Zlatko Dalić

 JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
Robert Matteoni
NEMA LOGIKE

Tko analizira rad Dalića i struke? HNS se vodi lošom navikom, u Izvršnom odboru većinom su laici

Je li sve prepušteno subjektivnim dojmovima?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. srpanj 2024. 07:54

U nizu nacionalnih saveza čije su reprezentacije napustile poprište Eura nakon grupne faze ili nakon prvih eliminacijskih utakmica, vode se debate o razlozima podbačaja ili rezultata koji je ispod očekivanja.

U tom kontekstu je velika napetost u Italiji, budući da su se i brojni treneri uključili u javnu polemiku o izborima igrača i taktike Luciana Spallettija. Iako je predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Gabriele Gravina odmah nakon poraza od Švicarske potvrdio ostanak izbornika, pritisak na Apeninima sve je jači. To, istina, iznenađuje jer je Spalletti tretiran kao jedan od najpotkovanijih trenera u Italiji. No, argumenti stručne kritike idu u smjeru njegova nesnalaženja u izborničkom poslu jer je, za razliku od kluba, premalo vremena da svoje taktičke i ine ideje usadi igračima.

Stručna komisija Talijanskog nogometnog saveza o tome će zasigurno raspravljati na prvoj sjednici koja će biti zakazana uskoro. U njoj je dosta znanih imena calcia, a predsjednik je bivši igrač Milana i Barcelone, Demetrio Albertini. Uz njega je i dopredsjednik Gianluca Zambrotta te više stručnih lica iz reprezentacija. Talijanski savez je upravo u pripremi posebne Tehničke komisije, koju će činiti pet najuspješnijih sportskih direktora tamošnjeg nogometa, a koji će pomoći u približavanju rada klubova i reprezentacije, odnosno traženju rješenja za kvalitativni iskorak stručnog rada te lakše napredovanja mladih igrača...

U Hrvatskoj, kako nam ukazuje i aktualna situacija u reprezentativnom pogonu, nema nekog stručnog tijela HNS-a kojeg sačinjavaju autoriteti struke i sportske politike, a koji bi analizirali rad i rezultate svih izbornika a ne samo onog u A reprezentaciji. Predsjednik Marijan Kustić je također, kao i kolega Gravina, odmah nakon ispadanja na Euru potvrdio ostanak Zlatka Dalića na klupi reprezentacije i u projektu SP-a 2026. Uslijedila je potom i promjena u U21 reprezentaciji, gdje je Dragana Skočića zamijenio dosadašnji Dalićev pomoćnik Ivica Olić.

Stara je navika u HNS-u, i to loša, da se odluke oko struke donose na temelju subjektivnih dojmova, prije svega unutar Izvršnog odbora. Njega većinom čine laici, uz ponekog bivšeg igrača, pa je logično upitati se zašto se ne formira stručno tijelo koje će upravo tako, na stručan način, analizirati rad svih izbornika i predlagati ideje kako nadvladati one probleme koji muče izbornike, odnosno, otežavaju im rad.

Nakon Eura bilo bi primjereno da se takvo tijelo, kao suport Izvršnom odboru, bavi plusovima i minusima tog nastupa te stručno preispita uzroke istih.

Isto tako, u promjeni U21 izbornika (i drugih) valjda je logično da se struka odredi prema nekom prijedlogu. Svejedno govorimo li o prijedlogu promjene dotadašnjeg ili imenovanju novog izbornika. Naime, i promjena i imenovanje moraju imati jasne argumente jer se samo tako mogu izbjegavati pogreške ili poticati dobre vizije. HNS ima i svog tehničkog direktora, u liku i djelu Stipe Pletikose, čija je ingerencija upravo A i U21 reprezentacija, pa ostaje nejasno i koja je njegova argumentacija događanja i smjernice u radu dvije “naslovne” selekcije hrvatskog nogometa. Ili je sve prepušteno vodstvu HNS-a i njegovim subjektivnim dojmovima, temeljenih i na raspoloženju javnosti, a što ipak nije stručno logično...

Linker
03. rujan 2024 21:06