Jack Guez/AFP/Profimedia
OČIGLEDAN NAPREDAK

Hrvati su očito nešto naučili. Dalić je rak-ranu Vatrenih uspio pretvoriti u prednost

Ogled u Erevanu nije sudbonosni čak i ako Hrvatska ne uspije pobijediti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. rujan 2023. 15:45

Druge utakmice u ciklusu više nisu rak-rana Vatrenih, kao što su nekad bile. U kvalifikacijama ili natjecanju po skupinama Lige nacija momčad Zlatka Dalića ima daleko bolje rezultate od Eura nego u prvim godinama njegova mandata. I to je također pozitiva uoči Armenije.

Ozbiljniji pristup, rotiranje igrača po potrebi i jača svijest kako nije dovoljno odigrati jednu utakmicu i ispuhati se u njoj, doveli su do pobjeda, a tako je počela i aktualna utrka za plasman u Njemačku jer nakon domaćeg remija s Walesom naša je reprezentacija u Bursi svladala Tursku 2:0.

Iako na završnici Lige nacija nije uspjela dobiti Španjolsku koja je slavila udarcima s bijele točke, Hrvatska je prije toga u skupini istoga natjecanja u drugom ogledu igrala 1:1 s Francuskom, pa u trećem i četvrtom kolu svladala Dansku i Tricolore u lipnju 2022. godine, a potom u rujnu bila bolja od Danske doma i Austrije vani. Tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u drugim ogledima pali su Cipar, Slovačka i na kraju Austrija, a nije jedino Slovačka u Osijeku (2:2).

image

Hrvatska nogometna reprezentacija

DENIS LOVROVIĆ/Afp

Od Eura odigranog 2021. godine u svim drugim susretima, bili kvalifikacijski ili za Ligu nacija, ne računajući Final Four jer to je ipak bio turnir igran u jednom gradu, Hrvatska je slavila u četiri od šest navrata, a u dva slučaja igrala neodlučeno. Poraz nema. Na prijateljskom turniru u Dohi u ožujku 2022. svladala je Bugarsku 2:1. Nešto se očito naučilo... Putovanja ispada nisu nužno toliko umarajuća pa ni igranje svaka tri dana pogubno, kao što se nekad tumačilo. Iako je jasno da u drugom susret svježine često nema jednako kao u prvom.

Ogled s Armenijom u Erevanu nije sudbonosni, čak i da Hrvatska izgubi i dalje bi vrlo dobro stajala na putu prema Njemačkoj, sve bi bilo u našim rukama, bod bi bio dobar, ali zbog rejtinga i razlike u klasi, zbog što bržeg i lakšeg posla te atmosfere jasno da je jedini rezultat po koji su Vatreni otišli tamo - pobjeda. To bi bila najbolja najava za dolazak Turske u Osijek i rekordno brz proboj na završno veliko natjecanje.

Linker
26. travanj 2024 05:41