OZAN KOSE Afp
EUFORIJA KOD PROTIVNIKA

Hrvat u Armeniji: ‘Ulaznice su planule u 48 sati, Bilićev veznjak je najopasniji, a evo što mi je rekao golman‘

Član Alaškerta jedini je hrvatski nogometaš u nekom armenskom klubu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. rujan 2023. 15:18

U siječnju ove godine, hrvatski nogometaš Mateo Mužek (28), potpisao je ugovor s armenskim Alaškertom i jedini je Hrvat u nekom armenskom klubu. Sjajno se ovaj srednji branič snašao u Erevanu, jedan je od najboljih igrača ovoga kluba, koji je prošle sezone zauzeo četvrto mjesto u ligi od deset klubova...

- Dobro mi je ovdje, Erevan je milijunski grad, lijep je, po mnogo čemu sličan Zagrebu, život je stvarno kvalitetan. Liga je solidna, iako je slabija od HNL-a. Nogomet je ovdje, kao i u većini svijeta, prvi sport - rekao nam je Mužek.

Svakako ostala gorčina

Hrvatska danas gostuje u Erevanu, a reprezentacija Armenije iznenađenje je ovih kvalifikacija za Euro. Nakon 4:2 pobjede protiv Walesa u gostima, Armenija je u petak remizirala s Turskom u Eskisehiru, završilo je 1:1, Turci su izjednačili u 88. minuti...

- Iako su Turci bili nešto bolji i imali su bolje prilike, Armenija može žaliti za pobjedom. Jer, pri 1:0 vodstvu imala je dvije-tri zgode za povećanje prednosti, nije ih iskoristila i onda je u smiraju utakmice primila pogodak. Razgovarao sam s klupskim kolegom, golmanom Armenije, Ognjenom Čančarevićem i rekao mi je: “Da nam je netko prije dvoboja ponudio ovaj rezultat, objeručke bismo ga prihvatili! Ali, ovako je ostala gorčina, jer smo primili pogodak uoči samoga kraja”. I tim je riječima zapravo sažeo cjelokupno ozračje u Armeniji nakon okršaja. Bila im je to iznimno važna utakmica, u najavama su govorili kako je Eskisehir njihova prilika za dohvat bodova, a s favoriziranom Hrvatskom što bude...

Pod pratnjom specijalaca

Ta je utakmica, zbog povijesnih odnosa s Turskom, Armencima značila i više od nogometa...

- Točno, osjetilo se to i u najavama. A i nakon utakmice svi su igrači govorili kako im je najviše žao što nisu sačuvali prednost zbog armenskog naroda, koji je silno želio pobjedu. U Eskisehiru je armenska reprezentacija bila pod stalnom naoružanom pratnjom turskih specijalnih oružanih snaga, a tako je bilo i u ožujku u Erevanu kad su armenski specijalci čuvali Turke. Bila je to utakmica najvišeg rizika, srećom nije bilo nikakvih incidenata.

image

Nogometaši Armenije

OZAN KOSE Afp

Jesu li se sad Armenci, nakon za njih tako važne utakmice, psihološki ispraznili?

- Jesu, svakako jesu. Nacionalni je naboj bio igračima mentalni pokretač uoči gostovanja u Turskoj, pobjedu su željeli više zbog drugih potankosti, nego nogometnih, pa je sigurno da će ovakav remi utjecati na njihove emocije, ispraznili su se.

Možete li izdvojiti najbolje igrače Armenije?

- Imaju odličnog vratara, čekali su da Srbin Čančarević provede pet godina u Armeniji i tako stekne uvjete za dobivanje državljanstva. Dočekali su to i Čančarević je prvi vratar njihove nacionalne vrste, odlično je branio i u Eskisehiru. Najopasniji im je igrač iskusni ofenzivni veznjak Lucas Zelarajan (31), može igrati i na krilnim pozicijama. Sad igra u Saudijskoj Arabiji, u Al Fatehu, trener mu je Slaven Bilić. Moćan je u igri “jedan na jednoga” i na njega svakako treba obratiti pozornost. Izdvojio bih i napadača Borussije Mönchengladbach, 20-godišnjeg Granta-Leona Ranosa, to su im trojica najkvalitetnijih nogometaša - rekao je Mužek i nastavio:

image

Hakan Calhanoglu i Grant-Leon Ranos

OZAN KOSE Afp

- Armenija je u Turskoj igrala u 5-3-2 sustavu, tako će vjerojatno nastupiti i protiv Hrvatske. Disciplinirani su u tom obrambenom bloku, orijentirat će se na protunapade, ne vjerujem da će zaigrati otvorenije protiv naše momčadi, koju jako respektiraju. Najveća im je vrlina zajedništvo i odlično ozračje, prepuni su samopouzdanja i vjeruju da na krilima tog zanosa i euforije mogu izboriti plasman na Euro. A kad bismo govorili o manama Armenije, tada bih rekao da su “najtanji” u posljednjem obrambenom redu, stoperi im se baš i ne odlikuju brzinom.

Dobri uvjeti za igru

Može li Armenija nauditi Hrvatskoj?

- Teško! U nogometu je, istina, sve moguće, ali Hrvatska već godinama potvrđuje svoju kvalitetu i opipljivi je favorit uoči ove utakmice. Iskreno, ne vjerujem da će naši dečki imati previše problema s Armenijom, posebno ponovi li Hrvatska igru kao protiv Latvije. Inače, veliko je zanimanje u Erevanu za utakmicu, ulaznice su rasprodane prije mjesec i pol dana za manje od 48 sati, igra se na stadionu Vazgen Sargsjan Republican, kapaciteta 14.400 gledatelja. Teren je odličan, prirodna je trava i bit će dobri uvjeti za igru. Ozračje na njihovim domaćim reprezentativnim utakmicama je jako dobro, Armenci navijaju i bodre svoju nacionalnu vrstu. Ali, ne može se to usporediti s navijanjem za Hrvatsku u našoj zemlji.

image

Nogometaši Hrvatske

ANTE CIZMIC Cropix

Idete li na utakmicu? I je li vam se možda javio netko iz HNS-a i zamolio vas za neke informacije o Armeniji?

- Bit ću na stadionu, to se ne propušta, jedva čekam vidjeti Hrvatsku uživo. A iz HNS-a mi se nitko nije javio, vjerujem da je “skauting” Armenije i bez mene dobro odrađen - kaže Mužek, čiji je otac Damir u bogatoj karijeri igrao za zaprešićki Inker, Sturm, Salzburg, GAK, Varteks, Slaven Belupo i Čakovec.

Linker
04. travanj 2024 04:40