PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
PUNI VISOKIH AMBICIJA

Hrvatska im je priredila veliko razočaranje, a sada su ekspresno izborili Euro i svi ih žele izbjeći

Pokazali su svijetu isto što i vojska Mela Gibsona kada je pred suparnicima podigla kiltove
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. listopad 2023. 17:21

Škoti su u nedjelju uvečer prvo zahvalili svom pokojnom sunarodnjaku John Logieu Bairdu što je 1927. godine izumio televiziju, zatim ispred iste 90 minuta vikali “Vamos, vamos”, a nakon što je Španjolska s 1:0 porazila Norvešku i skovala konačni vrh A skupine, u domovima, pubovima i na ulicama slobodno su mogli oživjeti stihovi poznatog hita naše bivše države: “Hajde, hajde, sviraj gajde!”.

Reprezentacija Škotske drugi put u nizu i četvrti u povijesti stiže na Europsko prvenstvo. Ulaznicu su kupili s pet ostvarenih pobjeda zaredom (Cipar 3:0, Španjolska 2:0, Norveška 2:1, Gruzija 2:0, Cipar 3:0), stoga poraz od Španjolske (0:2) nije upalio alarme i trebalo je samo čekati da pred Furijom poklekne i Norveška. Hrabri i tvrdoglavi Škoti nastavljaju rasti, Steve Clarke oformio je ekipu koja je u gotovo perfektnom ciklusu kvalifikacija pokazala isto ono što su, boreći se za neovisnost, u “Hrabrom srcu” pokazali ratnici Mela Gibsona kada su podigli kiltove pred zabezeknutom suparničkom vojskom.

- Nakon Eura 2020. (2021.) rekao sam da ponovno želimo ostvariti plasman. Uspjeli smo, drugi uzastopni odlazak na Euro pokazuje koliko smo napredovali. Večeras ćemo podići čaše, a već sutra vraćamo se na posao jer želimo prigrliti još bodova u skupini - javio se Clarke otočkim medijima brzo nakon utakmice u Oslu.

image
JORGE GUERRERO/AFP/PROFIMEDIA

Na prošloj smotri Hrvatska je Škotima priredila veliko razočaranje i važnu lekciju. Pobjeda Vatrenih 3:1 u zadnjoj rundi skupine Clarka i društvo poslala je kući, bio je to znak da Tartanske zvijeri još uvijek ne opravdavaju nadimak iako su prethodno remizirale s Englezima i imale pravo nadati se podvizima koje bismo nazvali senzacijom. Nacija je stekla snažan dojam da nogometaši nisu pokazali pravo lice i dovršili posao. No, ova Škotska, unaprijeđena i nadahnuta, nikome neće biti ugodan protivnik. Dokazala je to i pobjeda nad Furijom u travnju, zatim i preokret protiv Norveške u posljednjim minutama u Oslu. Ranije, dokazala se trijumfima u Ligi nacija, pa će iduće izdanje započeti u elitnom društvu, odnosno u odjeljku A skupina najmlađeg reprezentativnog natjecanja. Škotska se iskazala na svim razinama, a u kvalifikacijama potvrdila da to nije slučajnost. Put prema Njemačkoj izgledao je tako pravocrtno i jednostavno. Praktički bez ikakve neizvjesnosti, Škotska je porazila najjače konkurente i - podjednako je velik uspjeh - mirno rješavala inferiorne ekipe pred kojima bi se ne tako davno preznojavala pod teretom očekivanja, u pravilu neispunjenih.

- Prošli Euro bio nam je značajno iskustvo i cilj nam je idućeg ljeta otići korak dalje i poboljšati ukupni učinak na velikim turnirima. Osigurati plasman dvije utakmice prije kraja nezamislivo je i veliko postignuće za ovu zemlju. Od prethodne smotre razmišljamo o direktnom plasmanu, danas možemo reći da je misija ispunjena - dodao je kapetan nacionalne vrste Andrew Robertson.

image

Steve Clarke

ANTONIO POZO/PRESSINPHOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

U čemu je tajna? Uvijek nezahvalno pitanje nedokučiva odgovora, no Škoti u mnogome podsjećaju na Hrvate premda se, jasno, povijesnim uspjesima ne mogu staviti u istu rečenicu s Vatrenima. I oni su izgradili srce ekipe na petorici ključnih igrača koji godinama igraju na najvišoj razini i znaju što znači uspjeh, a mlađi aduti u njima su prepoznali uzore i vodili se onom da pobjednici stvaraju pobjednike. Kostur čine Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Newcastle), Callum McGregor (Celtic), Scott McTominay (Man. United) i John McGinn (Aston Villa), koji Škotima dođe kao nama Luka Modrić - ključni kotačić bez kojeg je reprezentacija nezamisliva. I oni se drže postulata napornog rada i skromnosti. Na Euro dolaze prepuni visokih ambicija, ali ne planiraju puniti usta spektakularnim najavama. U tišini će tražiti svoje mjesto pod Suncem i, za prvu ruku, nadati se probitku barijere. Na prethodne tri smotre (1992., 1996. i 2020.) ispadali su iz grupne faze, a i osam svjetskih prvenstava na kojima su nastupili ispisala su isti scenarij. Jasno, važan faktor bit će i navijači, koji su osjetili da nacionalna vrsta više nije “tu negdje” i za svaki ogled traže ulaznicu više.

- Hvala navijačima što su od Hampden Parka napravili mjesto od kojeg protivnici strahuju. Oni su odigrali ključnu ulogu u našem uspjehu i neka se raduju planovima za Njemačku - podvukao je izbornik.

Clarke je vodio momčad i na prošlom Euru, nakon poraza od Hrvatske našao se na raskrižju - ide li nogometna Škotska željenim smjerom ili se na Euru pojavila samo kao turist koji će ponovno preko 20 godina čekati na veliku smotru? Ovih dana svijet je dobio odgovor, Clarke zaslužene hvalospjeve, a konkurenti još jednog suparnika na popisu “radije bismo izbjegli”.

Linker
03. svibanj 2024 01:52