ANTE CIZMIC Cropix
SNAGE IZ POZADINE

Navijači spočitavaju Daliću jednu stvar, no možda nisu u pravu: Hrvatska je na Euru među vodećima u ovoj kategoriji

Dalić je na ovom Euru izvršio 14 izmjena, četiri protiv Španjolske, maksimalnih pet protiv Albanije i Italije
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 05. srpanj 2024. 12:40

Zašto Martin Baturina nije dobio više minuta, zašto Marco Pašalić i Marko Pjaca, kao krilne opasnosti, nisu dobile nijednu?

Ova i slična pitanja, s podlogom ili bez nje, postavljaju brojni pratitelji hrvatske reprezentacije nakon njenog podbačaja na Euru u Njemačkoj, ispadanja već u grupnoj fazi natjecanja.

Od 2020. i pandemije koronavirusa FIFA je uvela pravilo o pet zamjena, treneri i izbornici dobili su pravo na dvije izmjene više tijekom utakmica. Već smo se svi zajedno na to navikli, jasno i izbornik Zlatko Dalić. Koliko je njemu važno da može povući dvije karte više iz talona, koliko je koristio svoje snage iz pozadine?

Visoka minutaža

Dalić je na ovom Euru izvršio 14 izmjena, četiri protiv Španjolske, maksimalnih pet protiv Albanije i Italije, što Hrvatsku svrstava na diobu 11. mjesta, dakle, negdje u sredinu poretka, po broju zamjena. No, zato je minutaža koju je izbornik udijelio svojim vatrenim pričuvama iznimno visoka. Čak 330 minuta dobili su hrvatski igrači s klupe u Njemačkoj i to je četvrta najveća minutaža pričuva u reprezentacijama tijekom grupne faze.

Na vrhu je nedodirljivi Dragan Stojković, koji je najčešće tražio veću pomoć s klupe. Piksi je Srbima koji su ušli u igru dao 423 minute, no nije pomoglo, oprostili su se kad i Hrvati. Nakon Srbije slijedi Njemačka s 357 minuta te Češka s 335. I Česi su već ispali, tako da je lagan zaključak da su od četiri reprezentacije, koje su najviše vjerovale pričuvama, njih tri to radile jer nisu bile zadovoljne s prvotimcima. Iz tog društva jedino su Nijemci prošli među 16 najboljih.

Njemački izbornik Julian Nagelsmann je imao i najjaču klupu, tako da su mu izmjene u pravilu donosile konkretni učinak. Čak tri pogotka i dvije asistencije upisali su članovi Elfa koji u utakmice u skupini nisu krenuli od početka. Kod Hrvatske je nagradu za “najbolju pričuvu Eura 2024.” apsolutno zaslužio Ante Budimir. Nakon što je ušao protiv Albanije i Italije, sudjelovao je u akcijama kod sva tri pogotka koje je Hrvatska zabila. Protiv Španjolske je dobar ulazak imao Bruno Petković, izborio je kazneni udarac, ali ga nije potom uspio i realizirati.

image

Ante Budimir protiv Albanije

ANTE CIZMIC Cropix

Na dnu ljestvice po izvršenim izmjenama su “filozofi” Didier Deschamps i Gareth Southgate. Iako baš njih dvojica imaju možda i najkvalitetniju i najširu klupu, izbornici Francuske i Engleske povukli su samo 11 zamjena u tri utakmice u skupini. No, najmanje su igrale pričuve - Matjaža Keka. Izbornik Slovenije svjestan je kakve igrače ima na raspolaganju, sve tri utakmice u skupini odradio je s istom udarnom postavom i pritom pričuvama dao mizerne 143 minute.

U odnosu na dva prethodna natjecanja s mogućih pet izmjena, Dalićeve brojke u grupnoj fazi u Njemačkoj povećale su se u odnosu na Euro 2021. i SP 2022. Prije tri godine u tri dvoboja izvršio je 12 zamjena, a njegove su pričuve igrale 251 minutu. U Kataru je, pak, također u skupini mijenjao 12 puta, dok su igrači s klupe upisali tek 198 minuta, dva sata i 12 minuta manje nego na Euru u Njemačkoj.

Statistika u skupinama

Broj izmjena

15 - Austrija, Češka, Danska, Italija, Njemačka, Portugal, Srbija, Španjolska, Turska, Ukrajina

14 - Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Škotska

13 - Gruzija, Nizozemska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska

12 - Albanija, Belgija, Poljska

11 - Engleska, Francuska

Minute pričuva

423 - Srbija

357 - Njemačka

335 - Češka

330 - Hrvatska

322 - Austrija

313 - Italija

310 - Portugal

308 - Poljska

293 - Turska

279 - Ukrajina

275 - Nizozemska, Španjolska

257 - Danska

238 - Rumunjska

234 - Mađarska

225 - Belgija, Slovačka

224 - Švicarska

218 - Engleska

208 - Škotska

205 - Albanija

183 - Gruzija

179 - Francuska

143 - Slovenija

Golovi i asistencije pričuva

3 (2) - Njemačka

2 (1) - Turska

1 (2) - Nizozemska

1 (0) - Albanija, Italija, Mađarska, Portugal, Srbija, Švicarska, Ukrajina

0 (2) - Austrija

0 (1) - Hrvatska

Linker
03. rujan 2024 16:22