ANTE ČIZMIĆ/Cropix
DVIJE SUPROTNE PRIČE

Hrvata prozvali junakom, a Talijana plaćenikom. Njihov dvoboj mogao bi biti ključan

Donnarumma je postao ‘Dollarumma‘ te dobivao salve zvižduka čak i u talijanskom dresu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. lipanj 2024. 19:21

Hobotnica ima osam krakova. U ponedjeljak ćemo u Leipzigu vidjeti borbu dvije hobotnice, Dominika Livakovića na hrvatskoj i Gianluigija Donnarumme na talijanskoj. Radi se o ‘utakmici svih utakmica‘, ogledu koji odlučuje o nastavku natjecanja na Euru, tko zna, možda će im obojici trebati i koji krak više...

Svi se mi nadamo da će Donnarumma imati više posla i da će mu koja lopta pobjeći u mrežu. Nekako je i logično očekivati da će Gigi biti pod većom paljbom, jer Vatrenima je potrebna pobjeda, napadačka igra, igra na gol više. Azzurri bi pak bili zadovoljni i neodlučenim, nakon pobjede nad Albanijom taj četvrti bod bio bi im dovoljan za prolazak skupine.

Livi ili Gigi? Kad se radi o svjetskoj slavi, onda je jasno da je tu vratar PSG-a i Italije slavniji, poznatiji. Mnogi stručnjaci će kazati da je jedan od najboljih svjetskih vratara. Kojeg ne mogu smisliti navijači Milana. Podsjetimo, Donnarumma je u sezoni 2020/21. nakon dugog natezanja odbio novi ugovor u Milanu i kao slobodan je igrač na ljeto 2021. otišao u PSG, a to mu nikada nisu zaboravili ultrasi njegovog matičnog kluba. Postao je tada ‘Dollarumma‘ te je na San Siru dobivao salve zvižduka čak i u talijanskom dresu. Kad je prvi put kao vratar PSG-a stigao na San Siro braniti protiv Milana, navijači su mu spremili nešto posebno. Tiskane su, naime, lažne novčanice s Donnarumminim likom koje su onda bacane na travnjak i po PSG-ovom vrataru.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Na novčanicama, između ostalog je pisalo ‘mercenario‘, odnosno plaćenik, a stajalo je i ‘Uomo senza onore‘, što bi značilo da je Donnarumma čovjek bez časti. Istima su praktički neprestano zasipali stranu na kojoj je branio Donnarumma. Donnarumma je rođen u Castellammare di Stabiji u okolici Napulja, no sa svega 14 godina je preselio u Milan. Za prvu momčad "Rossonera" je debitirao 30. srpnja 2015. u prijateljskom susretu protiv Real Madrida, a ukupno je sakupio 251 nastup.

‘Plaćenik‘ je inače bogat čovjek. Prebogat. U Parizu je dobio petogodišnji ugovor koji bi mu mogao donijeti i cijelih 60 milijuna eura u slučaju da ispuni sve predviđene bonuse. Garantiran iznos zarade je 40 milijuna, osam po sezoni, što ga čini jednim od najplaćenijih golmana svijeta. Transfermarkt ga ovoga trenutka procjenjuje na 40 milijuna eura.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Dominik Livaković nije naravno u tom platežnom rangu. Po onome što znamo, prvi vratar hrvatske reprezentacije u Fenerbahçeu zarađuje milijun eura godišnje. Što znači da je po sezoni plaćen osam puta manje od Donnarumme. Transfermarkt ga cijeni s 11 milijuna eura. Livi je karijeru izgradio u Dinamu. Držimo da ne trebamo ponavljati koliko je radosti donio navijačima Modrih, ali isto tako i našim Vatrenima. Dugo godina je bez konkurencije naš najbolji vratar. Za razliku od Donnarumme, on je bio i ostao ljubimac navijača zg-kluba. Dok se pisalo o njegovom možebitnom odlasku iz Dinama, s tribina se uvijek čula ista rečenica, vapaj; Livi ostani‘. Sedam godina bio je u plavom klubu, dobio je status kakvi su imali najveći vratari kluba iz Maksimira. Oproštaj od Dinama bio mu je iznimno emotivan. Oprostio se s suzama u očima.

Dominik je iz Dinama otišao kao heroj, kao ljubimac navijača, koji su mu otvorena srca poželjeli sreću u nastavku karijere. Za razliku od Donnarumme koji je iz Milana otišao kao ‘plaćenik‘, lovac na eure. U ponedjeljak ćemo gledati obračun heroja protiv plaćenika. Dok će iza Livakovića stajati i bodriti ga cijela Hrvatska, nismo sigurni da će iza Donnarumme stajati cijela Čizma. Većina navijača Milana okrenuti će mu palac dolje, iako je već tri godine u PSG-u, nisu mu zaboravili odlazak na onakav način.

Linker
23. lipanj 2024 19:23