Dion Drena Beljo protiv Turske 

 TOM DUBRAVEC Cropix
TO SE NE PAMTI OD - ŠTIMCA

Hrvatskoj prijeti značajan pad, evo što bi sve mogla ispustiti na ljestvici najboljih reprezentacija svijeta

Dobra je, pak, vijest što Vatreni u povijesti nisu često gubili dvije uzastopne kvalifikacijske utakmice
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. listopad 2023. 19:44

Nakon što je u četvrtak izgubila od Turske, Hrvatska je izgubila i 18,5 bodova na ljestvici FIFA-e te je sa šestog mjesta skliznula na sedmo prepustivši svoju poziciju Nizozemskoj. Ne uspiju li svladati Wales, Vatreni bi mogli još potonuti. Novi kiks Hrvatske spremno bi mogli dočekati Portugal, Italija i Španjolska, redom reprezentacije koje su u prilici u listopadu preskočiti vrstu pod vodstvom Zlatka Dalića.

U tom lošem scenariju, Hrvatska bi na sljedećoj ljestvici uoči završnice kvalifikacija u studenom mogla sa šestog mjesta pasti čak na desetu.

Samo je Štimac povezao dva kvalifikacijska poraza

Dobra je, pak, vijest što Vatreni u povijesti nisu često gubili dvije uzastopne kvalifikacijske utakmice. Dogodilo im se to samo jednom, u izborničkoj eri Igora Štimca. Bilo je to prije točno deset godina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, kad su ti porazi bili kobni za sadašnjeg kormilara reprezentacije Indije.

Vatreni su prvo 11. listopada 2013. godine u Zagrebu dočekali Belgiju i od nje izgubili rezultatom 1:2, oba gola za goste postigao je Romelu Lukaku, dok je poraz ublažio Niko Kranjčar. Četiri dana kasnije Hrvatska je gostovala u Glasgowu kod Škotske i doživjela novi, 0:2 poraz. Zanimljivo, dvoboj Wales - Hrvatska u Cardiffu igra se istog datuma, 15. listopada, desetljeće nakon Glasgowa.

Štimac je odmah nakon te utakmice smijenjen i na klupu je došao Niko Kovač, koji je u dva dvoboja s Islandom u dodatnim kvalifikacijama ipak uspio izboriti plasman na Mundijal u Brazilu

Linker
04. svibanj 2024 14:27