Zlatko Dalić na treningu na Rujevici

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PET IZBORNIKOVIH PITANJA

Hrvatska je godinama ovisila o njemu: Jedan Vatreni nije onakav kakvog ga pamtimo i za Dalića je prava enigma

S odgovorima na ova pitanja Dalić će puno jasnije postaviti sve stvari oko reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. svibanj 2024. 16:25

Hrvatska nogometna reprezentacija počela je s pripremama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj gdje Zlatka Dalića i njegove igrače čekaju Španjolska, Italija i Albanija. Iako Vatreni još nisu kompletni, neke stvari se oko momčadi već znaju, a izbornika muči pet pitanja:

1. Koliko će moći Perišić?

Ivan Perišić trenira, radi sve da bude što spremniji i moćniji, želi na Euru igrati i to što bolje. Kako bi bio koristan Hrvatskoj morao bi nuditi bitno više nego u Hajduku. No, jasno je da Perišić nije kakvog ga pamtimo te je za izbornika danas enigma što će točno moći dobiti od njega. S njim će stožer ići iz dana u dan s nadom da će, kad ga pošalju na teren, moći odgovoriti zadatku. Hrvatska se, međutim, ne može osloniti da će imati Perišića na kakvog je navikla i mora tražiti druga rješenja kako igrati i dolaziti do pobjeda. Što nije lako jer itekako je godinama bila ovisna o Perišiću.

2. Kako posložiti napadački trojac?

Ostane li izbornik kod dobro poznate igre Hrvatske, što je i najavio, morat će posložiti napadački trojac. Dok je bilo jasno da je Ivan Perišić na lijevom krilu manje je bilo dvojbi, danas ih je pregršt. Zna se samo da Kramarić sigurno igra, a sve ostalo je otvoreno. I na kojoj će on biti poziciji, a posebno tko će igrati s njim. Na centarforu su kandidati Budimir i Petković, oni će vjerojatno dijeliti minutažu, na lijevom krilu mogu igrati Pjaca i Ivanušec, a na desnom mnogi - Majer, dva Pašalića, Sučić, pa i Baturina jer ionako to nikome, osim Marcu Pašaliću koji ipak nije u prvom planu, nije primarna ni najjača pozicija.

3. Na kojoj razini će igrati Brozović?

Marcelo Brozović nije bio u najboljem izdanju na prošlom Euru i to se itekako osjetilo na igri Hrvatske. Kad je igrao u životnoj formi Vatreni su u Kataru imali najbolji vezni red svijeta, to nije samo mišljenje nas nego i većine stručnjaka iz svijeta koji su komentirali Mundijal. Kako bi Hrvatska i dalje imala najbolju sredinu terena Brozović će morati biti vrhunski. Izbornik točno zna što može očekivati od Modrića i Kovačića, ali ne može biti siguran kakav će biti Brozović. Sezonu je završio 27. svibnja, u reprezentaciji je najavljen za 3. lipnja. Ako je malo i ispao iz ritma najjačih utakmica, budući da se takve ipak ne igraju u Saudijskoj Arabiji, nadamo se da će brzo uhvatiti konce.

4. Kako pobjeđivati bez brzih špica?

Hrvatska ne igra sporo, ali je jedna od najsporijih reprezentacija u napadu, naši najbolji ofenzivi Kramarić, Budimir i Petković nisu Mbappe ili Haaland, nisu ni Kolo Muani ili Saka, Vatreni će morati kroz igru, akcije, gradnju napada dolaziti do prilika. Ili iz prekida. Hrvatska rijetko zabija golove iz kontre, a što je još bitnije malo ima igrača koji mogu jedan na jedan napraviti višak i probiti suparničku obranu. Na krilima često igraju veznjaci. Dok je Perišić bio na svojoj razini, a to je dugo trajalo, imali smo jedno vrhunsko oružje, sad je to najsporniji dio formacije. Dalić mora naći način kako pobjeđivati tako, bez brzanaca koji se ubadaju suparniku iza leđa.

5. Čime iznenaditi suparnike?

Hrvatska ima ekipu koja dugo igra zajedno, njezine se glavne vrline i sheme znaju, a suparnici su dobro pripremljeni. Neće biti lako iznenaditi bilo koga od rivala, međutim, izbornik i suradnici moraju na tome poraditi, pokušati ponuditi nešto novo u igri što bi mogli iskoristiti. Svi su rivali teški ili barem zahtjevni, Hrvatska ima pritisak jer čim je takva navijačka euforija jasno je da se traže pobjede i prolazi, za to će trebati ponuditi nešto više i posebno nešto drugačije. U odnosu na ranije malo je novih imena, to su prije svega Baturina i Luka Sučić. Najavio je da će obojici dati priliku na Euru. Vidjet ćemo točno kakvu i koliku.

Linker
27. rujan 2024 15:46