CHRISTOPHE SIMON Afp
KRILA U MIROVANJU

U HNL-u su imali važne uloge, Dalić ih je zvao, ali u njih očito nije imao povjerenja. Je li pogriješio?

Objektivno gledano, izbornik je imao najbolji uvid u to kako su ta dva napadača djelovala na pripremama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. srpanj 2024. 22:27

Na Europskom prvenstvu u Njemačkoj hrvatska je reprezentacija, uz negativan rezultat, aktualizirala svoje deficite na krilnim pozicijama i u motoričkom smislu. U skupini 26 igrača koji su putovali u Njemačku bila su i dva nogometaša koja su, nominalno i po profilu, bočni igrači.

Iskusniji je Marko Pjaca, koji je najviše igrao u karijeri na lijevom krilu, a drugi je mlađi, imenjak mu Marco Pašalić, koji je tipični desnokrilni napadač. Činjenica da ih je pozivao u reprezentaciju sugerira da je izbornik Zlatko Dalić vidio u njima nešto što bi moglo biti od koristi Vatrenima. Pogotovo što su oslabljeni na tim pozicijama kronično (desno krilo) ili prisilno (ozljede Perišića i Oršića). No, ispostavilo se da izbornik nije imao baš povjerenja u dojučerašnji krilni tandem Rijeke, pa Marko Pjaca i Marco Pašalić nisu odigrali niti minute na Europskom prvenstvu. Je li se moglo možda više povjerenja pružiti tim igračima?

Objektivno gledano, Zlatko Dalić je imao najbolji uvid u to kako su ta dva napadača djelovala na pripremama za Euro. Činjenica jest da je u finišu klupske sezone primijećeno kod oba igrača određeni pad energije, a koja ih je krasila veći dio prvenstva. Marko Pjaca i Marco Pašalić bili su važni generatori odličnih rezultata Rijeke, ali kao da su se malo ispuhali u završnici, odnosno kao da ih je pritisak očekivanja u borbi za trofeje ograničio u individualnim učincima.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Marko Pjaca ima 29 godina i jedan je od najvećih pehista hrvatskog nogometa. Do 2016. godine išlo mu je sve kao u snu i zato je zaslužio fantastičan transfer u Juventus. No, uskoro su ozljede počele krojiti njegovu karijeru, koja je prvi šok doživjela na jednoj prijateljskoj utakmici (era Čačić), na očajnom terenu punom pijeska u Estoniji. Puknuće križnog ligamenta i početak kalvarije (dva puknuća, menisk...) s većim ili manjim ozljedama. Pjaca je trebao biti rješenje za reprezentaciju najmanje desetak godina, ali su, nažalost, pehovi iznimno utjecali na dinamiku njegove karijere odnosno učinke.

Prije dolaska u Rijeku bio je i u Torinu (26 utakmica, 3 gola, 48 minuta prosjek igre), te lani u Empoliju (17 utakmica, 30 minuta prosjek igre), ali tek povratkom u HNL ostvario je pravi kontinuitet. U 31 nastupu za Riječane postigao je 7 pogodaka uz 5 asistencija, igrajući u prosjeku 74 minute. Dobre učinke protiv Egipta u ožujku (90 minuta) nije ponovio sa Sjevernom Makedonijom (31 minuta) na Rujevici i možda je uz slabiji finiš klupske sezone to doprinijelo da ga Dalić ipak nije bacio u Euro-vatru...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Marco Pašalić je prije dolaska u Rijeku igrao u trećem njemačkom razredu. Za mladu selekciju Hrvatske nastupio je posljednji put prije dvije godine. No, na Rujevici je iskoračio i u 41 nastupu postigao je 9 pogodaka uz 5 asistencija, igrajući u prosjeku 67 minuta. Taj iskorak donio mu je i reprezentativni poziv, a pred Euro, na Rujevici s Makedoncima, postigao je i svoj prvi gol za Vatrene.

Pašalić (u rujnu 24 godine) skrenuo je pažnju na sebe jer je motorički dojmljiv, ima promjenu ritma, odličan šut lijevom nogom i ne libi se ući u dribling. Očito je da za reprezentativnu razinu na Euru izbornik Dalić to još nije vidio dovoljno uvjerljivim da bi mu pružio priliku barem u finišu utakmica. Istina je da je ta razina natjecanja kudikamo drugačija u odnosu na HNL, ali opet, ako je već drugačiji, budući da ima promjenu ritma po boku, možda ga se moglo koristiti kad se vidjelo da je reprezentacija u nižem ritmu. Ako ništa drugo, spoznalo bi se koliko realno može iskoračiti taj uskoro 23-godišnjak.

Slučaj Pjaca

Ima 29 godina i jedan je od najvećih pehista hrvatskog nogometa. Do 2016. godine išlo mu je sve kao u snu i zato je zaslužio fantastičan transfer u Juventus. No, uskoro su teške ozljede počele krojiti njegovu karijeru

Slučaj Pašalić

Iskorak u Rijeci donio mu je reprezentativni poziv, a pred Euro, na Rujevici s Makedoncima, postigao je i svoj prvi vatreni gol. Motorički je dojmljiv, ima promjenu ritma, odličan šut, ali izborniku nije bio dovoljno uvjerljiv

PJACA ZA HRVATSKU

26 utakmica/1 pogodak

PAŠALIĆ ZA HRVATSKU

5 utakmica/1 pogodak

Linker
09. srpanj 2024 22:30