ogranka LN i tu se situacija grana, ali ukupna računica ostaje ista - u poretku Lige nacija ispred Norveške su 23 momčadi. Jedna od njih je Njemačka kao direktni sudionik, a još 16 ekipa mora izboriti izravni plasman na Euro da bi Haaland i društvo ušli u doigravanje.

Linker
01. svibanj 2024 21:58