Policijske snage kraj hotela u kojem odsjedaju Vatreni

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
BURNO U BERLINU

VIDEO: Policija intervenirala zbog hrvatskih navijača, a onda se pojavila legenda

"Došao sam posjetiti dečke, bit ću naravno na utakmici i navijati", rekao nam je Darijo Srna
Piše: Dražen Antolić iz BerlinaObjavljeno: 14. lipanj 2024. 17:25

Vatreni su stigli u Berlin u 13.10 i odsjeli u hotelu Ritz-Carlton. Stotinjak ljudi, možda nešto više došlo ih je pozdraviti, vjerojatno navijači nisu ni znali...

- Nismo ni mi znali, ali imamo u blizini apartman pa smo vidjeli da se nešto događa - kazali su nam dečki iz Tomislavgrada Luka i Stjepan, od kojih prvi živi u Zürichu, a drugi u Münchenu.

- Nadamo se velikom rezultatu reprezentacije, ali ako i ne budu uspješni, neka znaju da smo uz njih, da ćemo i dalje biti ponosni Hrvati, što god se dogodi - poručio je Stjepan.

- Španjolska nam leži, mislim da će biti dobra utakmica. Očekujem pobjedu 3:1 - kazao je Luka.

image
ANTE CIZMIC Cropix

No kako je vrijeme odmicalo, broj navijača se eksponencijalno povećavao pa je čak morala intervenirati i policija kako bi ih odmaknula od hotela. Oko 15.45 u hotel je stigao i bivši kapetan Vatrenih, Darijo Srna, sa sinom Karlom.

- Došao sam posjetiti dečke, bit ću naravno na utakmici i navijati - poručio je Srna, koji je 2006. igrao na Olimpijskom stadionu u Berlinu za Hrvatsku protiv Brazila.

Iskrcavanje Hrvatske u Berlin bilo je brzo i efektno, a zagrijavanje navijača potom je dobilo maha. Kiša koja je pala u čas je sve natjerala po restoranima i kafićima, u jednom Little Italy pravi lom. Zajedno Hrvati i Španjolci, pa Škoti, kojih je isti dan stotinu tisuća u Münchenu i još puno po Berlinu pa smo ih bockali - je li netko ostao čuvati žene?

- Moje je srce pola škotsko, a pola hrvatsko - pokazivao nam je Garry Andrew Ozbolt rukom na grb svoje reprezentacije na škotskom dresu i na crvenu kravatu na kojoj je hrvatska zastava.

Video: Tomislav Juranović

- Imam hrvatske pretke - krenuo je govoriti, što se nazire i po prezimenu. pa su ga prekinuli Englezi Charlie i Robb, jedan u dresu Newcastlea...

- No Croatia, no party - zapjevali su Britanci svi u glas, a ne vole se, čim su Englezi okrenuli glavu "naš" Garry nam je kazao:

- Fuck England.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dečki iz Zagreba i ekipa iz Čepina poveli su naše pjesme, restoran je grmio, a uto su uletjeli Španjolci, te su zajedno pjevali Eviva Espana i Zovi samo zovi, jednu pa drugu pjesmu. To je Euro, to je navijačka šarolikost i jedinstvo, prijateljstvo koliko i suparništvo, s dozom politike uvijek negdje u pozadini, a hrvatska nogometna reprezentacija daje svijetu sjajnu sliku naše zemlje zbog koje je vole i oni koji to inače nikad ne bi.

Video: Dražen Antolić

- Hrvatski navijači bolji su od engleskih - ispalio je dečko iz Newcastlea, čak je šokirao i prijatelje.

- Zbilja, jesi li siguran? Neka se vidimo u finalu pa da odmjerimo snage - komentirali su njegovi momci.

Od petka Berlina je obojen u "kockice", kako se više navijača slijevalo u grad, atmosfera je rasla. Središnja točka okupljanja Hrvata je restoran Remvi, ali i brojni drugi restorani i kafići koje drže naši ljudi - Trend, Golden Brown, Elements, Barmen, Auszeit. Međutim, kao što je bio i ovaj primjer, bit će u toj masi mnogo spontanih druženja. Osim glavne službene fan zone kod Brandenburških vrata, HNS je pozvao ljude u Fan Meeting Point Breitscheidplatz gdje će se od podneva puštati hrvatska glazba.

Video: Frane Vulas

Mnogo je tu priča, brojne sudbine, načini dolaska, neki iz Australije ili Amerike, mnogi iz Njemačke, Hrvatske ili BiH. Stizali su vlakom, zrakoplovom, automobilom, jedan i pješke... Srećemo brojne navijače koji su na mnogim utakmicama. Na jednom mjestu naletjeli smo na Zagrepčanina Tomislava Dugandžića koji sada živi u Londonu i čuvenog navijača iz Splita poznatog kao Neno Kliški.

- Stavio sam 40 funti da će Hrvatska biti prvak, dobitak je 1200 funti. Svi su mi se u Londonu smijali. Nema šanse da izgubimo od Španjolaca, naša je obrana bolja, a vezni red super, samo me zanima koliko ćemo imati snage. Želim da Budimir bude naprijed, on ima moć kao Mandžukić - kazao nam je Dugandžić.

image
ROBERT FAJT Cropix
image
ROBERT FAJT Cropix

Kad biste gledali samo Nijemce, Berlin ne živi u duhu Eura kao što bi se očekivalo, valjda je trebala doći prva utakmica da se probude, odsad je teško bilo vidjeti bilo koga u dresu Elfa. No što se Hrvata tiče, od ranog poslijepodneva pjesma nije stala. Tako će biti sve do utakmice i nakon nje.

image

Dva vjerna navijača iz Berlina

TOMISLAV JURANOVIĆ

U subotu u 22 sati u Columbia Halle koncert ima Miroslav Škoro. Zanimljivo da je organizator Ante Šapina, jedan od trojice čuvene braće koji su izbili u prvi plan zbog afere namještanja utakmica prije dvadesetak godina. Subota će pokazati hoće li se obistiniti najave o više od stotinu tisuća Hrvata u gradu te pedesetak tisuća na stadionu. Bude li tako, to će biti najviše fanova Hrvatske na jednoj utakmici još od devedesetih godina kad je Maksimir primao pedesetak tisuća ljudi.

Linker
18. rujan 2024 20:04