GORAN MEHKEK Cropix
ŽDRIJEB EURA

Hrvatska ostala bez elitnog statusa u ždrijebu skupina za Euro: Evo gdje će biti ako pobijedi Armeniju

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. studeni 2023. 12:17

Ako Hrvatska u utorak direktno izbori Europsko prvenstvo, u ždrijebu skupina za turnir u Njemačkoj bit će najvjerojatnije u skupini drugih ili trećih nositelja, dok joj odlazak na Euro preko play-offa donosi status četvrtih nositelja. Među prvima ne može biti.

Pozicija u ždrijebu određuje se prema bodovnom učinku u ovim kvalifikacijama, s tim da se reprezentacijama koje su bile u skupinama s još pet momčadi, brišu rezultati s najlošijom. Svi osvajači skupina (njih 10) bit će prvi ili drugi nositelji kao i domaćin završnog turnira Njemačka te najuspješnija drugoplasirana reprezentacija u kvalifikacijama. To definitivno neće biti Hrvatska, jer maksimalno može imati 16 bodova, a Austrija je skupinu okončala na drugom mjestu s 18. Pobijedi li Hrvatska Armeniju i ostane druga na ljestvici skupine D, u ždrijebu za EP bit će sigurno među trećim nositeljima.

Ždrijeb skupina održat će se 2. prosinca s početkom 18 sati u koncertnoj dvorani Elbphilharmonie u Hamburgu, a šest glavnih nositelja skupina već je jasno. I teoretski su uoči utakmica u ponedjeljak povlašteni status osigurali Njemačka, Portugal, Francuska, Španjolska i Belgija, a bilo je jasno da će se njima pridružiti i Engleska i prije nego što je odigrala svoju posljednju utakmicu u Sjevernoj Makedoniji. No Vatreni ne moraju strahovati, na Euru su opet reprezentacije podijeljene u šest skupina, a osim dvije najbolje vrste iz svake grupe u osminu finala će se plasirati i četiri najuspješnije trećeplasirane.

Ždrijeb Eura 2024. da su kvalifikacijske skupine završene u nedjelju

1. NOSITELJI: Njemačka, Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija, Engleska

2. NOSITELJI: Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunjska, Austrija

3. NOSITELJI: Škotska, Slovačka, Nizozemska, Srbija, Hrvatska, Italija

4. NOSITELJI: Slovenija, Češka, Švicarska, tri pobjednika play-offa

Play-off

PUT A: Poljska - Estonija, Wales - Ukrajina/Finska/Island

PUT B: Izrael - Ukrajina/Island, BiH - Finska/Ukrajina

PUT C: Gruzija - Luksemburg, Grčka - Kazahstan

Linker
21. studeni 2023 17:24